Christian Bale jótékonykodni kezdett – ezért nem láttuk tavaly semmiben

Az 50 éves sztár Kaliforniában épít 22 millió dollárból egy saját falut a nevelőszülőkkel élő gyerekeknek, saját házakkal és közösségi központtal.

Christian Bale számára meglehetősen mozgalmas év volt 2022: szerepelt A halványkék szemben, a Thor: Szerelem és mennydörgésben és az Amszterdamban is. 2023-ban viszont csak A fiú és a szürke gém című Hayao Miyazaki-anime angol verziójában volt hang, máshoz nem is adta a nevét. Az 50 éves sztár ugyanis jelenleg épp egy szerelemprojektbe fekteti minden energiáját: árván maradt, nevelőszülőkhöz került gyerekeken segít azzal, hogy Los Angeles mellett egy saját kis falut épít nekik.

 

Forrás: Robin L Marshall/Getty Images

 

A Hollywood Reporter értesülései szerint az Amerikai pszichó és a Batman-filmek sztárja a Together California nevű szervezet társalapítójaként évek óta tervezgeti egy komplett kis falu felépítését a Los Angelestől északra fekvő Palmdale melletti parkban, ahol helyet kapna majd 12 nevelőszülőknek épített ház, egy 7000 négyzetméteres közösségi központ, valamint két stúdiólakás is, amelyek segítenek a gyerekeknek az önálló élet elkezdésében. A 22 millió dollárba (kb. 7,9 milliárd fontba) kerülő projekt jelen állás szerint 2025-re válna valóra, de a munkálatok már javában folynak.

 

Sibi Blazic​ és Christian Bale (forrás: Robin L Marshall/Getty Images)

 

Christian Bale az ünnepélyes alapkő-letételnél (ahol feleségével együtt maga is ásót ragadott) köszöntőbeszédet is mondott, amelyben elmesélte, hogy lánya, Emmeline 2005-ös születése után kapott először kedvet ahhoz, hogy megpróbáljon segíteni a rászoruló gyerekeken:

Azon kaptam magam, hogy elképzelem, milyen lenne, ha mi nem lennénk... Egész éjjel kutattam, hogy mi történik Los Angelesben, és hol tudnánk segíteni. Megdöbbentett, amikor megtudtam, hogy itt több nevelőszülőknél élő gyerek van, mint bárhol máshol az országban. Egyúttal haragudtam is magamra, amiért ezt korábban nem tudtam, ezért a fejembe vettem, hogy akkor koncentráljunk erre. A feleségemmel elhatároztuk, hogy mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy ezen változtassunk.

Bale az Egyesült Államokban egyedülálló létesítmény építésekor azt is célul tűzte ki, hogy a nevelőszülői rendszerbe bekerülő testvéreket ne szakítsák el egymástól, hanem együtt kerüljenek új otthonba:

Képzeljék el azt a fájdalmat és traumát, amit a szüleik elvesztése, vagy a szüleiktől való elszakadás okoz, ami mellett még ott van a testvéreik elvesztése is. Így nem lehet bánni a gyerekekkel! (...) Bízom benne, hogy ez a falu csak az első lesz a sok közül, és remélem, hogy az emberek, a kaliforniaiak és a Los Angeles-iek is csatlakoznak hozzánk, hogy vegyük végre észre, ami az orrunk előtt történik. Ők a mi gyermekeink, és segítenünk kell nekik!

Christian Bale, aki elmondása szerint 15 városban élt, mire 15 éves lett, a 2003-ban elhunyt édesapjától, a természetvédő aktivista David Bale-től örökölte a jótékonykodásra és tenni akarásra való nyitottságát:

Olyan apa mellett nőttem fel, aki mindig nagyon aktív és önzetlen volt. Folyton tüntetésekre jártunk, tiltakozunk Maggie Thatcher ellen, és hasonló dolgokat csináltunk. Gyerekként nem igazán tudtam, hogy mit teszek, de imádtam, és csodáltam az apámat amiatt, hogy mindig törődött másokkal. Mindig jöttek hozzánk olyan emberek, akiknek nem volt otthonuk. Ilyen ember volt [az apám].

(via The Guardian & Uproxx)