Dollármilliók pár percért: a legdrágább cameók

Elég jó órabérben dolgoznak azok a színészek, akik helyet kaptak a listán.

Marlon Brando – Superman

Richard Donner 1978-as filmklasszikusában Brando alakítja Superman, azaz Kal-El apját, Jor-Elt, és a 143 percnyi játékidő alatt mindössze tíz percet szerepel, mielőtt felrobbanna az Acélember szülőbolygójával, a Kryptonnal együtt. Ezért a tíz percért – sokkal többet, mint bárki a film egész stábjában – 3,7 millió dollárt tett zsebre, továbbá részesedést kért a film bevételéből, ami annyit jelentett, hogy e könnyed kis munkával végül nagyjából 19 millióval lett vastagabb a zsebe. Tegyük hozzá, hogy még a szövegét sem volt hajlandó megtanulni: kartonra írták fel neki, ahonnan puskázhatott, vagy kis cetliket rejtett Kal-El baba pelenkájába.

 

Sir Sean Connery – Robin Hood, a tolvajok fejedelme

Óriási meglepetés Kevin Costner filmjének legeslegvégén hirtelen felbukkanni látni a csibészesen vigyorgó Sean Conneryt. Oroszlánszívű Richard aprócska szerepéért (ha azt az egy-két perces cameót lehet egyáltalán szerepnek nevezni) és négy soros szövegéért félmillió, más forrás szerint "csak" negyed millió dollárt kapott. Ám Connery jófej volt: jótékonysági célra ajánlotta fel az utolsó centig.

 

Charlie Sheen – Horrorra akadva 5.

Noha az eredetileg a Sikolyt, majd minden mást kiparodizáló filmsorozat harmadik részében főszerepben láthattuk Sheent, majd a negyedikben is feltűnt, utána már igencsak felment az ára az őt övező botrányok miatt, és még mielőtt nyilvánosan elküldött volna mindenkit a fenébe, epizódonként két millió dollárt keresett a Két pasi meg egy kicsivel. A Horrorra akadva ötödik részében már saját magát alakítja, és egyetlen napos munkáért 250 ezer dollárt kapott. Meglepő, de nem tartotta meg: százötvenezret eljótékonykodott, százezret pedig a filmben szintén magát alakító Lindsay Lohannek adott, besegítve annak jókora adótartozásának törlesztésébe.

 

Brad Pitt – Deadpool 2.

Pitt Deadpool kétballábas szupercsapatának egyik tagját alakítja, aki történetesen láthatatlan, mindössze egy-két másodpercnyire látjuk, amikor szuperhős pályafutása hamar véget ér, mert agyoncsapja az áram. Fél órás melóért ezer dollár elég jó órabér.

 

Mark Hamill – Az ébredő Erő

Luke Skywalkert egészen a film végéig keresgélik, majd talán egy percnyit láthatjuk, amint a távolba mereng, megfordul, felemeli a csuklyáját, és jelentőségteljesen néz. Még csak meg sem szólal. A Variety beszámolója ugyan Hamill bérének pontos összegét nem nevezi meg, csupán annyit, hogy egy "alacsonyabb hét számjegyű összeg", ami ugye minimum egymillió dollár. (Carrie Fisher is hasonló összeget kapott, Harrison Ford 25 milliót, John Boyega és Daisy Ridley "alacsonyabb hat számjegyű", azaz száz és háromszázezer dollár közötti összeget, míg kettejüknél a már akkor ismertebb Adam Driver és Oscar Isaac "közepes, illetve magas" hat számjegyű összeget kerestek.)

 

Hugh Jackman  – X-Men - Az elsők

A mutánsok előzménytörténetében a fiatal Xavier és Magneto a csapatgyűjtés jegyében felkeresik Logant is, aki keresetlenül elküldi kettőjüket a francba. Nagyon vicces kis jelenete a filmnek, és egyben összeköti a régi szereplőgárdát az újakkal. Jackman nem egy konkrét összeget kapott a cameóért, hanem a gyártó stúdió, a Fox adományozott egy jó kis összeget Jackman gyerekei iskolájának.

 

Ving Rhames – Mission: Impossible - Fantom protokoll

Így vagy úgy, de Ving Rhames a Mission: Impossible mindegyik részében felbukkant. A Fantom protokollnak csak a végén láthatjuk pár percre, hogy kedélyesen elsörözgessen Tom Cruise-zal. Ez a kis iszogatás 7,7 milliót hozott Rhamesnek – pedig előzőleg, a harmadik részért, amiben végig láthattuk, "mindössze" három millió dollárt kapott.

 

Michael Biehn –  A végső megoldás: Halál

A filmben Hick tizedes már halott, de eredetileg láthattuk volna, amint a Sulaco mentőhajójában kitör a mellkasából az aprócska xenomorf. Az effektesek el is készítették a színész jól felismerhető, széttrancsírozható mását, ám Biehn nem egyezett bele, hogy használják, valószínűleg – teljesen érthető – ki volt akadva, hogy nem hívták a folytatáshoz, hanem már az elején kinyírják a karakterét. Végül, jobb híján csak a színész fotóját láthattuk a filmben, amiért persze fizetniük kellett: a pontos összeget nem tudni, de állítólag Biehn csaknem annyit kapott egyetlen fényképért, mint amennyit A bolygó neve: Halállal keresett.

(Forrás: Looper)