Amikor váratlan lavinát indít el egy Kínából rendelt csomag

Hétfőn indul az 5. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál a Cinema City Arénában, ahol majdnem negyven olyan minőségi filmet mutatnak be, amit később már nem láthatunk moziban. A fesztivál kínálatából szemezgettünk ki néhány izgalmas darabot.

Tisztogatók

 

A Facebookon lassan több időt töltünk, mint a tévé előtt, miközben egyre nagyobb problémát jelentenek az álhírek, az átverések és az erőszakra buzdító üzenetek. A közösségi oldalak próbálnak rendet vágni a naponta születő többmillió poszt között, de a piszkos munkát olyanok végzik, akiknek másodpercek alatt kell dönteniük arról a világ másik végén, hogy egy poszt maradhat-e vagy sem, miközben sokszor nem is értik az ügy hátterét. “Egyet hibázok, és kitörhet egy háború” - mondja az egyik tisztogató, aki talán sosem heveri ki azt a rengeteg szörnyűséget, amin nap mint nap át kell magát rágnia.

 




Ghetto Balboa

 

Sipos Misi egykor a nyolcadik kerület ismert alvilági figurája volt, de miután tíz évvel ezelőtt egy rivális maffiózó rálőtt, megtért, és azóta bokszolni tanítja a kerület kallódó fiataljait. A filmben az ő története fonódik össze a 21 éves Szabó Zoliéval, aki egy egyszobás lakásban él a szüleivel és a testvérével, viszont a boksz segíthet neki kitörni. A romákról szóló filmjeiről ismert Bogdán Árpád gyönyörű fekete-fehér képekben mutatja be a két férfi egymással összefonódó történetét.

 



Túl minden határon 

 

“Ki kell képeznünk, mint egy kutyát”, hangzik el abban a dokumentumfilmben, ami egy profi orosz sportolónő, Margarita Mamun olimpia felkészüléséről szól. A kritikusok a balettvilág kulisszái mögötti versenygést bemutató Fekete hattyúhoz és a kegyetlen zenetanár és diákja viszonyát feldolgozó megrázó művészfilmhez, a Whiplashez hasonlítják A Túl minden határont, aminek már az előzetese láttán leestünk a székről.

 

 

Ez Kongó

 

A hírekben néhanapján felbukkan egy hír Kongóról, ahol több mint húsz éve tart a polgárháború, és a halálos áldozatok számát négymillióra teszik. Hogy ezek az emberi ésszel nehezen felfogható adatok mit jelentenek, és hogyan telnek a mindennapok a 80 milliós országban, abba ez a dokumentumfilm igyekszik betekintést adni. A megszólalók között szerepel egy spicli, egy katonai parancsnok, egy szabó és egy drágakőcsempész, hogy legalább egy kicsit megérthessünk abból, mi zajlik ebben a hatalmas mennyiségű arannyal, gyémánttal és más óriási jelentőségű természeti kinccsel megvert országban.

 

 



Segélykiáltás egy kínai munkatáborból



Miközben a Kínában gyártott tárgyak életünk megkerülhetetlen szereplőivé váltak, a távolinak tűnő országban kiépítették korunk legkeményebb hi-tech diktatúráját. Mostanában sokat hallani a bevezetés alatt álló szociális pontrendszerről, ami a totális megfigyeléssel egybekötve teljesen rövid pórázra fogja az ország lakóit. Ennek ellenére nem sokat tudunk arról, milyen a rendszer számkivetettjeként élni Kínában. Ezt a hiányt pótolja ez a dokumentumfilm, ami azzal kezdődik, hogy egy amerikai nő a Kínából rendelt halloweeni dekoráció csomagjában egy angolul írt segélykérő levelet talál egy kínai kényszermunkatáborból.

 



Ratko Mladić pere

 

A srebrenicai mészárlás volt a legvéresebb tömeggyilkosság Európában a második világháború óta, ráadásul itt zajlott, Magyarország déli határától nem is olyan messze. A vérengzésért Ratko Mladićot 2017-ben elítélte a Hágai Nemzetközi bíróság, a szülővárosában viszont máig nemzeti hősként ünneplik. Holland filmesek öt éven át követték a tárgyalás alakulását, miközben megszólaltatták mindkét oldal szereplőit, köztük Mladić családját is.






Tudj meg még többet a fesztiválról itt!