Elmaradt a Mátrix 4 németországi forgatása, német filmipari munkások százai kerültek bajba

Úgy készültek, hogy Keanu Reeves sci-fijét és az Unchartedet is a Babelsberg stúdióban forgatják majd.

Míg februárban még vidáman forgatott San Francisco utcáin a Mátrix 4 stábja, a márciusban Európát is elérő koronavírus-járvány miatt a Warner végül úgy döntött, nem fog átköltözni a forgatás Kaliforniából Németországba. Pedig már javában zajlottak az előkészületek a Studio Babelsbergben, ahol most több száz filmipari munkás maradt állás nélkül a leállított Mátrix-forgatás miatt. A járvány miatt ráadásul kútba esett az Uncharted (Tom Holland kalandfilmje az azonos című videójáték franchise nyomán) tervezett németországi forgatása is.

Charlie Woebcken, a Studio Babelsberg vezérigazgatója úgy nyilatkozott a Variety magazinnak, hogy bár folyamatosan tárgyal a Warnerrel, jelen pillanatban képtelen megmondani, hogy mikor kezdődhet el a Mátrix 4 forgatása. A produkciók leállítása miatt a Babelsberg kénytelen volt felmondani az összes vele szerződésben álló, független filmipari dolgozó munkaszerződését. A szélnek eresztett alkalmazottak most abban reménykednek, hogy valamiféle megállapodásra tudnak jutni a stúdióval az elmaradt munkát és a bérüket illetően.

Az állás nélkül maradt, vállalkozóként vagy kisebb szervizcégeknél dolgozó filmesek most a német szövetségi kormányhoz fordultak segítségért. A német kormány március 27-én ugyan bejelentett egy segélyezési csomagot a koronavírus miatt leállított produkciók pénzügyi megsegítésére, ám a Mátrix 4 és az Uncharted stábja erre valószínűleg nem jogosult erre a pénzre, mivel egyik projekt sem jutott el a tényleges forgatási szakaszba. Viszont a Variety úgy tudja, hogy más pénzügyi támogatási csatornákon keresztül segítséget kaphatnak a német filmesek, például abból az 55 milliárd dolláros segélycsomagból, amely kimondottan a munka nélkül maradt egyéni vállalkozókat és kisvállalkozásokat célozza meg. A Mátrix 4 elvileg egy év múlva, 2021. május 21-én kerülne mozikba, az Uncharted premierjét viszont pont a napokban halasztotta el a Sony jövő tavaszról 2021 októberére. (via IndieWire)