Ezeket nézd, ha elmerülnél a brit uralkodók életében!

A brit uralkodócsalád élete rengeteg filmest megihletett. Összeszedtük a legjobban sikerült filmeket és sorozatokat, hogy a brit királyi család és a kosztümös filmek rajongóinak ajánljuk őket.

The Crown

Novemberben már a második évadával tért vissza a The Crown a Netflixen. A sorozat kezdetén Erzsébet királynő még egy fiatal kétgyerekes édesanya, akinek hirtelen egy birodalom élén kell helytállnia. Miközben olyan figurákkal tárgyal, mint az öreg Winston Churchill, meg kell küzdenie a saját húgával is, aki a királyi család tagjai számára nem megengedett viszonyba kezd egy nős férfival. Peter Morgan, A királynő Oscar-jelölt forgatókönyvírója óvatos, de hibátlan munkát tett le az asztalra, ami nemcsak a királynő tetszését nyerte el, de jelölték két kategóriában Golden Globe-ra. Érdekesség, hogy a világ legdrágább sorozatának tartott The Crown második évadához Sopronban is forgattak nagyszabású jeleneteket.

A királynő

Peter Morgan a királyi család valóságos specialistája, és az egyik legjobban sikerült alkotása A királynő, amiben Helen Mirren játszotta az idős II. Erzsébetet. A film a királyi család életének legtöbbeket foglalkoztató eseményét dolgozza fel, és a színfalak mögé lépve mutatja meg a Diana tragikus halálát követő időszakot. A filmben Tony Blair azért ostromolja a királynőt, hogy tegyen egy lépést a nyilvánosság felé, és mutassa meg, hogy az országgal együtt gyászolja Dianát. A filmet Stephen Frears rendezte és Helen Mirren alakítása annyira jól sikerült, hogy nemcsak Oscart kapott érte, de a királynő meghívta vacsorára a Buckingham-palotába.  

A király beszéde

A II. Erzsébet édesapjáról szóló film a királyi lét egy egészen szokatlan oldalát mutatja meg.  VI. György brit király úgy kerülhetett a trónra, hogy a bátyja lemondott, mert csak így vehette feleségül elvált szerelmét. Eközben közeledett a második világháború, és az országnak szüksége lett volna rá, hogy a királya szóljon hozzá a rádión keresztül. Csakhogy György rettenetesen dadogott, de ahogy Geoffrey Rush a szokatlan módszerekkel dolgozó beszédtanár szerepében lelket önt a királyt alakító Colin Firth-be, az még a legnehezebb kőszíveket is megmozgatja.

Tudorok

Aki hajlamos a történelmi pontosságot számon kérni filmeken, az inkább kerülje el a Tudorokat, ami a finnyás kritikusokat sem győzte meg teljesen, mégis rengeteg rajongója van. Különösen Jonathan Rhys Meyersnek szexi VIII. Henrikként, és ezzel a sorozattal robbant be a köztudatba a Trónok harca Margaery-je, mint a csábító Boleyn Anna. A Tudorok azzal kezdődik, hogy VIII. Henrik a pápa engedélyét kéri, hogy elválhasson, és feleségül vehesse Boleyn Annát, de ennyire messzire nem ér el Anglia királyának keze, így más eszközökhöz kell folyamodnia.



Viktóra királynő és Abdul

Judi Dench húsz évvel ezelőtt egyszer már eljátszotta Viktória királynőt a Botrány a birodalomban (Mrs. Brown) című drámában. Az a film a királynő egyik különös kapcsolatát mutatta be a férfival, aki a férje halála után lovagolni tanította. Bár eredetileg tévéfilmnek szánták, óriási siker lett, és számtalan díjat bezsebelt. Most a színésznő újra a királynő bőrébe bújik, és a Viktóra királynő és Abdul megint egy szoros kapcsolat történetét mutatja be, amit a kívülállók ezúttal is rossz szemmel néztek. Az idős királynőnek élete utolsó 15 évében minden rosszindulatú áskálódás ellenére mégis egy fiatal indiai tisztviselő lett a lelki társa.

Elizabeth és Elizabeth: Az aranykor


Bár Madonna is rendezett filmet a királyi család egyik botrányos szerelmi viszonyáról, és Naomi Watts főszereplésével filmesítették meg Diana életének legszaftosabb éveit, ezeket a kevésbé jól sikerült filmeket inkább csak a királyi család legelszántabb rajongói nézzék meg. Érdemes viszont elővenni a kilencvenes évek végéről Shekhar Kapur hat Oscarra jelölt filmjét, amiben Cate Blanchett játszotta a fiatal I. Erzsébetet. Majdnem tíz évvel később folytatták a történetet az Elizabeth: Az aranyakorral és még több fura frizurával. A kosztümös filmek kedvelőinek mindkét film páratlan látványorgia.