Anne Hathaway a felvágott szájú főboszi Robert Zemeckis mesefilmjében

Zemeckis Roald Dahl örökbecsű meséjét, a Boszorkányokat dolgozta fel, és bár változtatott az alapszíneken, a lényeget, a gyerekekből egeret csináló boszikat meghagyta.

A Warner Bros. hétvégére időzítette a hét legjobb előzetesét, a Roald Dahl 1983-as regénye alapján készült Boszorkányokhoz (The Witches) – magyar forgalmazásban biztos, ami biztos a címben az író neve is szerepel, amolyan brandként, vagyis Roald Dahl: Boszorkányok lett a hazai verzió. Aki olvasta, az tudja, Dahl gonoszkás meséjében egy árva kisfiú és a nagymamája küzdenek meg az éves boszorkánygyűlésre érkező, és a kisgyereket egerekké változtató boszikkal, ami jó kis móka.

Ebben látott fantáziát Hollywood egyik legjobb mesélője (nem Spielberg, hanem Robert Zemeckis), aki persze elvégezte a korszellem által igényelt változtatásokat. Az árva kisfiú (Jahzir Kadeem Bruno) ebben a verzióban afroamerikai, akárcsak a nagymama (Octavia Spencer) – ő eredetileg például norvég volt –, de ez majdnem lényegtelen részlet, a show-t úgyis Anne Hathaway viszi el.

Ő a főboszorkány, a maga vágott szájával és csiricsáré, de nyilván drága ruháival, és bár ordít róla, hogy boszorkány, a felnőttek csak a pénzt látják és a rangot, így a kisfiúnak és a furcsa nagymamának nem hisz senki. Természetesen a végén ők győzedelmeskednek, de nagy árat kell fizetniük érte, és ettől lesz Dahl amúgy vidám meséje több egy átlagos mesénél.

Zemeckis pedig láthatóan elemében van, különösen azoknál a részeknél, amikor az egérré változtatott gyerekek kalandjait követjük, de a látottak alapján még nem tudni, milyen irányba vitte el a rendező a történetet. A további szereplők közt ott van Stanley Tucci, Kristin Chenoweth, Charles Edwards, Morgana Robinson és Chris Rock – utóbbi csak a kisfiú felnőtt énjeként. A forgatókönyvet Zemeckis, Kenya Barris és Guillermo del Toro írta, a producerek között pedig a rendező és del Toro mellett ott van Alfonso Cuarón, Jack Rapke és Luke Kelly.

És itt jön a rossz hír: a filmet a Warner kivette a mozis megjelenések közül, és a HBO Max streaming szolgáltatáshoz került, ahol október 22-én debütál.  És ha valaki kíváncsi arra, mi az a baromi jó szám, ami megszólal a trailerben, az a Four Topstól a Reach Out (I'll be There), amit feldolgozott Diana Ross és Gloria Gaynor is. UPDATE: Hazánkban a film mozikban is látható lesz, november 5-től!