Bár tudnánk feledni - Borzalmasan rossz befejezések

Bármilyen filmet tönkre tud tenni egy pocsék befejezés. Összeszedtünk néhányat, jót és rosszat egyaránt - értelemszerűen spoileresen.

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága

Kedvenc régészprofesszorunk negyedik kalandja a legrosszabb mind közül, és bár van néhány jó jelenete, még több a kínos. Különösen a vége felé tobzódik kellemetlen epizódokban: az űrlényekkel való találkozás, a felszálló ufó, Indy és Marion esküvője - no meg a nevezetes kalap, amit Mutt (Shia LeBeuf) már épp a fejére tenne, jelezve, hogy kész átvenni a kalandor szerepét, de szerencsére a jó Jones professzor elveszi tőle. 

 

Ryan közlegény megmentése

Amilyen zseniális a film eleje, olyan utálatos a legvége. Spielberg ügyesen bemutatta, hogy a háború borzalmai között is létezik emberség és hősiesség, a végét mégis agyoncsapja egy didaktikus, rettenetesen giccses és tenyérbemászó jelenettel, ahogy az öreg címszereplő John Miller (Tom Hanks) sírjánál sírdogálva azon lamentál, hogy megérdemelte-e a parancsnok és egysége önfeláldozását. "Mondd, hogy jó ember vagyok." - Bár tudnánk feledni. Érdemes a vége előtt kikapcsolni a filmet, és akkor jó lesz.

 

Schindler listája

Ismét Spielberg, és szinte ugyanaz, mint az előző. Oskar Schindler azért olyan izgalmas figura, mert ugyan embereket ment meg a biztos haláltól, de nem csinál különösebben ügyet belőle, a felszínen cinikus és haszonleső. A film végén ez a kétarcúság egy csapásra megsemmisül: a férfi magát ostorozva sorolja, hogy ha nem a vagyonszerzésnek él, hány szerencsétlent menekíthetett volna ki a haláltáborból. Karakteridegen, giccses monológ, akár egy rossz mese kötelező tanulsága.

 

A sötét lovag - Felemelkedés

Christopher Nolan trilógiazáró filmjét elérte a túlzsúfoltság átka, és a realizmusra törekvés is elillant a sok-sok logikátlanság és zavarosság miatt. A finálé felhozatala különösen erős hülyeségekben: Talia Al Ghul, a bomba, Batman "halála" és önkéntes nyugdíjazása... Ha ez nem lett volna elég, a végén színre lép a Batman-mitológia egyik legfeleslegesebb karaktere - Robin. 

 

A falu 

M. Night Shyamalan karrierjének első, "csodagyerek" korszaka A faluval zárult, bár a rendező itt már feláldozta a történet hihetőségét és az alapvető logikát a görcsösen erőltetett csattanó miatt. Maga a történet nem rossz, helyenként kifejezetten félelmetes, a zenéje csodaszép, de a modern világ elől a kreált múltba menekülő közösség ötlete - lehangoló badarság.

 

Titanic

Az ajtó.

(Az Insider válogatása alapján.)