Az utolsó Jediket orosz trollok járatták le

Egy új tanulmány nyugtalanító jelenségre hívja fel a figyelmet.

A Star Wars nyolcadik epizódjának bemutatásakor nagyon sok csalódott rajongó árasztotta el a közösségi médiát, akik nem fogták vissza magukat, és vitriolos kommentekkel támadták a filmet és alkotóit. Morten Bay Weaponizing the Haters: The Last Jedi and the strategic politicization of pop culture through social media manipulation (Felfegyverezni a gyűlölködőket: Az utolsó Jedik és a popkultúra stratégiai átpolitizálása a közösségi média manipulációján keresztül) című tanulmánya azonban most egyszerre érdekes és nyugtalanító dologról rántotta le a leplet.

Star Wars: Az utolsó Jedik. Forrás: Fórum Hungary

 

Az akadémikus először is megszámolta, hogy Az utolsó Jedikről szóló összes tweetnek mindössze a 21,9 százaléka volt negatív tartalmú (csak nyilván ezek voltak a legerőszakosabbak és „leghangosabbak”). Bay ezenkívül megállapította azt is, hogy a Trump-éra még a mozibajárók véleményét és retorikáját is befolyásolta, hiszen az új Star Wars mozi politikai és erkölcsi üzenete nem változott a korábbi Csillagok háborúja-epizódokhoz képest – csak az emberek most elutasítóbbak ezekkel az értékekkel (például az elfogadással) szemben.

Úgy tűnik ráadásul, hogy a szóban forgó elégedetlenkedőknek több mint a fele nem is a valós véleményét írta le, sőt egy részük még csak nem is valódi ember, hanem program vagy mesterséges intelligencia – a gyűlölködést tehát mesterségesen gerjesztették. Bay vizsgálata szerint a negatív tweetek 50,9 százaléka származott politikailag motivált vagy nem is emberi felhasználótól, azaz orosz trolloktól.

Az Uproxx mindezek alapján le is vonta a végső következtetést: igaz ugyan, hogy Rian Johnson rendező – aki egyébként meg is osztotta Twitter-oldalán a tanulmányt – mától jobban alhat, az viszont határozottan fenyegető jövőképet vázol fel, hogy akkor ezek szerint az orosz államhatalom már nemcsak az amerikai választásokat, azaz a politikát, de az amerikai emberek hétköznapjait is befolyásolni akarja. Tiszta hidegháború!


(via Uproxx)