Ez a 10 legjobban várt velencei film

David Fincher, Michael Mann, Sofia Coppola és Yorgos Lanthimos is itt mutatja be új produkcióját.

Holnap, azaz szerdán indul a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek idén különösen erősnek ígérkezik a programja. (A sztárfelhozatal már kevésbé, mert a sztrájk miatt az amerikai színészek nem kísérhetik el a filmeket.) A The Hollywood Reporter munkatársai egy 10-es listáján válogatták össze a legjobban várt filmeket - ahová Woody Allen, Roman Polanski és Luc Besson új rendezései be sem kerültek, ahogy az augusztus elején elhunyt William Friedkin utolsó filmje is kimaradt.

Összegyűjti a botrányhősöket a Velencei Filmfesztivál

A fesztivál igazgatója szerint természetes, hogy Woody Allen, Roman Polanski és Luc Besson filmjeit is beválogatták a programba.

Még Velence

 

EL CONDE

Mielőtt a Jackie, a Spencer és a bemutatás előtt álló, Maria Callasról szóló Maria című filmjeivel a reflektorfényben álló híres nők felé fordult volna, Pablo Larraín chilei rendező elkészítette a Pinochet-rezsimre reflektáló trilógiáját (Tony Manero, Santiago ’73, No). Most visszatér ehhez a témához egy horrorral átszőtt sötét vígjátékban, amely a szatíra és a politikai bohózat eszközeivel a brutális diktátort vámpírként mutatja be, aki áldozataiból táplálkozik büntetlenül. A csavar abban áll, hogy 250 éves korában egzisztenciális válságba kerül, és megkérdőjelezi, hogy érdemes-e folytatni az életét.


A GONOSZ NEM LÉTEZIK

A japán Ryusuke Hamaguchi, aki 2021-ben Oscar-díjat nyert a Vezess helyettemmel, most egy egyedülálló apa és kislánya történetével jelentkezik, akik egy Tokió melletti faluban élnek a természet körforgásával harmóniában. Nyugalmukat és az érintetlen erdők, hegyek és tavak ökológiai egyensúlyát nagyvállalatok veszélyeztetik, akik egy luxuskemping építését tervezik. A film főszereplői Hitoshi Omika, Ryo Nishikawa, Ryuji Kosaka és Ayaka Shibutani.


FERRARI

Forrás: Neon

 

Az olasz sportkocsigyártó Enzo Ferrari történetét Michael Mann meséli el Brock Yates autósport-újságíró 1991-es életrajzi műve alapján. Adam Driver játssza a volt Forma-1-es pilótát 1957 nyarán, amikor cége a csőd szélén tántorog, és a Penélope Cruz által alakított Laurával kötött házasságuk is megromlott a fiuk tragikus elvesztése miatt. Mindez arra készteti a férfit, hogy kockáztasson egy utolsó, veszélyes terepversenyen. További szereplők: Shailene Woodley, Gabriel Leone, Patrick Dempsey és Jack O'Connell.

 

THE KILLER

Forrás: Netflix


David Fincher, akit minden rendezőnél jobban vonzanak a filmes gyilkosok (lásd: Hetedik, Zodiákus, Tetovált lány, Holtodiglan, Mindhunter) ebben a francia képregénysorozaton alapuló pszichológiai akcióthrillerben is visszatér a témához. Michael Fassbender alakítja a címszereplő bérgyilkost, aki egy végzetes baleset után összetűzésbe kerül a főnökeivel, és egy nemzetközi hajtóvadászat kezdődik, amelyben a gyilkos megkérdőjelezi a saját épelméjűségét is. További szereplők: Charles Parnell, Arliss Howard, Sophie Charlotte és Tilda Swinton.


MAESTRO

Bradley Cooper új filmje, Leonard Bernstein, a West Side Story zeneszerzőjének életét és karrierjének három évtizedét mutatja be, középpontban a Carey Mulligan által alakított Felicia Montealegre színésznővel kötött házasságával, amely 27 éven át tartott ki, annak ellenére, hogy a nő tudta, hogy férje meleg. Cooper, aki 2018-ban Velencében debütált rendezőként a Csillag születikkel, a rendezés mellett a forgatókönyv szerzője, és a címszerepet is elvállalta. 

A Maestro, amelyet producerként olyan nagy nevek jegyeznek, mint Scorsese és Spielberg, a velencei debütálás után novemberben pár hétre mozikba kerül (Észak-Amerikában), majd december 20-án lesz látható a Netflixen.


MEMORY

A mexikói Michel Franco, akit filmjei dermesztő brutalitása miatt Latin-Amerika Michael Hanekére adott válaszaként tartanak számon, már a harmadik angol nyelvű filmjét készítette el. A főszerepben Jessica Chastain és Peter Sarsgaard alakít két embert, akik sok év után találkoznak újra a középiskolai osztálytalálkozón, ajtót nyitva ezzel a múltba. A mellékszereplők között szerepel Merritt Wever, Josh Charles, Jessica Harper és A Nyolcadik felfedezettje, Elsie Fisher.


ORIGIN

Miután az elmúlt hat évben a televíziózásra koncentrált, Ava DuVernay visszatér a játékfilmekhez. A Pulitzer-díjas írónő, Isabel Wilkerson 2020-ban megjelent, Caste: The Origins of Our Discontents című tényregényének adaptációjával az Amerikát alakító, és az ország társadalmi rendjét mind a mai napig meghatározó hierarchikus megosztottságot vizsgálja. Főszereplők: Jon Bernthal, Aunjanue Ellis-Taylor, Niecy Nash-Betts, Vera Farmiga, Connie Nielsen, Audra McDonald és Blair Underwood.


SZEGÉNY PÁRÁK

Yorgos Lanthimos új filmje elképesztő történet Bella Baxter fantasztikus fejlődéséről. A fiatal nőt a zseniális elméjű és szokatlan módszereket alkalmazó tudós, Dr. Godwin Baxter hozza vissza az életbe. A férfi védelmét élvezve, Bella vágyik a tudásra. Szomjazza a világ dolgait, így elszökik Duncan Wedderburnnel, a dörzsölt és züllött ügyvéddel, s ketten együtt kontinenseken átívelő, szélsebes kalandra indulnak. Korának előítéleteitől szabadon, Bella roppant iramban fejlődik, hogy szándékának eleget téve kiálljon az egyenlőség és szabadság mellett.

A Magyarországon forgatott filmben olyan sztárok játszanak, mint Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo, Christopher Abbott, Ramy Youssef, Margaret Qualley és Jerrod Carmichael. A velencei premier után a miskolci CineFesten is bemutatják Lanthimos rendezését.


PRISCILLA

Sofia Coppola a 2006-os Marie Antoinette-ben szakított az életrajzi filmek szokásos stílusával és formájával, és ezt ígéri a Priscilla Presley-ről készített portréja is, amely Amerika egyik legikonikusabb popkulturális történetét nem a Jacob Elordi által alakított Elvis, hanem annak a középiskolás lánynak a szemszögéből meséli el, akinek életét a rock 'n' roll királyával kötött házassága megváltoztatta. A címszerepet Cailee Spaeny játssza.


THE PROMISED LAND

Nikolaj Arcel 2012-es kosztümös drámája, az Egy veszedelmes viszony Mads Mikkelsen és Alicia Vikander főszereplésével mesélt el egy izgalmas és lélektanilag gazdag történetet udvari intrikákról, románcról és tragédiáról. A dán rendező újra együtt dolgozik Mikkelsennel, aki ebben a 18. század közepén játszódó filmben egy katonát alakít, aki a szegénységből a kopár jütlandi pusztaság megművelésével akar kitörni, és még akkor is rendíthetetlenül kitart elhatározása mellett, amikor az életét kockáztatva menedéket nyújt egy kegyetlen helyi földbirtokos szökött szolgáinak.

Via: THR