Botrányosra sikerült Kristen Stewart leszbikus thrillerének brüsszeli bemutatója

Homofób bekiabálásokkal kezdődött, fizikai atrocitás és kivonulás lett a vége.

Bemutatták a Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztiválon (BIFFF) Rose Glass romantikus thrillerét, a Love Lies Bleedinget amelyben a Kristen Stewart által alakított edzőterem tulajdonosa beleszeret az egyik női testépítőbe, és együtt keverednek bele különféle halálos bonyodalmakba.

A film vetítései Amerikában is eseménydúsnak bizonyultak, volt, ahol rendőrt kellett hívni egy férfira, aki a moziszékben ülve maszturbált, Brüsszelben viszont több tucatnyian hagyták el a termet, és fizikai atrocitás is történt.

Ennek többek közt a Brüsszelben élő filmkritikus, Onozó Róbert is tanúja volt, aki a Letterboxd-oldalán számolt be az élményről. A fesztiválon eleve szokás hangosan véleményt nyilvánítani, tapsolni, bekiabálni, és kezdetben itt sem történt más. Onozó beszámolója szerint

„minden egyes alkalommal, amikor Kristen Stewart rágyújtott egy cigire (ez elég sokszor történik), a közönség nagy része elkezdett fulladozva köhögni vagy amikor megjelent a macska, akkor nyávogni. Az első szexjelenetnél pedig a zene taktusaira tapsoltak csomóan."

Később viszont elszabadultak az indulatok,  

"egy idő után egyértelművé vált, hogy a közönség egy része kifejezetten rossz néven veszi a "Kapd el a picsáját!", "Mocskos ribanc!", stb. szintű kommentárokat, ezért rendre visszakiabálgattak, hogy "Fogd be a pofád!" és hasonlók (...) voltak akik egymásnak ugrottak, üvöltöztek, biztonságiakat hívtak, mások pedig tüntetően kivonultak.” 

A Variety beszámolója szerint több mint 60 queer nő kivonult a premierről, és a vetítés szervezői szerint legalább három esetben fizikai atrocitásra is sor került.

A fesztivál képviselői később megerősítették ezt a beszámolót, hozzátéve, hogy a tolerálhatatlanul viselkedő nézők erős kisebbségben voltak.

"1400 emberből 10 ember már éppen 10 emberrel több, mint amennyi elfogadható" – nyilatkozta erről Jonathan Lenaerts, a BIFFF sajtófőnöke, aki elmondta, hogy jobban odafigyelnek a jövőben, hogy megfelelően kezeljék a kényesebb témákat.

"Biztosítanunk kell, hogy minden közösség jól érezze magát. A nézőtermi humor soha nem lehet bántó vagy gonoszkodó, minden ilyen eset elfogadhatatlan. Őszintén szólva, egy gramm sz*r tönkre tud tenni egy kiló kaviárt, és mi most mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy eltüntessük ezt az egy grammnyi sz*rt. Azonnali intézkedéseket fogunk tenni, tehát ha valaki elfogadhatatlan kommentárokat tűz a filmekhez, rögtön kidobjuk."

A Love Lies Bleeding július 11-én a magyar mozikba is eljut Kivérző szerelem címmel.

Via: Variety / Letterboxd / IGN