Elátkozott forgatások

Átok vagy sorozatos balszerencse, ki-ki döntse el maga. Mégis, túl sok rossz történt ezeken a forgatásokon.

Waterworld

A minden idők egyik legdrágább filmjének (amit azóta már messze túlszárnyaltak a mai elképzelhetetlenül drága franchise-blockbusterek) és egyik legnagyobb bukásának (mára ez is vitatható) tartott posztapokaliptikus akciófilm egyébként fenemód hangulatos. A forgatás nem volt az. A költségvetés 5 millió dollárral kezdődött, ugyanis a hírhedten kevés pénzből alkotó Rogar Cormannél indult a film tervezgetése, de amikor már csak a díszletekkel feljebb kúszott a költségvetés, kiszállt a produkcióból, mondván, nincs az az isten, hogy többet költsenek egy filmre. 

Nyílt vízen forgatni mindig is nehéz és iszonyat drága volt, a Waterworld pedig gyakorlatilag végig azon játszódik –

Steven Spielberg figyelmeztette Kevin Costnert és a rendező Kevin Reynoldsot, hogy ha kedves az életük, ne vigyék ki az óceánra a filmet, mert ő A cápa forgatásán összeomlott a nehézségektől,

kész csoda, hogy egyáltalán be tudták mutatni. A későbbiekben  a filmre költött összeg  nagyjából 170 millió dollárnál állt meg. Manapság ennyibe kerül egy átlagos blockbuster, de a kilencvenes évek közepén ez elképesztően sok volt. (Forintra nem is szabad átváltani, mert úgy járunk, mint Lovecraft novelláinak szereplői, akik belepillantanak a kozmikus rettenetbe, aztán menthetetlenül megőrülnek.)

A forgatást is sok-sok tényező nehezítette: az egyik díszlet elúszott és elmerült, az erős szél sokszor leállította a munkát, de lecsapott egy hurrikán is,

Kevin Costner kaszkadőr dublőre majdnem életét vesztette egy víz alatti jelenet során, a stáb tagjait medúzák csípték meg,

és a hányattatások után a stábtagok szakszervezetei kártérítést követeltek az általuk munkaügyi jogsértéseknek nevezett esetek miatt, és Reynolds még a film befejezése előtt lelépett, mert összeveszett Costnerrel, aki ténylegesen a produkció ura volt. A forgatókönyvet is rendre átírták, és Joss Whedon, akit azért hívtak, hogy kikalapálja a szkriptet, úgy jellemezte a forgatást mint "hét hét a pokolban".

 

Ómen

Richard Donner 1976-os klasszikusa az egyik legfélelmetesebb horrorfilm, középpontban az Antikrisztus felcseperedésével. A gyereket véres események kísérik: azok, akik felismerik valódi természetét, netán el akarják pusztítani, sorra halálos balesetek áldozataivá válnak, vagy öngyilkosok lesznek. Sajnos nem csak a filmben történtek rossz dolgok, hanem a forgatáson is. A tragédiák akkor kezdődtek, amikor a főszerepet játszó

Gregory Peck fia két hónappal a forgatás kezdete előtt öngyilkos lett,

majd amikor a forgatás elkezdődött, a stáb egyik tagja autóbalesetet szenvedett, de szerencsére túlélte a balesetet. A forgatókönyvíró repülőgépébe villám csapott, majd alig nyolc órával később abba a gépbe is belecsapott a villám, amelyen Gregory Peck és a film executive producere utazott, ezután a stáb úgy döntött, hogy inkább magángépet bérelnek. A tervezett járatukat azonban el kellett halasztani, mert néhány üzletembernek szüksége volt rá. Közvetlenül a felszállás után valami rosszul sült el, és a repülőgép lehuzant egy útra, nekiment egy autónak, ami aztán nagy sebességgel egy másik járműnek ütközött. A balesetben mindenki meghalt.

 

Démoni doboz

A dibuk jiddis szó, a zsidó mitológiában pedig egy olyan gonosz szellem, ami egy halott elveszett lelkét hordozza, és képes megszállni az embereket. Ole Bornedal 2012-es horrorjában egy dobozból szabadul ki az entitás és egy kislányt hajt az uralma alá. A főszereplő Jeffrey Dean Morgan bevallotta, hogy szkeptikus ugyan, de a forgatáson történt néhány eseménytől teljesen kiborult. A legfontosabb jelenetek során minden ok nélkül robbantak fel izzók, érthetetlen módon hűvös szellő fújt a zárt díszletben.

Kigyulladt és porig égett az a raktár, ahol az összes kelléket tárolták, és a tűz kivizsgálása során megerősítették, hogy nem történt gyújtogatás, ugyanakkor elektromos hiba sem okozhatta.

 A filmben használt dibuk-doboz is megsemmisült a tűzben. A doboz – Annabelle-hez hasonlóan – a valóságban is létezik, és bárkinél is fordult meg, mindig rejtélyes esmények kísérték, a dobozzal kapcsolatos jelenségek "jogait" is az egyik tulajdonos adta el Hollywoodnak. Szóba került, hogy a megsemmisült kelléket az eredeti dobozzal helyettesítik, ám a történtek fényében a film alkotói hevesen tiltakoztak.

 

Démonok között

A franchise-zá bővült filmsorozat alapdarabjai (plusz az Annabelle) Ed and Lorraine Warren paranormális nyomozó házaspár esetein alapulnak, a Démonok között első része a Perron család hanyattatásait dolgozza fel: 1971-ben Rhode Island-i házukban különös, fenyegető jelenségeket tapasztaltak, majd a házaspár kiderítette, hogy a hely átkozott, ugyanis a 19. században egy borzalmas halált halt boszorkány élt ott. A film forgatásán időnként a Perron család tagjai is jelen voltak, afféle szakértőként, de Carolyn Perron nem volt hajlandó betenni a lábát a történetben szereplő házba. A családtagokat egyébként is különös jelenségek kísérték: erős szél támadt, körülöttük kavargott, miközben a környező fák ágai meg sem mozdultak, ugyanekkor, mikor Carolyn otthon maradt, valami gonosz jelenlétet érzett a házában, majd összeesett és kórházba kellett vinni.

A szálloda, ahol a stáb tagjai megszálltak, néhány nap múlva kigyulladt és mindenkit ki kellett költöztetni. 

James Wan, a film rendezője egyszer elmesélte, hogy egyik este késő estig dolgozott az irodájában, amikor a kutyája morogni kezdett valamire Wan felállt, hogy utánajárjon, de nem talált semmi olyat, ami azt indokolná, hogy az állat így viselkedjen. A kutya azonban tovább morgott, és úgy tűnt, hogy egy láthatatlan lényre összpontosít a szoba túloldalán. A Lorraine-t játszó Vera Farmiga nem volt hajlandó hazavinni a forgatókönyvet, mert nyugtalanította. Éjszaka sem tudta olvasni, mert valahányszor megpróbálta, lebénult a félelemtől. Azt állította, hogy egyszer kinyitotta a laptopját, és három vágást látott a képernyőn, mintha valami lény húzta volna végig rajta a mancsát. Ez utóbbi azért elég ócska horrorfilmes megoldásnak tűnik, ha azt is látta, a félelem és a nyugtalanság sok mindent tud láttatni az emberrel.

A sötét lovag

A Waterworld forgatását a víz keserítette meg, listánk többi tagja pedig mind horrorfilm – úgy tűnik hát, hogy olyan horrort, ami túlvilági gonosz erők mesterkedését meséli el, nem nagyon szívlelik azok a bizonyos gonoszok. De nem kellenek ilyen extra körülmények ahhoz, hogy egy film forgatását vagy utóéletét rendre balszerencse és tragédiák kísérjék: Christopher Nolan Batman-filmjei is mintha meg lettek volna átkozva. 2012. július 20-án a Colorado állambeli Aurora városában

A sötét lovag – Felemelkedés egyik esti vetítésén egy gázálarcot viselő férfi lövöldözni kezdett a moziteremben, a támadás során 12 ember életét vesztette és hetvenen megsebesültek.

Négy évvel korábban a Jokert játszó Heath Ledger hirtelen halála sokkolta  a világot. A Tim Burton filmjében a gyilkos bohócot alakító Jack Nicholson figyelmeztette, hogy ne vállalja el a szerepet, és Ledger aztán a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a szerep mennyire maga alá tudja gyűrni. Átlagosan csak két órát aludt egy éjszaka, és folytonos harcot vívott depressziójával. Ledger egy különleges naplót is vezetett, hogy segítsen neki felkészülni, aminek utolsó oldalára "Bye Bye" szavakat írta egy Jokerként, róla készült fotó mellé. De másik tragédia is történt:  a forgatáson kamionbalesetben meghalt egy technikus egy kaszkadőrmutatvány forgatása közben. Talán a Batman-átok folytatásának tekinthető, hogy Morgan Freeman 2008-ban súlyos autóbalesetet szenvedett, majd nem sokkal utána a házassága is tönkrement és elvált a feleségétől.

 

Az egyik leghírhedtebb esetről, a Poltergeist című filmet kísérő baljós és tragikus eseményekről korábban egy egész cikkben írtunk, amit itt olvashattok.

 

(Forrás: Listverse)