Éljen a csajhorror!

Minden horrorba kellenek lányok, ők menekülnek bikiniben, bujkálnak rettegve a pincében, de ők a nagy túlélők is, és most már irányítani is akarnak. Elkészült az első csak csajos horrorantológia.

Vaksötétben

Aligha kell magyaráznunk, miért mindig a nők egy klasszikus horrorfilm mozgatórugói: ők a kötelező áldozatok és ők lesznek áldozatból igazságosztók és túlélők is egyben. Nélkülük is lehet persze horrort csinálni, de minek! Az elmúlt év két legjobb horrorjának, a Cloverfield Lane 10–nek és a Vaksötétnek is lány volt a főhőse – és egyetlen túlélője -, de a trend ennél messzebbre mutat, és a nők már a kamera mögött is helyet követelnek maguknak. Persze nők eddig is rendeztek már a műfajban, de az első horror antológia csak most született meg.

És az antológia film alatt ne arra gondoljunk, amivel a Zsivány egyes kamu marketingesei dobálóztak, itt ugyanarra az alapmotívumra felépülő kisfilm válogatásról van szó, ami jelenesetben mind horror és mindet egy-egy hölgy készítette.

A cím frappánsan csak XX, ami ugyebár utal a női kromoszómákra és a korhatárra is, a „termék” mögött a Magnet Releasing és az XYZ áll, a négy rendező pedig Annie Clark, Karyn Kusama, Roxanne Benjamin és Jovanka Vuckovic. Az négyesből egyedül Kusama (Ördög bújt beléd, Aeon Flux) számít ismert és befutott rendezőnek – tavaly a Titanic Filmfesztiválon vetítették rengeteget dicsért legutóbbi munkáját, az A meghívást -, míg a többiek eddig csak kisfilmeket rendeztek és/vagy más területen jeleskedtek.

Annie Clark, alias St. Vincent zenészként ismert, nem is kicsit, többen dolgoztak már látványtervezőként, a lángvörös hajú kanadai Vuckovic pedig az egyik legismertebb horrormagazin szerkesztője volt hosszú időn át, első kisfilmjének pedig nem más, mint Guillermo del Toro volt a producere. A filmben,a melyről eddig kevés részletet árultak el, a rendezőnőket csak a műfaj, a költségvetés és az időkorlát kötötte, ezen túl szabad kezet kaptak, és az összes epizódban - The Fall, Her Only Living Son, The Birthday Party és The Box – női főhőst láthatunk. Az XX premierjét a Sundance Filmfesztiválon tartják még most, januárban, februárban pedig már kinti forgalmazásba is kerül. Bár nálunk kevésbé ismertek, az olyan horrorantológiák, mint a Trick r' Treat vagy a V/H/S széria a műfajon belül komoly népszerűségnek örvendenek, és meglátjuk, milyen fogadtatásban részesül a lány verzió!