Amber Heard elvesztette az emberek szimpátiáját, amiért tanúskodott a feleségverő Johnny Depp ellen

Szakértők szerint ez könnyen ahhoz vezethet, hogy a bántalmazott nők ezután inkább hallgatni fognak.

Bár a héten a londoni bíróság hivatalosan is kimondta, hogy Johnny Deppet megalapozottan nevezte a The Sun című bulvárlap öles címben „feleségverőnek”, a sztár volt neje, Amber Heard nem lett túl népszerű az emberek körében az ítélet után – írja a The Guardian. Emberi jogi szakértők szerint ugyanis az Amber Heard Johnny Depp múltbéli erőszakos támadásaival kapcsolatos tanúvallomása nem kellett volna, hogy rossz fényt vessen a családon belüli erőszakot elszenvedett nőkre a közvélemény szemében. A szakértők egyike, Helena Kennedy szerint azonban a színésznő a bírósági eljárás során halálos fenyegetéseket kapott, és nőgyűlölő támadásoknak volt kitéve a közösségi médiában, a hosszadalmas jogi procedúra alatt pedig végig „lesajnálva és becsapva” érezte magát.

Amber Heard és Johnny Depp (fotó: Jason LaVeris / FilmMagic / Getty Images)

 

Jess Phillips brit munkáspárti parlamenti képviselő, akinek a családon belüli erőszak a szakterülete, szintén arról panaszkodott korábban, hogy Amber Heard „karaktergyilkosság áldozata lett a médiában”, amit könnyen megszenvedhet a többi, kevésbé híres bántalmazott nő is. Amíg ugyanis Heardnek el kellett viselnie, hogy arctalan kommentelőktől kap nap mint nap halálos fenyegetéseket a közösségi médiában, és néha rendőri kísérettel volt kénytelen közlekedni az utcán, addig Johnny Depp végig élvezte a rajongói imádatát, akik a tárgyalás során minden nap szimpátiatüntetést tartottak a londoni bíróság, a Royal Courts of Justice épülete előtt. Depp emellett sokkal több és látványosabb támogatást kapott színésztársaitól és más hírességektől a médiában, mint Heard: kiállt mellette többek között két korábbi élettársa, Winona Ryder és Vanessa Paradis is, valamint Helena Bonham Carter is, akivel a sztár számos filmet forgatott együtt.

Mint ismeretes, az egykori hollywoodi álompárnak azért kellett évekkel a válásuk hivatalos kimondása után megjelennie a brit bíróságon, mert Johnny Depp beperelte  a The Sunt kiadó News Group Newspaperst, miután egy 2018-as cikk azt állította, hogy Depp 2013 és 2016 között többször is bántalmazta a feleségét ittas és bedrogozott állapotban. Ezt Depp tagadta, sőt, szerinte pont azért váltak el, mert Heard hozzávágott egy üveget és ürülékkel kente össze a közös hitvesi ágyukat. Depp ügyvédcsapata végig azon dolgozott, hogy bebizonyítsák: a színész is bántalmazott volt ebben a kapcsolatban. Az angol jog sajátosságai miatt azonban a beperelt bulvárlapnak kellett bebizonyítania azt, hogy igaz, amit leírt – márpedig a hónapokon keresztül meghallgatott tanúk szerint Deppet jogosan nevezte a The Sun „feleségverőnek”, és a konkrét ügy szempontjából nincs jelentősége annak, hogy őt is megverte ez a bizonyos feleség.