Denis Villeneuve Dűne-trilógiát szeretne

A két részben feldolgozott Dűne után a regény folytatásával, a Dűne messiásával zárná le a filmtrilógiát.

Denis Villeneuve azzal a feltétellel egyezett bele Frank Herbert klasszikus sci-fije, a Dűne adaptálásába, ha a regényt két filmre bonthatja. Ez adja magát, hiszen nem csupán vaskos a könyv, hanem meglehetősen sokrétű, és a vallási-filozófiai vonalat sem lenne szabad elsikkasztani a látvány és a cselekmény javára.

Merész vállalkozás, ha belegondolunk, hogy a Warner még nem adott zöld utat a második résznek. 

A rendező az elmúlt hónapokban, egyébként teljesen jogosan fejezte ki aggodalmát, hogy a tavalyi évről idén októberre áttolt bemutató hibrid forgalmazása (mozi plusz streaming) nem pusztán a film élvezetének árt, hanem a mozibevétel elmaradásával akár már most meg is buktathatja a tervezett franchise-t. Ez egy fél film esetében nem valami bíztató, ugyanakkor Villeneuve Jon Spaits forgatókönyvíróval már dolgozik a folytatáson, és tele van tervekkel, szeretne még sok történetet elmesélni a Dűne univerzumából. Már a Dűne folytatását, a Dűne messiása feldolgozását is tervezgeti, amellyel lezárná a filmtrilógiát.

A Dűne messiása tizenkét évvel játszódik az első rész után. Arrakis a Birodalom központja, Paul Atreides, azaz Muad'Dib az ismert univerzum császára. És... hát, a fremenek az ő nevében Paul látnoki dzsihádja révén 61 milliárd embert puszítottak el, szerte az univerzumban. Ezzel a felütéssel indul a Dűnénél jóval cselekményszegényebb, intrikákkal teleszőtt kötet, amiben tulajdonképpen már nincs is pozitív szereplő.  

A GABO kiadó gondozásában nemrég ismét megjelent regény fülszövege így szól:

Az emberi bolygókat egyesítő Impériumban Paul Muad-Dib, a jövőbe látó messiás uralkodik. Hithű harcosai, a vad fremenek szent dzsihádjukban feldúlták az univerzumot, és mindenhová elvitték a Mahdi szavait. Ám a háború és a vallási fanatizmus ádáz ellenségeket szült, akik mindenüket feláldoznák Muad-Dib bukásáért. Az Impérium régi hatalmai összefognak, hogy egy bonyolult összeesküvéssel törjenek az új Császár életére, aki maga sincs meggyőződve róla, hogy valóban egy jobb világot teremtett az emberiség számára.

A Dűne messiásában Frank Herbert továbbviszi a magával ragadó Dűne történetét. Tizenkét évvel az első regény eseményei után a régi és az új világrend csap össze, a középpontban pedig olyan emberek állnak, akiknek minden erejükre szükségük van, hogy megbirkózzanak a rájuk váró sorssal. Herbert lenyűgöző gondolatisága és mély emberismerete emlékezetes karaktereken keresztül mutatja be, hogy sokszor a megváltó maga is lehet áldozat.

Ugyan Paul története a harmadik regényben, a Dűne gyermekeiben zárul le, abban már csak mellékszereplő, a cselekmény Muad'Dib ikreire és húgára, Aliára fókuszál. Ez egyben egy új, évezredes história kezdete is, így valamelyest logikus, hogy a Dűne messiása tenne pontot a készülő trilógia végére.

A Dűne október 21-től látható a mozikban.

(Forrás: IndieWire)