Elhunyt Marion Ramsey, a Rendőrakadémia-filmek sztárja

Marion Ramsey amerikai színésznő és dalszövegíró 73 éves volt.

Csütörtökön, Los Angeles-i otthonában, 73 évesen elhunyt Marion Ramsey, akit az egész világ a Rendőrakadémia-filmek Hooks rendőrtisztjeként zárt a szívébe. A színésznő halálhírét az ügynöke, Roger Paul is megerősítette a Variety magazinnak. A halálának pontos okát egyelőre nem közölték a sajtóval, annyit tudni, hogy Ramsey nemrégiben lebetegedett. Habár a Marion Ramseyt szinte mindenki az 1984-ben hódító útjára induló Rendőrakadémia-szériából ismeri, a színészi karrierje vajában már jóval korábban elkezdődött. Az 1947-es születésű színésznő már 17 évesen, 1964-ben bekerült a Hello, Dolly! című musicalbe, a '70-es évektől kezdve pedig számos színházi, filmes és televíziós szerepet kapott. Láthatták ekkoriban a nézők többek között a Miss Moffat című musicalben, az ABC csatorna Keep on Truckin' című varietéjében és Bill Cosby show-jában, a Cosban is.

Forrás: Warner Bros. / HBO

 

Az igazán nagy hírnevet persze a Rendőrakadémia-filmek hozták meg neki, ahol egészen 1989-ig alakította Laverne Hooks rendőrtisztet, aki mellett Hightower őrmester (akit a 2011-ben elhunyt Bubba Smith alakított) tényleg valóságos toronyháznak tűnt. Érdekesség, hogy a producerek eredetileg fokozatosan ki akarták írni Hookst a folytatásokból, de mivel látták, hogy a nézők nagyon megkedvelték a karaktert, visszatért a későbbiekben is. A filmbéli mókás zsaruk egyébként nemcsak a vásznon voltak összetartó csapat, hanem az életben is: Ramsey mindvégig jó barátságban maradt kollégáival, többek között a Mahoneyt alakító Steve Guttenberggel és Leslie Easterbrookkal (aki az edzés- és fegyvermániás Callahant játszotta). Olyannyira, hogy együtt fotózták le őket akkor is, amikor Guttenberg csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán (ami azért valahol a teljes Rendőrakadémia-csapatnak is szólt, hiszen maga Guttenberg is első sorban ennek a franchise-nak köszönhette a karrierjét).

Steve Guttenberg 2011. december 12-én Marion Ramsey, Leslie Easterbrook és egy meg nem nevezet úr társaságában kapta meg a saját csillagát a Hollywoodi Hírességek Sétányán (fotó: Jesse Grant/WireImage/Getty)

 

Marion Ramsey a Rendőrakadémia-filmek után epizódszereplőként tűnt fel a Beverly Hills 90210 és a  MacGyver tévésorozatokban, emellett éveken át volt szinkronhang az Addams Family rajzfilmsorozat verziójában. A 2010-es években ismét közösen forgatott filmet Steve Guttenberggel: a SyFy csatorna számára készítették el együtt 2015-ös horrorvígjátékukat, a Lavalantulát, majd egy évre rá a folytatását is, 2 Lava 2 Lantula! címmel. A színésznő éveken át dalszövegíróként is tevékenykedett: számos dalt jegyzett közösen az énekes-zenész Haras Fyre-jel. (via Variety)