Filmek szilveszterre otthonülőknek

Ha nincs kedved bulizni, netán nem hívott senki, és filmezéssel töltenéd az év utolsó estéjét, ajánlunk néhány, az alkalomhoz illőt.

Ha már kiöregedtél belőle, vagy csak alapból utálod a kényszeres szilveszteri mulatozást, esetleg nem gondolt rád senki, hogy bulizni hívjon, és egyedül vagy, mint az egy ujjú ember ujja, netán egyszerűen bölcs vagy, és csak állig betakarózva néznél valamit, míg odakint durrognak a petárdák, ajánlunk néhány filmet, amiknek így vagy úgy, de közük van az év utolsó napjához, az új év kezdetéhez. Azokra a reménytelen szerelmesekre is gondoltunk, akik otthon kornyadoznak, mert nem jött össze a dolog, és lehet, hogy egy romantikus film csak olaj a tűzre, de ilyenkor az ember bolond módon kínozza magát.

 

Strange days - A halál napja

Kathryn Bigelow (Holtpont, A bombák földjén, Zero Dark Thirty) 1995-ös sci-fi thrillere az akkori közeljövőben, az ezredforduló estéjén játszódik. James Cameron (korábban Bigelow férje volt) erőteljes, csavaros cyberpunk sztorijában Ralph Fiennes és Juliette Lewis mellett Tom Sizemore-t, Angela Bassettet, Vincent D'Onofriót láthatjuk - illetve Michael Wincottot, és ha ő felbukkan valamiben, gyaníthatjuk, hogy jó eséllyel épp kultfilmet nézünk.

 

Szellemirtók 2.

A festményben lakozó Kárpáti Vigo épp az új esztendő beköszönte előtt akar megtestesülni, így a  szellemirtók a New Yorki-i Szabadság-szobrot is mozgósítják, hogy méltóképp győzzék le a Kárpátok Ostorát, Moldávia Bánatát.

 

Harry és Sally

Nora Ephron forgatókönyvét okkal jelölték Oscarra: Rob Reiner (Állj mellém, Tortúra, A herceg menyasszonya) klasszikusa okosan, a béna közhelyeket mellőzve mesél olyan jórészt megfejthetetlen dolgokról, mint a nő és férfi közti barátságról, a szerelemről, meg úgy általában a nőkről és a férfiakról. A film egyik fontos jelenete épp szilveszter este játszódik, így nem hagyhattuk le e listáról.

 

Aludj csak, én álmodom

Az ünnepi időszak alatt játszódik ez a romantikus filmnek álcázott felnőttmese - az a fajta, ami ha kell, picit szomorú, máskor vidám, de a végén a szerelmesek úgyis összejönnek - itt kivételesen a férfi nem a repülőtérre rohan a film végén, hogy bevallja a nőnek, szereti -, és persze tudjuk, hogy a valóságban nem így működik a világ, de ilyenkor egy pillanatra mégis elhisszük. És a fiatal, gyönyörű Sandra Bullocknak hogy a fenébe ne hinnénk el?

 

A Poseidon katasztrófa

Gene Hackman és Ernest Borgnine a főszereplői ennek a szilveszter estéjén, egy süllyedő óceánjárón játszódó klasszikus katasztrófafilmnek - 2006-ban remake készült belőle, Kurt Russellel a főszerepben, de ez jobb. 

 

Sellők

Szilveszter éjjele és az új év beköszönte is része Richard Benjamin (Pénznyelő, Marslakó a mostohám) édes-bús filmje történetének. A Sellők azon filmek közé tartozik, amit egyszerűen jó nézni, mert jót tesz az ember lelkének. Winona Ryder 19, Christina Ricci mindössze 10 éves volt, amikor Cher lányait alakították.