Gyalázatosan keveset fizettek volna Csernák Jánosnak Liam Neeson szinkronjáért, nem vállalta a munkát

Az ismert szinkronszínésznek 40 ezer forintot ajánlottak fel a brit sztár új filmjéért, de ő kétszer ennyit kért volna. Nem adták meg neki – válogatott szitkokat kapott a szinkronstúdió válaszul!

Ingerült hangvételű posztot tett közzé a Facebookon Csernák János, az ismert színész és szinkronszínész, aki nehezményezte, hogy egy anyagi természetű vita miatt végül olyan döntés született, hogy nem ő lesz Liam Neeson magyar hangja a következő Liam Neeson-filmben.

 

A budapesti Krisztina körúton lévő sportpálya melletti fa előtt világos sapkában Bubik István, előtte Csernák János látható, mellette Rubold Ödön és Bal József, fekete melegítőben Papp János, előtte Balogh Erika, középen guggol Rékasi Károly és Pápai Erika, 1987-ben (forrás: Kanyó Béla / Fortepan)

 

A 71 éves Csernák nyilvánossá tette a Laborfilm gyártásvezetőjének írt levelét, amelyben „gyalázatnak” és „sértésnek” nevezte azt, hogy „egy A ligás világsztár filmjének szinkronjáért” mindössze „egy vásárlás, adott esetben 2 tank benzin összegét, 40 valahány ezer Ft-ot” ajánlottak fel neki. Csernák ennek a gázsinak a kétszeresét szerette volna elkérni, amibe a Laborfilm vezetője ezek szerint nem ment bele, és mást kerestek a szinkronmunkára. Csernák szerint ez a döntés „piti Szemétség” volt, de nem állt meg ennél a jelzőnél, mert a Facebook-posztja igen indulatosan így folytatódott:

Az meg aztán, hogy EMIATT MÉG LE IS VÁLTANAK Neeson-ról, az a kategória, amiről nyugodtan azt mondhatom, hogy a k. a.-kat!

 

Csernák János az ISZDb szinkronadatbázis szerint valóban igen régóta (konkrétan az 1981-es Excalibur Mokép-szinkronja óta) Liam Neeson visszatérő magyar hangja, igaz a 71 éves brit sztár egyik legfontosabb filmjében, az 1999-es Baljós árnyakban pont nem ő, hanem a Szomszédok Deziréje, Kovács István hangján szólalt meg Qui-Gon Jinn (ez persze megmagyarázható azzal, hogy Csernák Harrison Ford örökös magyar hangja is egyúttal, és igen furcsa lett volna, ha a legendás Jedi mester hirtelen Han Solo hangján szólal meg).

Az egyelőre nem derült ki Csernák posztjából, pontosan melyik filmről is van szó, de nagy valószínűséggel az In the Land of Saints and Sinners című ír akcióthriller lehetett az ominózus munka, mert azt Európában több helyen is (például Olaszországban) februárban mutatják be a mozik.