Amikor Whistler anyja felült a dilivonatra

Sosem találod ki, minek a nemzetközi világnapja volt május 18-án! Annyit segítünk, hogy láthattunk ilyen helyszínt többek között a Szellemirtók 2-ben, az 1989-es Batmanben és az Éjszaka a múzeumban 2-ben is. Na, szabad a gazda?

Tudta a kedves olvasó, hogy május 18. a múzeumok nemzetközi világnapja? Első alkalommal 1978-ban tartották meg, miután a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában, Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozat született erről. Az azóta eltelt 43 évben már több mint száz ország közel harmincezer múzeuma csatlakozott a minden év május 18-án megtartott, jeles eseményhez. A múzeumok nemzetközi világnapja alkalmából, amolyan kultúrtörténeti érdekességképpen összeszedtünk 7 olyan emlékezetes mozifilmes jelenetet itt a Port.hu hasábjain, amelyeknek valamilyen úton-módon közük volt egy-egy múzeumhoz. Rekeszizomszaggató tárlatvezetésre fel!

 

1. Szellemirtók 2 (1989)

Az első, 1984-es Szellemirtókban Dr. Venkman (Bill Murray), Dr. Stanz (Dan Aykroyd), Dr. Spengler (Harold Ramis) és a hozzájuk betársuló Winston Zeddemore (Ernie Hudson) egy Gozer nevű, földöntúli entitással volt kénytelen összecsapni – akinél, valljuk be, még az óriás Habcsókember is emlékezetesebb szörnyeteg volt. Az 1989-ben elkészült Szellemirtók 2-ben azonban végre kapott a csapat egy igazán félelmetes és karizmatikus főgonoszt ellenfélnek: a múzeumi festményben lakó Vigót, azaz a Kárpátok Ostorát, Moldávia Bánatát (Wilhelm von Homburg), aki a nyámnyila restaurátor, Janosz Poha (Peter MacNicol) segítségével, Dr. Venkman és Dana (Sigourney Weaver) gyermekének lelke árán akar életre kelni... Az alábbi múzeumi jelenet, amikor a Szellemirtók szó szerint először néznek farkasszemet Vigóval, és a lökött Venkman úgy kezdi el fotózni a rettegett zsarnokot, mint valami szupermodellt, túlzás nélkül nevezhető örök klasszikusnak!

 

2. Batman (1989)

Nem kevésbé emlékezetes az a múzeumi jelenet, amelyet Tim Burton kultikus képregényfilmjében, az 1989-ben a fél világnak Denevérlázat okozó Batmanben láthattak a nézők. Szerintem azóta sem készült olyan szuperhősfilm, ami ennyire látványosan és esszenciálisan fogalmazta volna meg pár percbe sűrítve a DC-univerzum ördögi kópéjának, Jokernek a zsenialitásba hajló őrületét. Jack Nicholson ugyanis látványosan lubickolva a szerepében, dudaorrú cirkuszi bohócként veri le az összes szobrot és kisplasztikát a Gothami Szépművészeti Múzeumban, miközben a kazettás magnóval felszerelkezett bűnbandája Prince önmagában is zseniális Partyman című slágerére breaktáncolva mázolja össze a kiállított festményeket. 32 évvel később újranézve is megunhatatlan ez a dilivonat!

 

3. Bean - Az igazi katasztrófafilm (1997)

A Kompozíció szürkében és feketében 1. (avagy más néven: Whistler anyja ) című festmény a híres amerikai művész, James McNeill Whistler legismertebb képe, amelyen édesanyját, Anna McNeill Whistlert örökítette meg az utókornak 1871-ben. Az olajfestékkel készült kompozíció az egyetemes művészettörténet egyik legismertebb alkotása, gyakran hivatkoznak rá úgy, mint „a viktoriánus Madonna” – épp ezért volt egy szentségtöréssel felérő, kiváló helyzetkomikum az a jelenet, amikor Mr. Bean, azaz Rowan Atkinson letüsszentette a festményt az 1997-es Bean - az igazi katasztrófafilmben, vicces kalamajkák egész sorozatát elindítva ezzel! A jelenet érdekessége, hogy Peter MacNicol itt is egy ugyanolyan fontoskodó múzeumi dolgozót alakított, mint a Szellemirtók 2-ben.

 

4. Argo 2 (2014)

Ha múzeumi tárgyak között csetlő-botló, idétlen filmbéli csodabogarakon akarunk nevetni, akkor szerencsére mi, magyarok sem szorulunk külföldi importra. Hiszen itt van nekünk Árpa Attila fergeteges, vállaltan B-kategóriás akciófilmje, az Argo 2! Amiben már önmagában is egy igen vagány húzás volt az, hogy a fekete nindzsát a komoly színházi és filmes múlttal rendelkező Kulka János alakította, de bónuszként kaptunk még egy ökörködésbe fulladó múzeumi rablást is, ahol Tibinek és a tökkelütött bűnbandájának (Kovács Lajos, Scherer Péter, Kiss József) kellett meglovasítania egy felbecsülhetetlen értékű számítástechnikai adathordozót a Magyar Nemzeti Múzeumból. Hát persze, hogy kő kövön nem maradt odabenn!

FIGYELEM! Az alábbi videó felkavaró tartalmú! A trágár beszéd és az egyik nemzeti jelképünk kifigurázása miatt a megtekintését mindenkinek kizárólag csak saját felelősségre ajánljuk!

 

5. A pusztító (1993)

Következzen a személyes kedvencem (na, nem mintha az eddig felsorolt filmeket nem szeretném, sőt!), Sylvester Stallone és Wesley Snipes megunhatatlan akciófilmje 1993-ból: A pusztító! A vígjátéknak is simán beillő sci-fi történetben ugyebár a kefehajú Simon Phoenix (őt alakítja Snipes), Los Angeles legelvetemültebb bűnözője összetűzésbe kerül minden idők legbrutálisabb zsarujával, John Spartannal (ki más alakíthatná őt, mint Stallone). Végül mindketten börtönbe kerülnek mélyfagyasztott állapotban, ám Phoenix 2032-ben kiszabadul, és pusztító öldöklést csap a tökéletesen erőszakmentes Kaliforniában. A megszeppent zsaruk, akiknek tilos a káromkodás, a cigi, az alkohol, a húsevés, kávé, a csoki, a küzdősport, a szerencsejáték, valamint egy seregnyi más dolog, hamar belátják, hogy csak egyetlen ember képes megfékezni az ámokfutó Simont: a jégből frissen kiolvasztott John Spartan! Kettejük eposzba illő leszámolásához Phoenix egy múzeumban szerelkezik fel lőfegyverekkel. Ha újranézed ezt a fergeteges jelenetet, aztán esetleg az egész filmet, biztos, hogy víg napod lesz, polgártárs!

FIGYELEM! Az alábbi videó szereplőjét többször is 1 egység pénzbüntetésre ítélik beszéderkölcsi szabálysértés miatt!

 

6. Éjszaka a múzeumban 2. (2009)

Természetesen nem lenne hiteles a múzeumok nemzetközi világnapja alkalmából összeállított mozifilmes listánk, ha nem szerepelne benne egyetlen jelenet sem az Éjszaka a múzeumban-trilógiából. Számomra Star Wars-rajongóként természetesen az volt a legemlékezetesebb jelenet Ben Stiller és Robin Williams múzeumos vígjátékaiból, amikor a második részben (ami már nem a New York-i Természetrajzi Múzeumban játszódott, hanem a washingtoni Smithsonian Történelmi Múzeumban) a Szezám utca kukalakó Oszkárja és maga Darth Vader is csatlakozni akar a gézengúzok ligájához. Csakhogy Kah Mun Rah fáraó (Hank Azaria) elzavarta őket, hiszen addigra már olyan nagyágyú főgonoszokkal lépett szövetségre az életre kelt kiállítási tárgyakkal teli múzeumban, mint Rettegett Iván cár, Bonaparte Napóleon és a hírhedt gengszterfőnök, Al Capone.

 

007. Halj meg máskor (2002)

Természetesen mi mást is tenne a magamfajta megveszekedett James Bond-rajongó egy filmes lista 7. helyére, ha nem valami 007-es utalást! A 2002-es Halj meg máskor nem tartozik a legjobb Bond-filmek közé, nekem mégis az egyik dobogós kedvencem, mert ez volt a franchise jubileumi, 20. része, és mivel Pierce Brosnan már kezdett látványosan kifáradni főszereplőként, a készítők eltolták inkább a hangulatot a komolyságból a Roger Moore-féle blődségek irányába. Ennek keretében került maga Bond is egy föld alatti kémmúzeumba, csupa forgalomból kivont, poros és naftalinszagú, régi Bond-ketyere közé (kristálytisztán látni, hogy ezek vitrin mögött őrzött kiállítási tárgyak, abban a jelenetben, amikor a 007-es M-mel beszél), amelyek közt olyan kultikus kütyük is lapulnak, mint Sean Connery hátirakétája a Tűzgolyóból, Roger Moore krokodil alakú tengeralattjárója a Polipkából, no és persze a rugós pengecipő az Oroszországból szeretettelből.