Fődíjat nyert a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének új filmje

A Rossz verseket Monte Carlóban tüntették ki, ahol az Emir Kusturica által vezetett zsűri díjazta.

Magyar sikerrel zárult szombat este a Monte Carló-i Nemzetközi Filmfesztivál. Reisz Gábor új alkotása, a Rossz versek kapta a fődíjat a világhírű Emir Kusturica által elnökölt zsűritől. A kitüntetést – amit most nyert el először magyar film a fesztiválon – Reisz Gábor személyesen vette át a gálán.

Az alkotó diplomamunkája, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan óriási meglepetés siker volt, kultfilm lett, és világszerte díjakkal jutalmazták a filmfesztiválok. A VAN... sikerét követően Reisz Gábor részt vehetett a Cannes-i Filmfesztivál rezidensprogramjában, amelynek keretében több hónapon át dolgozott Párizsban új forgatókönyvén. A Rossz verseket tavaly decemberben mutatták be a hazai mozik. Nemzetközi premierje az A-kategóriás Tallinni Filmfesztiválon volt, nemrég pedig olaszországi fesztiválpremierje alkalmával Torinóban három zsűri is díjazta.

„Jó volna újra gyereknek lenni, és nem egy csirkemellfilé-reklámot rendezni, és nyavalyogni azon, hogy Anna miért hagyott el. Régen minden egyszerű volt és tiszta. Vajon folyamatosan múlik el minden vagy egyik pillanatról a másikra?” – olvasható a főhős lelkén keresztül Magyarország elmúlt három évtizedébe visszautazó film szinopszisában.

Reisz Gábor önéletrajzi ihletésű művében a felnőtté válás legfontosabb kérdéseivel foglalkozik: megvalósíthatóak-e a vágyaink, és különböző gyerekkori énjeink elégedettek lennének-e azzal az emberrel, akivé váltunk.

„Olyan filmet akartam készíteni, amelyből rá lehet ismerni arra a valóságra, amelyben Magyarországon élünk”

– mondta el Reisz Gábor, aki a Rossz versek főszereplője is egyben.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)