A texasi láncfűrészes mészárlás eredeti címe az egész franchise-t tönkretette volna

Ha az alkotók ezt választották volna végleges címnek, rettegés helyett valószínűleg mindenki szétröhögte volna magát, és persze el sem mentek volna a moziba.

Nehéz pontosan meghatározni, mitől lesz sikeres egy franchise: a sztoritól, a szereposztástól, esetleg valami mástól, de annyi biztos, hogy egy jó cím sokat dobhat az esélyein. Az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás című horrorklasszikus esetében először mégis egy olyan riasztó címet sikerült választaniuk, ami egészen biztos elvette volna mindenki kedvét már látatlanban is a filmtől.

A vidéki Texas egy elhagyatott pontján egy elmebeteg emberevő család karmai közé kerülő mit sem sejtő tinédzserek életre szóló kalandjáról mesélő alkotás az első tervek szerint azt a címet viselte volna, hogy – most figyelj! –

Head Cheese, azaz Fejsajt.

 


Az alkotóknak persze megvolt a maguk magyarázata arra, miért ezt a komikus címet akarták adni a kegyetlen horrornak: a ’head cheese’ magyarul nagyjából a disznósajtnak felel meg (azt leszámítva, hogy nem feltétlenül disznóból készül, lehet marhából is, de a lényeg ugyanaz), amivel arra kívántak utalni, hogy a balszerencsés fiatalok jelentős része a tányéron végzi.

Szóval ebből a szempontból a Disznósajt kifejezetten találó cím, csak hát angolul egyrészt tényleg nagyon viccesen hangzik, ha szó szerint vesszük, másrészt maga az étel (bár nálunk masszív rajongótábora van) sem túl gusztusos, szóval akár horrorról van szó, akár nem, nem igazán csinál kedvet a film megtekintéséhez.


További címlehetőségként egyébként felmerült a Retrográd Szaturnusz, a Leatherface (Bőrpofa – ez a főgonosz neve, a szerk.) és a Stalking Leatherface (A rád vadászó Bőrpofa) is. A mából visszatekintve elég egyértelmű, hogy egyik sem lett volna olyan jó választás, mint A texasi láncfűrészes mészárlás, és ha végül nem e mellett döntenek, a horror talán nem válik sem olyan kultikussá, mint vált, és nyilván nem ért volna meg ennyi folytatást sem.


(via Unilad)

 

Naná, hogy Leatherface-é az egyik!

Ezek a horrorfilmek legparább maszkjai

A héten került mozikba az ötödik Sikoly, ennek örömére megnéztük, melyek a legfélelmetesebb maszkok a filmtörténelemben.

Tovább