A Lucasfilm megígérte: nem lesz színészcsere, mindig Mark Hamill lesz Luke

Kathleen Kennedy tanult a Solo-film negatív fogadtatásából. Mostantól kezdve csak új történetek lesznek új szereplőkkel, de ha felbukkan egy ikonikus karakter, akkor ugyanaz fogja játszani, mint a régi filmekben – lásd Mark Hamillt a Boba Fettben vagy Ewan McGregort az Obi-Wanban.

1977. május 25-én mutatták be az amerikai mozik a Csillagok háborúját, azt a kasszarobbantó filmet, ami a mai napig meghatározza a szórakoztatóipar csapásirányát. A Vanity Fairnek adott friss interjújában a Star Wars-jogokat birtokló Lucasfilm jelenlegi elnöke, Kathleen Kennedy arról beszélt, hogy a Disney égisze alá tartozó cég most arra koncentrál, hogy George Lucas univerzumát „a Skywalker-sagán túlra is kiterjessze”.

Vagyis nem akarnak új történeteket elmesélni úgy, hogy az ikonikus régi karaktereket új színészek alakítják.

Erről az irányvonalról még a Solo: Egy Star Wars-történet negatív fogadtatása után döntött a Lucasfilm, miután a rajongók fanyalogtak, hogy Alden Ehrenreich alakította Harrison Ford kultikus karakterének, Han Solónak a fiatal verzióját.

Solo: Egy Star Wars-történet. Forrás: Fórum Hungary


Kennedy feltárta, hogy a szóló Solo-film „az egyik első ötletként merült fel”, amikor George Lucas eladta a céget a Disney-nek, és a sztoriról nemcsak a frissen kinevezett elnökasszony-producer, de Lawrence Kasdan forgatókönyvíró is „őszintén hitte, hogy jó ötlet”. Csakhogy a franchise egyik legkedveltebb karakterének eredettörténete megbukott a mozikban, és végül nem is a fiatal Han Solo kapta meg a filmmel kapcsolatban érkező kevéske dicséretet, hanem az a Donald Glover, aki az ifjú Lando Calrissiant játszotta.

Tanulságos pillanat volt. Néhányan azt mondták, a Solónak talán inkább tévésorozatnak kellett volna lennie. De egy Harrison Ford nélküli Han Solo tévésorozat nem ugyanaz. Ezt már korábban fel kellett volna ismernem. Harrison Ford nélkül sosem csináltunk volna újabb Indiana Jonest. Most, hogy befejeztük az ötödik [Indy-]filmet, elmondhatom, hogy nem volt olyan nap, amikor ne lettem volna kinn a forgatáson, és ne azt mondtam volna, hogy igen, EZ az igazi Indiana Jones.
George Lucas és Kathleen Kennedy. Forrás: Mark Davis / Getty Images for Women In Film


Kennedy azt is elmondta, hogy a Lucasfilmben mostanra már a Skywalker-saga összes klasszikus karakterével kapcsolatban ez a hozzáállásuk. Szerinte ez „létfontosságú” a franchise jövője szempontjából, és nagy hatással lesz arra, hogy a rajongók mennyi olyan történetet kapnak majd a későbbiekben, amelyek kifejezetten a Skywalker-sagára koncentrálnak.

Nem csinálunk semmi olyat Luke Skywalkerrel, ahol Luke nem Mark Hamill. A mi dolgunk most az, hogy eltávolodjunk  attól a mitológiától, amit George [Lucas] teremtett, de továbbra is legyen kapcsolatunk vele. Nem torpanunk meg, továbblépünk a Skywalker-sagától. Ez azonban most sok időt, vitát és gondolkodást igényel.

Kennedy azt is elárulta, hogy a Disney+ streaming platformon hamarosan bemutatkozó Obi-Wan Kenobi sorozat már a fenti, megváltozott céges szemléletmód jegyében készült, az egyedi látásmódú Deborah Chow rendezésében.

Az Obi-Wan Kenobi [sorozat] szépségét az adja, hogy Ewan [McGregor] nagyon meg akarta megcsinálni. Annyira elkötelezett volt az egész folyamat iránt, hogy mi is fellelkesültünk, hogy az igazi Obi-Wan akarja elmesélni ezt a történetet. Nagyon izgalmas volt az ötlet, hogy Ewan McGregor is vissza szeretett volna jönni, és Hayden Christensen is vissza akart térni. A rajongókhoz hasonlóan a cégen belül is mindenki úgy volt vele: nézzük meg, sikerül-e ezt összehozni!

A fentiek fényében tehát a Lucasfilm végre rájött, hogy a Star Wars brand nem ugyanaz, mint a másik, szintén a Disney tulajdonában lévő kasszarobbantó franchise, a Marvel, és teljesen másképp kellene kezelni a kettőt. A Marvel-moziverzum ugyanis a kezdetektől fogva karakteralapú: a filmek egy-egy szuperhősre vagy szuperhőscsapatra koncentrálnak.

A Star Wars-filmek viszont (a közelmúltig legalábbis) mindig egy-egy grandiózus eseményre vagy cselekményre összpontosítottak.

Így aztán tényleg nem volt sok értelme olyan filmeket gyártani, amelyek tisztán a rajongók egyes karakterek iránti szeretetére építettek, viszont az adott karaktert nem az a színész játszotta, akit korábban megkedveltünk az adott szerepben.

A Csillagok háborúja nagy előnye a Marvellel szemben, hogy bár a rajongók imádják az olyan ikonikus figurákat, mint Luke Skywalker, Han Solo vagy Darth Vader, a Star Wars nélkülük is létezik. És ahogy azt a Jon Favreau-féle Mandalorian sorozat is fényesen bizonyította: ki lehet találni olyan új Star Wars-hősöket is, aki ugyanolyanan vagányak (sőt, vagányabbak!), mint a régiek. Ugyanakkor viszont ha kivesszük Pókembert, Hulkot, Thort, Lokit, Doctor Strange-et vagy Amerika kapitányt a Marvel-filmekből, akkor felmerül a kérdés: vajon melyik Marvel-hősök állnak készen arra, hogy a helyükbe lépjenek? Jelen pillanatban semelyik sem – lásd például az Örökkévalók harmatos fogadtatását.

The Mandalorian. Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company


A közeljövőben tehát Mark Hamill (vagy egy digitálisan megfiatalított Mark Hamill) továbbra is fel fog tűnni mellékszereplőként a későbbi The Mandalorian-epizódokban, hiszen ez a húzás jól sikerült a Book of Boba Fettben is. Valószínűleg Ewan McGregor visszatérése is kedvező visszhangra talál majd – bár most még ki tudja (az Obi-Wan-széria premierje május 27-én, pénteken lesz)?

Viszont ha a Lucasfilm képes lenne kidolgozni egy izgalmas, új történetet a Skywalkerek nélkül, azt a legtöbb rajongó valószínűleg tudná szeretni...

 

(via The Hollywood Reporter & The Guardian)