Az 5 legdrágább és legemlékezetesebb mozifilmes jelenet

A Ryan közlegény megmentésében látott partraszállás, a Féktelenül 2 hajókatasztrófája és a Mátrix – Újratöltve verekedése is ott van minden idők legtöbbe kerülő akciójelenetei közt.

1. A Mátrix – Újratöltve verekedése

A Wachowski testvérek 1999-ben bemutatott, forradalmi akciófilmje, a Mátrix 2003-ban kapott egy folytatást Mátrix – Újratöltve címmel, amibe akkoriban a Warner stúdió több mint 125 millió dollárt invesztált, remélve, hogy ez is ugyanolyan kasszarobbantó siker lesz, mint az első rész. A 741,8 milliós összbevétellel ez a film kétségtelenül sikeres volt, de a Warner alighanem még többet kaszált volna, ha a rendezőpáros spórol egy kicsit a speciális effekteken.

Az a CGI-jelenet ugyanis, amelyben Neo felveszi a harcot a Smith ügynökök légiójával, összesen 40 millió dollárba került.

 

2. A Ben Hur kocsihajtó versenye

William Wyler 1959-ben leforgatott szandálos filmje a szó szoros értelmében hollywoodi varázslat volt, hiszen számítógépes effektek híján minden grandiózus díszletet fel kellett építeni és minden ókori jelmezt meg kellett varrni hozzá. A maga korában ráadásul forradalminak számított a Ben Hur amiatt is, mert 4 millió dollárt költött el a stáb a kultikus, 9 percen át tartó kocsihajtó versenyre. Ez talán elsőre nem hangzik túl soknak,

de ha az összeget felszorozzuk az inflációval, máris kiderül, hogy mai pénzbe átszámolva 34 millió dollárba került a filmművészet egyik legizgalmasabb és legdrámaibb jelenete!

 

3. A Féktelenül 2 hajókatasztrófája

Bizonyára minden PORT.hu-olvasó emlékszik még a Keanu Reeves és Sandra Bullock főszereplésével készült Féktelenülre 1994-ből, ami tökéletesen magában hordozta a '90-es évek akciófilmes toposzait az inkább okos, mintsem izomkolosszus főhőstől kezdve a vagány női segítőtárstól az őrült robbantóig. Furcsa mód azonban a folytatását, az 1997-es Féktelenül 2-t már nem zárták ennyire a szívükbe a nézők, amiben talán az is közrejátszott, hogy Sandra Bullock ezúttal már Keanu Reeves nélkül volt kénytelen megállítani egy száguldó járművet. A Féktelenül 2 ráadásul iszonyatosan drága film volt,

mivel csak az 25 millió dollárba került, hogy egy óceánjáró hajó belecsapódik St. Martin kikötőjébe – pedig ez nem is igazi hajó volt, „csak” egy 300 tonnás makett!

 

4. A Spectre - A Fantom visszatér római autós üldözése

A James Bond-filmek mindig is egyet jelentettek a drága autókkal, a nagy robbanásokkal, a látványos díszletekkel és az izgalmas harcjelenetekkel. Sam Mendes rendező ráadásul úgy döntött a Spectre forgatásán, hogy

32 millió dollárt költ el néhány luxusautó ripityára törésére, amikor Bond egy Aston Martin DB5-össel száguld végig Róma utcáin, és tönkretesz egy rakás másik járgányt.

 

5. A Ryan közlegény megmentésében újrajátszott partraszállás

Nem sok olyan máig emlékezetes és megrendítő jelenet van a filmtörténelemben, mint a Ryan közlegény megmentése normandiai partraszállása. Steven Spielberg ebben az 1998-as blockbusterben annyira valóságosan érzékeltette a második világháború borzalmait, hogy sok veteránnak traumatikus visszaemlékezést okozott ezzel a vetítésen. Nem volt olcsó mulatság ezt elérnie:

a 20 perces partraszállós jelenetet négy héten át forgatták, a statisztákra, a kellékekre, a vizuális effektekre és a robbanóanyagokra összesen 12 millió dollárt költöttek el – de minden cent megérte!

(via Faroutmagazine.co.uk)