Darth Vader eredeti hangja elég röhejes volt

George Lucas már a kezdetektől szinkronizálni akarta David Prowse-t, aki a gonosztevő páncélját viselte.

Darth Vader minden idők talán legnagyobb filmes gonosztevője, ezt pedig nem csak tetteinek, megjelenésének, hanem jellegzetes, baljós mély hangjának is köszönheti. Míg a fekete páncélban David Prowse testépítő-színész játszotta el a Sith Fekete Lovagját, hangját a hidegrázósan fantasztikus orgánumú James Earl Jones kölcsönözte.

No de miért volt erre szükség?

George Lucas már a kezdetektől szinkronizálni akarta Vadert, mert egy jóval sötétebb és vérfagyasztóbb hangot akart, mint amilyen Prowse-é volt. Sem a hangszíne nem illett a karakterhez, sem színészi játéka nem volt valami meggyőző, ráadásul a színésznek erős devonshire-i akcentusa volt, és hangját még a sisak is tompította

– ez az egész együtt annyira röhejes volt, hogy a stáb Darth Farmernek nevezte Vadert.

Az alábbi videó elég meggyőző: Prowse hangjával Vader inkább komikus, mintsem fenyegető. Lucas azonban nem mondta el neki, hogy esze ágában sincs használni a hangját, és ez örök sebet hagyott a színészben, idővel meg is romlott kettejük kapcsolata. Olyannyira, hogy Prowse-t végül kitiltották a hivatalos Star Wars-rendezvényekről. 

James Earl Jones mindig tisztelettel beszélt Prowse-ról, hiszen Vader karakterét kettejük alakításából gyúrták össze. De Lucas számára olyan fontos volt a karakter hangja, hogy még A Birodalom visszavágban is csiszolgatta, hogyan működik a legjobban. Az Amerikai Filmintézetnek adott interjújában Jones még azt is részletesen elmesélte, hogy Lucas jegyzeteket adott neki arról, hogyan tartsa fenn azt a baljós misztikumot, amelyet az előző filmben Vader köré építettek:

Természetesen Darth Vadert érdekesebbé, finomabbá, pszichológiailag orientáltabbá akartam tenni. ... Azt mondta: "Nem, nem. Rájöttünk, hogy a hangját egy nagyon szűk sávban kell tartanod, mert ő valójában nem is ember."

Bár Jones volt a megfelelő emberi hang Vader megtestesítésére, fontos megjegyezni, hogy a karakter hangját technikailag már nem feltétlenül emberi funkciók hozzák létre, hiszen Anakin Skywalker kiborg, csonkolt testét életfenntartó gépezetek tartják életben. A figura félelmetességéhez torzított hangja és gépi légzése is hozzátartozik, amit Ben Burtt hangmérnök úgy hozott létre, hogy Jones légzését búvárok légzőberendezésének hangjaival dolgozta össze.

Szegény Prowse soha nem kapott lehetőséget arra, hogy Vaderként több legyen a páncélnál: A Jedi visszatér végén, amikor Luke leveszi a haldokló Sith sisakját, Sebastian Shaw arcát látjuk.

(Forrás: Slashfilm)