Az 50 éves Ben Affleck legemlékezetesebb pillanatai

Összeszedtük „Gézánk” legjobb filmjeit és a legviccesebb tévés szerepléseit, de persze az élete legrosszabb éveiben született a Sad Affleck-mémről sem feledkeztünk meg.

Napra pontosan 50 évvel ezelőtt, 1972. augusztus 15-én született a Kaliforniában lévő Berkeley-ben Benjamin Géza Affleck, vagy ahogy az egész világ ismeri: Ben Affleck. A kétszeres Oscar-díjas, kétszeres Golden Globe-, kétszeres BAFTA-, valamint César-díjas amerikai sztárnak a magyar származású, holokauszttúlélő szomszédjuk iránti tiszteletből adták a szülei annak idején a Géza keresztnevet.

„Gézánk” (ahogy néha előszeretettel hívja őt a hazai filmes szaksajtó) az utóbbi hetekben leginkább azzal került be a hírekbe, hogy ismét összejött az exével, Jennifer Lopezzel. De azért szerencsére a '90-es évek óta nemcsak bulvárszereplő ő: színészként, rendezőként és forgatókönyvíróként is ki tudott teljesedni Hollywoodban. Az alábbiakban összeszedjük eddigi szakmai karrierje legfontosabb, legemlékezetesebb állomásait.

Ben Affleck az Iskola a pult mentén című 2021-es filmje Los Angeles-i premierjén (forrás: Amy Sussman/Getty Images)

 

1. Tökéletlen idők (1993)

Richard Linklater '70-es években játszódó, középiskolásokról szóló filmjében a fiatal, huszonéves Ben Affleck egy igazi tőről metszett farmergatyás-westerncsizmás tahót alakított igen energikusan. Ő volt a suli zsarnoka, az élsportoló Fred O'Bannion, aki kegyetlen veréseket osztogatott a gimi elsőseinek egy evezővel – de aztán ő is alapos leckét kapott a szívatásokból.

 

2. Good Will Hunting (1997)

Ben Affleck ennek a filmnek forgatókönyvét régi barátjával és kollégájával, Matt Damonnal közösen írta meg (Oscart is kaptak érte!), akivel a mozivásznon is mindig remek párost nyújt együtt. Affleck Chuckie-t alakította, aki ugyan csak egy másodhegedűs volt Damon karaktere, a címbéli Will Hunting mellett, mégis neki közönhető a film legemlékezetesebb jelenete, a legendás állásinterjú.

 

3. Dogma (1999)

Milyen lenne ez a lista legalább egy Kevin Smith-film nélkül? Olyan, mint a Dallas Bobby nélkül! Ben Affleck ebben az 1999-es kultfilmben is összeállt régi barátjával, Matt Damonnal: ők alakították a mennyből kitiltott két angyalt, Lokit és Bartlebyt. A végeredmény egy provokatív, csavaros és veszettül humoros, örök klasszikus lett.

 

4. Hollywoodland (2006)

Mielőtt megkapta volna a Zack Snyder-féle, borongós szuperhősfilmekben a Köpenyes Kereszteslovag, azaz Batman szerepét, Affleck egy másik híres DC-karakter spandex hacukáját is magára ölthette. A 2006-os Hollywoodlandben ugyanis ő alakította George Reevest, az 1950-es években egy megoldatlan lövöldözési ügy során elhunyt Superman-színészt. Így ha szőrmentén is, de ebben a filmben felöltötte magára az ikonikus piros alsónadrágot és köpenyt.

 

5. Az Argo-akció (2012)

Ben Affleck számos rangos díjat és jelölést begyűjtött ezzel az izgalmas politikai thrillerrel, amelynek ő volt a főszereplője, a rendezője és az egyik producere is (utóbbi minőségében kapott Oscart 2013-ban). A film (amit Árpa Attila 2004-es Argója miatt nem lehetett ugyanezzel a címmel vetíteni idehaza) az 1979-ben Iránban elrabolt, majd később egy bonyolult, kamu filmforgatást elbábozó csellel kicsempészett hat amerikai túsz történetének nem teljesen történelemhű átirata. „Gézánk” a CIA-tiszt Tony Mendez mellékszerepében brillírozott benne.

 

+1. Ben Affleck legviccesebb pillanatai

Bár Ben Affleck komoly drámai szerepekben is képes emlékezeteset alakítani, alapvetően azért mégiscsak egy jó kedélyű, mosolygós fickónak ismerte meg őt a világ. Az alábbi összeállítás készítője a sztár legvidámabb tévés pillanatait szedte össze különböző interjúkból:

 

+2. A Sad Affleck-mém

Azért Ben Affleck legvidámabb pillanatai mellett emlékezzünk meg a legszomorúbbról is, ami a híres-hírhedt Sad Affleck-mémben csúcsosodott ki. A sztárnak 2016 és 2018 között igen zűrös évei voltak a karrierjében és a magánéletében is: tönkrement a házassága, kútba esett a saját Batman-filmje, kiújult az alkoholizmusa, és a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala után Az Igazság Ligája is hatalmas bukásnak bizonyult. Hogy a sztárt mennyire elkeserítette a Batman Superman ellen buktája, arról egy, a premier után készült interjú szolgált a legbeszédesebb illusztrációként: magába roskadva, szótlanul ült a lelkesen bizonyítványt magyarázó Henry Cavill mellett. Az interjúrészlet a The Sound of Silence című Simon & Garfunkel-slágerrel kiegészítve vált mémmé, és azonnal felrobbantotta az internetet.

(via The Guardian)

 

A helyszínről jelentjük: fokozódik a helyzet és a hangulat a 2022-es Sziget fesztiválon!  Ne maradj le semmiről, kövesd a programajánlónkat és iratkozz fel a YouTube csatornánkra!