Freddie Mercury nem lesz meleg Kínában

Cenzúrázva, a meleg vonatkozású részeket kivágva mutatják be a Queen-legenda életéről szóló Bohém rapszódiát a távol-keleti országban.

A Mercuryról és zenekaráról szóló alkotás több jelenetében is látható, ahogy az énekes más férfiakkal csókolózik, és a sztoriból az is egyértelműen kiderül, hogy a Mary Austinnal való szakítását követően kizárólag férfiakkal jön össze.

De a kínai cenzorok nem elégszenek meg ezeknek a képsoroknak az eltávolításával: a meleg részeken kívül kivágják a filmből azokat a jeleneteket is, amelyekben droghasználat látható. Az is csoda egyébként, hogy az alkotást egyáltalán bemutatják Kínában, hiszen eddig az volt a jellemző, hogy az ország egyáltalán nem forgalmazza a meleg témában készült vagy meleg karaktereket felvonultató filmeket.

Rami Malek az Oscar-gálán jól megérdemelt díjával. Forrás: Jeff Kravitz / FilmMagic / Getty Images

 

A Bohém rapszódia kínai változata március közepén debütál, de először csak limitált számú moziban. Ám ha népszerűnek bizonyul a mozilátogatók körében, akkor valószínűleg szélesebb körben is bemutatják majd.

Kínát már azért sok kritika érte, mert a vasárnapi Oscar-gála közvetítésekor a feliratban szándékosan félrefordították a Bohém rapszódiában Freddie Mercuryt megformáló, a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat megköszönő Rami Malek beszédét.

„Egy meleg férfiról csináltunk filmet, egy bevándorlóról, aki mindvégig úgy élte az életét,

hogy kérlelhetetlenül önmaga maradt. És a film sikere megmutatta, hogy egyszerűen vágyunk az ilyen történetekre” – mondta Malek, a mondataiban szereplő „meleg férfi” kifejezést azonban a kínai tévében „egy speciális csoportnak” fordították.


(via NME)