Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják Alec Baldwint

18 hónap börtönbüntetésre és 5000 dolláros pénzbírságra számíthat.

15 hónappal azután, hogy a Rust című western forgatási helyszínén Halyna Hutchins operatőr életét vesztette, Alec Baldwin színész ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelnek vádat. A színész egy kellékfegyverrel lőtte le az operatőrt próba közben. (Az ügy előzményeiről, ide kattintva megtalálsz mindent, amit írtunk.)

Baldwin az azóta eltelt időben próbálta elhárítani magától a felelősséget, először azt hangoztatta, hogy azt hitte, csak vaktöltény van a kellékfegyverben, később viszont egy interjúban leszögezte, hogy nem is húzta meg a ravaszt.

Mary Carmack-Altwies, Santa Fe államügyésze csütörtökön jelentette be a vádakat, hozzátéve, hogy azokat a hónap végéig benyújtják. Baldwin mellett Hannah Gutierrez Reednek, a film fegyvermesterének is felelnie kell. Az államügyész szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy kétrendbeli gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják meg őket.

Az én felügyeletem alatt senki sem áll a törvények felett, és mindenki megérdemli az igazságszolgáltatást"

– fogalmazott az államügyész.

18 hónap börtönbüntetésre és 5000 dolláros pénzbírságra számíthatnak, ha elítéli őket az esküdtszék.

Joel Souza filmrendező is megsebesült a lövöldözésben, de az ő esetével kapcsolatban nem kerül sor vádemelésre. A film rendezőasszisztense, David Halls bűnösnek vallotta magát halált okozó fegyver gondatlan használata vétségének vádjában, ezért hat hónapot kapott próbaidőre felfüggesztve.

Baldwin ügyvédje, Luke Nikas "szörnyű igazságtalanságnak" nevezte a döntést, mondván:

"Mr. Baldwinnak semmi oka nem volt azt hinni, hogy éles lövedék van a fegyverben - vagy bárhol máshol a forgatáson. Azokra a szakemberekre hagyatkozott, akikkel együtt dolgozott, akik biztosították őt arról, hogy a fegyverben nem volt éles lövedék. Harcolni fogunk ezek ellen a vádak ellen, és győzni fogunk."

Gutierrez Reed ügyvédje eközben azt mondta, hogy a vádemelés egy "nagyon hibás vizsgálat és a teljes tényállás pontatlan ismeretének" eredménye.

Baldwinnak egyébként tavaly október elején sikerült megállapodnia az érintettekkel (azaz Hutchins családjával) az ellene és producertársai ellen indított kártérítési perben, de már akkor is lehetett tudni, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárás attól függetlenül folytatódni fog.

via: BBC