Darth Vader hangja nem tudta kifizetni a rezsit

Zseniális megoldások, kultikussá vált jelenetek, amit a pénztelenség szült.

Darth Vader hangjának kellett a pénz a számlákra

Darth Vader páncélját David Prowse brit testépítő öltötte magára a klasszikus Star Wars-trilógiában, de a Csillagok háborúja forgatása közben George Lucas rádöbbent, hogy cseppet sincs megelégedve a férfi hangjával. Nem véletlenül: Vader nagyúr a fenyegető külső ellenére elég komolytalan hatást keltett.

Amikor az utószinkronhoz kerestek színészt, legnagyobb szerencsénkre az akkoriban még jószerével ismeretlen, fantasztikus orgánumú James Earl Jones épp nagyon meg volt szorulva, és sürgősen munkára volt szüksége, hogy ki tudja fizetni a számláit. Örömmel vállalta el a kétórás potyamelót, mert a 7000 dolláros tiszteletdíjból futotta a rezsire.

 

A Baywatch lassított tengerparti futásával csak az időt húzták

A '90-es évek, meghatározó sorozatának egyik legismertebb jellegzetessége (Pamela Anderson és David Hasselhoff szőrös mellkasa mellett) a fürdőruhás lányok lassítva futkorászása. Pedig pusztán a kényszer szülte ezt a megoldást, mint ahogy azt Hoff később elmondta: kezdetben egyszerűen nem volt annyi pénz a produkcióra, hogy érdemben ki tudjanak tölteni egy egyórás epizódot, így a leghasználhatóbb megoldásnak az tűnt, ha a belassításokkal növelik a játékidőt.

 

A Vissza a jövőbe eredeti időgépe egy hűtőszekrény volt

A popkultúra egyik legikonikusabb tárgya a trilógia DeLoreanja, de kezdetben egészen más lett volna az időgép, ugyanis a Doki fluxuskondenzátora egy régi hűtőszekrényben kapott volna helyet, amit egy kisteherautón szállítanak. Marty sem a toronyórába csapott villám segítségével jutott volna vissza 1985-be, hanem egy atombomba segítségével. Az eredeti elképzelés szerint egy nevadai kísérleti atomrobbantás helyszínére szállították volna a jégszekrényt, amibe Marty belebújik, majd az autót nekiirányítják a robbanásnak... Ugye ismerős valahonnan ez a jelenet? 

Csakhogy két probléma is adódott. A nevadai sivatagi forgatás eleve nem volt benne a költségvetésben, és az atomrobbanás effektjének megalkotása is mintegy egymillió dollárba került volna, ennyi pénze pedig már nem volt a produkciónak. Jobb híján ejtették a hűtő ötletét, és lecserélték a DeLoreanra. 

 

A Gyalog galopp forgatásán nem tellett lovakra

A Monty Python kultfilmjének magyar címét is az a zseniális ötlet ihlette, amint a Kerekasztal lovagjai galoppozva "lovagolnak", miközben a paták csattogását fél kókuszdiók összeütögetésével imitálják. A kényszer szülte ezt a megoldást, mert a lovakra (plusz az idomárokra, kaszkadőrökre, no meg a takarmányra) egyszerűen nem volt pénz. 

(A Cracked két cikke alapján.)