Ez a sötét igazság a hollywoodi kikényszerített abortuszok mögött

Hollywood aranykorában nem volt minden olyan csillogó, mint gondolnánk.

Az amerikai filmgyártás aranykorának számító harmincas-negyvenes években a nagy stúdiók többféleképpen is visszaéltek színésznőik testével. Miközben elvárták tőlük, hogy a vásznon csábítóak legyenek, így hajtva minél több anyagi hasznot a számukra, civilben olyan szűziesnek kellett lenniük, hogy nem mehettek férjhez és nem szülhettek gyereket, ez ugyanis ellentmondott volna annak a fantáziának, amit a (férfi) nézők a csillogó sztárokhoz társítottak.

Jean Harlow 1933-ban. Forrás: Hulton Archive / Getty Images


A korabeli főcenzor, William H. Hays által kidolgozott ún. erkölcsi záradék hamar elterjedt: így a stúdiókhoz leszerződő színésznőknek írásban is vállalniuk kellett mindezt. Ennek eredményeként nem mehetett férjhez a szerelméhez, William Powellhez Jean Harlow, de mivel természetesen továbbra is találkozgattak, amikor a nő teherbe esett, egy rövid időre fel kellett keresnie egy kórházat – ahogy évekkel korábban is,

egy állítólagos vakbélműtét miatt.


Hasonlóan járt Jeanette MacDonald, akit egy titokzatos fülfertőzéssel kezeltek, míg Ava Gardner volt olyan diszkrét, hogy Londonba utazzon elrendezni az abortuszát. Egészen megdöbbentő módon pedig Judy Garland esetében saját anyja játszott össze a stúdióval, hogy elrendezze lánya műtétét. Az MGM-et vezető Louis B. Mayernek volt is egy szavajárása erre: amikor egy színésznője teherbe esett, egyszerűen azt mondta,

„szabaduljanak meg a problémától”.

Ennek megfelelően voltak olyan ún. „fixerek” is, akiknek az volt az elsődleges feladatuk, hogy összehozzák a titkos abortuszokat a sztárok számára – nem törődve annak pszichológiai következményeivel.


Lee Israel életrajzíró szerint Tallulah Bankhead emiatt „úgy járt abortuszra, mint más nők tartós hullámra”. De olyan szélsőséges esetek is adódtak, mint Lupe Velezé, aki inkább öngyilkosságot követett el, amikor terhes lett. És annak a számára sem feltétlenül ment simán minden, aki az abortuszt választotta: Lana Turnert állítólag nem kórházba vitték, hanem egy szállodai szobában, érzéstelenítés nélkül hajtották végre rajta a borzalmas műtétet – amelynek költségeit utóbb levonták a fizetéséből.


Erről a rettenetes témáról szól a fenti videó is, mi pedig egyebek közt ebben a korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesebben vele.


(via Far Out Magazine)

 

További részletek a témáról

Hollywood aranykorának borzalmas bűnei

Abortuszra kényszerített színésznők, molesztálás, begyógyszerezés - bevett módszerei voltak a hollywoodi stúdióvezetőknek, hogy megőrizzék a legnagyobb sztárjaikról kialakított képet, és persze továbbra is biztos bevételi források maradjanak.

Tovább

 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.