Életmű Oscart kapott a 82 éves Donald Sutherland

Jennifer Lawrence azt mondta róla, ő a legprofibb színész, akivel valaha találkozott.

Agnes Varda francia filmrendező, Donald Sutherland színész, Charles Burnett forgatókönyvíró-rendező és Owen Roizman operatőr életmű Oscart kaptak november 13-án este, a Los Angelesben megrendezett Kormányzók bálján - írja az MTI. Az amerikai filmakadémia tiszteletbeli Oscarral jutalmazta Alejandro González Inárritu bevándorlókról szóló virtuálisvalóság-filmjét is.

A 9. alkalommal megrendezett gálát Steven Spielberg nyitotta meg a Ray Dolby Bálteremben. A rendezvényen számos sztár, köztük Tom Hanks, Salma Hayek, Jake Gyllenhaal, James Franco, Emma Stone és Sofia Coppola is részt vett.

Forrás: Kevin Winter / Staff / Getty Images

 

Donald Sutherlandet Whoopi Goldberg a valaha élt legnagyobb varázslók egyikének nevezte, Jennifer Lawrence pedig, aki Az éhezők viadalában dolgozott vele, az egyik legelkötelezettebb, legprofibb színésznek, akivel valaha találkozott. Sutherland az Oscar-díjat megköszönve megnevettette a közönséget, amikor a néhai komikus, műsorvezető Jack Benny egy mondását idézte: 

Nem érdemeltem meg ezt, de köszvényem van, és azt sem érdemeltem meg.

Különleges Oscar-díjjal tüntették ki a gálán Alejandro González Inárritu mexikói filmrendezőt az Emmanuel Lubezki operatőri közreműködésével készített Carne y Arena (Hús és homok) című virtuálisvalóság-filmjéért, amely illegális bevándorlók tapasztalatait szimulálja, ahogy Amerikába tartva átkelnek a sivatagon. Az installáció jelenleg a Los Angeles-i Megyei Múzeumban tekinthető meg. Inárritu a világ összes emigránsának ajánlotta az Oscar-szobrot.

Az idei Oscar-szezon életműdíjainak átadása után az amerikai filmakadémia január 23-án hozza majd nyilvánosságra az Oscar-jelöltek listáját, a díjátadó ceremóniát pedig március 4-én tartják.