David Bowie dalai filmekben

Figyelem: tucatnyi jó szám következik!

Let’s Dance – Zoolander

Ben Stiller teljesen kettyós vígjátékában a nevezetes riszaviadal döntőbírája maga David Bowie - és amikor megjelenik, a Let's Dance-ből vágnak be egy-két másodpercet, mintha csak valami főcím lenne. Nagyon vicces és nagyon menő - persze Bowie mi lenne más, mint menő.

 

The Hearts Filthy Lesson - Hetedik

1995-ös Outside című albummal Bowie belekóstolt az indusztriálba, és a Hetedik végefőcíme alatt a hátborzongatóan jó The Hearts Filthy Lesson remek segítséget nyújtott abban, hogy a film felkavaró, végtelenül nyomasztó befejezése még sokáig kísértse a nézőt, és véletlenül se érezze jól magát egy darabig.

 

Fashion - Spinédzserek

Mi más lenne a tökéletes aláfestő zene a film eleji jelenethez, amiben Cher az akkoriban biztosan menőnek számított programmal kiválasztja a napi tökéletes öltözékét, mint a Fashion? Na ugye.

 

Fame - Hajsza a győzelemért

Ron Howard kiváló filmjében James Hunt (Chris Hemsworth) élvezi a sztársággal járó gyönyöröket, és az ezt summázó montázs alatt magától értetődően a Fame szól. 

 

Golden Years - Lovagregény

A Lovagregény egyik érdekessége, hogy noha a középkorban játszódik, modern dalokat használtak benne - mint ebben a táncjelenetben is, amiben a középkorias muzsikálást hirtelen felváltja a Golden Years, és máris beindul a buli.

 

Cat People (Putting Out Fire) - Becstelen brigantyk

Tarantinónak mindig is kiváló érzéke volt ahhoz, hogy egy-egy jelenet alá kiválassza a tökéletes nótát, de amikor Shosanna (Mélanie Laurent) felkészül a végzetes estére, és közben a Cat People (Putting Out Fire) című számot halljuk, egyszerűen tökéletes. A Becstelen brigantyk telis-tele van zseniális jelenetekkel, de közülük is ez az egyik legjobb.

 

Space Oddity - Walter Mitty titkos élete

Kitűnő példája, hogy egy jól megválasztott dal mennyire hátborzongatóan hatásossá tud tenni egy jelenetet. Kristen Wiig egy szál gitárral adja elő a Space Oddity-t, majd Bowie csatlakozik hozzá, és amikor Ben Stiller felugrik a helikopterre, már csak az eredeti dal szól. Csodálatos.

 

Space Oddity - Valerian és az ezer bolygó városa

Szintén a Space Oddity, szintén egy fantasztikus jelenet. Luc Besson Valerianja nem jó film, de a nyitó képsor, Bowie aláfestésével egy zseni munkája. Már ezért érdemes volt megcsinálni a filmet.

 

Starman - Mentőexpedíció

Talán a Space Oddity jobban passzolt volna ide, de a Starman is ugyanolyan tökéletes választás - miközben párhuzamosan látjuk, ahogy a Marson ragadt Matt Damon tesz-vesz, és közben készülődik a mentőexpedíció.

 

I’m Deranged - Lost Highway

Talán, mert ez a szám önmagában nem lett olyan ismert, teljesen eggyéforrt David Lynch filmjével. És tényleg - úgy vannak egymással, mint a borsó meg a héja.

 

Life on Mars - Édes vízi élet

Wes Anderson filmjének egyik érdekessége, hogy egy csomó Bowie-dal hallható benne - ám a legtöbb portugálul.

 

Magic Dance - Fantasztikus labirintus

Listánk félig-meddig kakukktojása, hiszen ő játssza a Manókirályt a minden képkockájában zseniális Fantasztikus labirintusban, és a dalokat is a filmhez írta.

 

Címlapkép: David Bowie; 1983; Fotó: Michael Putland/Getty Images