Alec Baldwin-ügy: a hatóságok kiderítették, ki töltötte meg a tragédiát okozó fegyvert

A Santa Fé-i kerületi ügyész a Good Morning Americában mesélt a forgatási baleset kapcsán zajló nyomozás állásáról. Ezenkívül elindult az incidenssel kapcsolatos első per is.

Mary Carmack-Altwies a szerdán adott interjúban azt állította, tudja, ki töltötte meg azt a fegyvert, amellyel Alec Baldwin a Rust című független western forgatásán október 21-én egy jelenet próbája során véletlenül (mivel úgy tudta, hatástalanított kellék, hatástalanított golyókkal megtöltve) halálra sebezte Halyna Hutchins operatőrt. A kerületi ügyész azonban ennél többet nem volt hajlandó elárulni, azaz nem nevezett meg gyanúsítottat.

Carmack-Altwies ezenkívül cáfolta azt is, hogy egy elégedetlen stábtag által elkövetett merényletről lett volna szó – ahogy arra a múlt héten Hannah Gutierrez-Reed fegyvermester ügyvédei céloztak. „Tisztában vagyok vele, hogy néhány védőügyvéd előjött ezzel az összeesküvés-elmélettel, és a ‘merénylet’ szót használták.

Nekünk azonban nincs erre vonatkozóan semmi bizonyítékunk”

– szögezte le a jogász.

Halyna Hutchins. Forrás: Fred Hayes / Getty Images for SAGindie


Az igazsághoz egyébként hozzátartozik, hogy Gutierrez-Reed azon négy ember egyike, akiknek a kezén a tragédia előtt átment a fegyver, így minden oka megvan rá, hogy lerázza magáról a felelősséget. A kerületi ügyész most azt is elmondta (arra reagálva, hogy a fegyvermester korábban azt nyilatkozta, az ő tudtával nem volt éles töltény a forgatáson), hogy több éles golyót is találtak a forgatási helyszínen, azon kívül, ami kioltotta Hutchins életét, de a pontos számot nem árulta el. Arra célzott ugyanakkor, hogy

a vádemelés kulcskérdése nem magának a lövöldözésnek az aktusa lesz, hiszen azt már tisztázták, hogy Alec Baldwin nem tudta, hogy éles tölténnyel lő, hanem az, hogy milyen körülmények vezethettek odáig, hogy ez megtörténhetett.

Miközben az ügyészi iroda által vezetett nyomozás még folyamatban van, egy magánszemély által indított per már elindult a tragikus ügyben. Serge Svetnoy, a produkció világosítója, egyúttal Halyna Hutchins közeli barátja nyújtott be keresetet a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságon a Rust producerei (köztük Alec Baldwin), a film gyártói, az említett fegyvermester, a szintén gyanúba keveredett (a coltot Baldwinnak átnyújtó, és azt biztonságosnak mondó) első rendezőasszisztens, David Halls és még sokan mások ellen, akiktől kártérítést követel.

A forgatási helyszín bejárata, egy Hutchins emlékére kirakott csokorral. Forrás: Mostafa Bassim Adly / Anadolu Agency via Getty Images


A keresetben Svetnoy – akit állítása szerint csak 5 centivel került el a Hutchinst meggyilkoló golyó, és ő volt az, akinek karjaiban az operatőr haldoklott – vétkes gondatlansággal vádolja az alpereseket. A férfi a periratokban azokat a korábban mások által is hangoztatott tényeket sorolja fel, melyek szerint a producerek a költségek csökkentése miatt nem megfelelő munkaerőt vettek fel a forgatásra, egy tapasztalatlan fegyvermestert szerződtettek (Gutierrez-Reed mindössze 24 éves) és úgy általában is fittyet hánytak a biztonsági előírásokra (nem mentek körbe például minden nap elején az amúgy kötelező közlemények arról, milyen szabályokra figyeljenek oda).

A periratokban Svetnoy (aki az elmúlt öt év során közeli barátja lett Hutchinsnak, egyrészt hasonló, kelet-európai hátterük, másrészt több közös munka okán) leírja az agyonlőtt operatőr utolsó perceit is. A forgatáson dolgozó orvos ugyanis, miután ellátta a nő sebesüléseit, a közvetlen közelében tartózkodó világosítót bízta meg azzal, hogy rögzítse az oxigénmaszkot Hutchins arcán, és tartsa a testét, amíg nem érnek oda a mentősök.

„A felperes számára ez az idő volt élete leghosszabb 20–30 perce: tehetetlenül kellett néznie, ahogy Ms. Hutchinsból megállíthatatlanul elszáll az élet”

– olvasható a keresetben.

Az Alec Baldwin-ügyben korábban a következő cikkeket írtuk:


(via Independent, IndieWire)

 

A Port.hu SZESSÖN című sorozatának meghívott vendége Szabó-Kulcsár Edina, aki egy eddig ismeretlen oldalát mutatja meg. A tévében többször is láttuk már, a social médiában is sokan követik, de azt talán még a legnagyobb rajongói sem sejtik, hogy mennyire tud gitározni.