A Mátrix 4. elkészült volna Lana Wachowski nélkül is

Kiderült, hogy a film egyik legszellemesebb poénja a valóságon alapul.

Aki látta a Mátrix: Feltámadásokat, az tudhatja, hogy Lana Wachowski metafilmet készített, vagyis a film készítésének körülményeit is beleírta a sztoriba.

De most kiderült, hogy még annál is több a kikacsintás, mint amit eddig sejtettünk.

Az alaphelyzet szerint a megöregedett Neo alias Thomas Anderson játékfejlesztőként dolgozik, és a cége, amely a Warner Bros. égisze alá tartozik, azt szeretné, ha leporolná régi nagy sikerét, a Mátrix-trilógiát, és készítene egy negyedik részt. Neo nem túl lelkes, de tudomására hozzák, hogy ha ő nem vállalja el a munkát, akkor odaadják valaki másnak, ezért úgy van vele, inkább ő legyen az a valaki.

A film producere, James McTeigue a Collidernek elárulta, hogy ez a rész sem teljesen fikció, a Warner Bros. ugyanis mindenképpen el akarta készíteni a folytatást, még úgy is, ha ehhez egy másik rendezőt kellett volna szerződtetniük.

Amikor aztán Lana Wachowski jelezte, hogy érdekelné a lehetőség, azonnal igent mondtak.


McTeigue szerint ebben nincs semmi különös, hiszen a stúdió úgy látja, hogy a franchise-ban komoly „pénztermelő kapacitás” van, és ebből a szempontból a Mátrix sem különbözik a Pókembertől és a hasonló szuperhőssztoriktól.

Mindig fennáll a lehetősége annak, hogy update-elik ezeket a filmeket, mert pénzt tudnak velük termelni, és új történeteket elmesélni”

– állítja McTeigue, hozzátéve, hogy a Mátrix 4-nek léteztek különféle verziói, de egyik sem volt megfelelő, ezért a stúdió fejesei örömmel vették Lana Wachowski visszatérését.

A Mátrix feltámadások egyelőre sajnos nem egy sikersztori: minden idők egyik legnagyobb kultfilmjének folytatása csupán 12 millióval nyitott saját hazájában. A film nemzetközi eredményeivel együtt is csupán szűk 70 millió dolláron áll, ami durván alulmúlja a várakozásokat. A kudarcért részben a Warner okolható, 2021-es stratégiájuk ugyanis az, hogy összes mozifilmjüket elérhetővé teszik egyből az HBO Maxon is, és a Mátrix feltámadások sem volt kivétel. A bukás dacára a stúdió megerősítette, hogy szeretnének egy ötödik filmet is, szintén Lana Wachowski rendezésében.

(via Deadline)

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!