Cate Blanchett is Magyarországon forgat

A magyar filmstúdiók alaposan felkészültek, hogy a járvány ne akassza meg a külföldi produkciók forgatását.

A játékadaptációk sehogy sem akarnak sikerülni, de Hollywood nem adja fel, ezúttal a Borderlands került sorra. Ezekben egy idegen bolygón lőhetünk halomra mindenkit, és egyszerre vicces és már-már túlzóan brutális. A feldolgozás alkotóiról még nem sokat tudni: Blanchett mellett Kevin Hart lesz még a főszerepben, a rendező Eli Roth, a forgatókönyvet az újonc Aaron Berg mellett a Csernobillal elismertté vált Craig Mazin jegyzi.

Európában az Egyesült Királyság után hazánk a hollywoodi produkciók gyártásának legnépszerűbb helyszíne, és ez a járványhelyzetben sem változott olyan sokat, köszönhetően a biztonságos munkakörnyezetnek, és annak, hogy tavaly nyáron-kora ősszel (elvileg) még nem volt annyira erőteljesen jelen a vírus. A nemzetközi produkciók befogadásra épült stúdiók felszereltségét jól példázza a budapesti Origo Filmstúdió:

"Az Origo Filmstúdió volt az első Európában (és talán az egész világon), ami bevezetett egy hatásos anti-covid protokollt. Az infrastruktúrát és az emberi erőforrásokat is jelentősen fejlesztették, hogy minden produkciót időben be tudjanak itt fejezni." – idézi a The Hollywood Reporter Tóth Mihályt, az Origo Filmstúdió Zrt.  marketingvezetőjét, aki azt is hozzátette, hogy a stúdiónak saját covid tesztlaborja van, és egy privát kis kórház is rendelkezésre áll, ha valaki netán megbetegedne.

 

"Természetesen sok nemzetközi produkció elment Magyarországról (az első hullám után), de Júniusban csaknem az összes produkció visszatért, és folytatták, vagy újrakezdték a forgatást. Húsz filmet fejeztünk be 2020-ban." – vázolta a helyzetet Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Denis Villeneuve 2019-ben fejezte be a Dűne magyarországi forgatását, de tavaly még visszatértek egy rövid időre, hogy felvegyenek néhány új jelenetet. Az Amazon Birds of Paradise című, egy párizsi balettiskolában játszódó filmdrámája 2020 februártól márciusig forgott, majd egy kényszerszünet után augusztusban tért vissza a stáb, hogy befejezzék.

A Korda Stúdióban készül a Showtime számára a Halo sorozatváltozata (még egy játékfeldolgozás), a Mafilm stúdióiban a Netflix Terra Vision című német minisorozata, ami egy művészről és egy programozóról szól, akiknek a Google ellopta az ötletét – abból lett a Google Earth. De nálunk forgatják a The Unbearable Weight of Massive Talent című filmet is, amiben Nicolas Cage Nicolas Cage-t alakítja. És ez csak néhány példa, több alkotáson is dolgoznak a magyar stúdiókban.

A sok hollywoodi produkció a magyar filmeseket is egyre jobban ösztönzi, amit az is jelez, hogy az utóbbi években egyre több magyar alkotás tarolt a nemzetközi fesztiválokon, és két Oscar-díjjal is gazdagabb lett a filmkultúránk.

"Szeretem magunkat Olaszországhoz hasonlítani – mondta Káel. – Amikor Fellini elkészítette Az édes életet (1960-ban), Róma volt a nemzetközi produkciók európai központja. Remélem, hogy a magyar filmek saját Az édes élete előtt vagyunk."

(Forrás: The Hollywood Reporter)