Ha péntek 13., akkor Jason

Péntek 13. lévén stílszerűen emlékezzünk meg a hokimaszkos rém, Jason Vorhees vérgőzős kalandjairól.

Péntek 13-at szokás balszerencsésnek nevezni, olyannyira, hogy még neve is van e naptól való rettegésnek: paraszkavedekatriafóbia. Nem tudni pontosan, honnan ered a babona, de még ha erősen sántít is, a leggyakoribb magyarázat az, hogy tizenhárman ültek az utolsó vacsorán, és másnap, pénteken feszítették meg Jézust. Bármi is legyen, manapaság, csak Amerikában mintegy 20 millióan rettegnek péntek 13-tól, és szentül hiszik, hogy ezen a napon csupa szerencsétlenség történik. Egy filmrajongónak azonban magától értetődően Jason Vorhees jut eszébe először ezen a napon.

  • A Péntek 13. tudatosan John Carpenter 1978-as Halloweenjét másolta, illetve annak az üzleti modelljét követte. De a hasonlóság különösen a folytatásokban válik egyértelművé, amikor már Jason Vorhees a tiniket mészároló gyilkos, aki ugyanúgy maszkot visel, szótlan, gyakorlatilag elpusztíthatatlan és rendre elkapja a sikoltozva rohangáló áldozatait - noha ráérősen sétálgat, mintha csak a boltba ugrott volna le egy liter tejért meg valami rágcsálnivalóért.
  • Az első részben még nem Jason, hanem az anyja, Pamela a gyilkos - többek között az ifjú Kevin Baconnel is végez. Ezt jó észben tartani - szegény Drew Barrymore nem tudta, és ez lett a veszte a Sikoly legelső jelenetében.

  • Az első rész 1979. június 13-án, azaz a film szerint pénteken játszódik. Ez nem igaz, ugyanis aznap szerdára esett a nevezetes dátum - a következő évben volt a 13-a péntek. Jason anyjának fia vízbe fúlása utáni első (két) gyilkosságát azonban tényleg pénteken követte el, 1958. június 13-án.
  • Jason a második részben még egy zsákkal a fején gyilkolgat, az ikonikus hokimaszkját (és a bozótvágót) a harmadik résztől viseli. A maszk - és maga Jason is - egyre ramatyabbul fest a sorozat következő részeiben, majd a Jason X című, stílszerűen tizedik epizódban a jövő kutatói megfagyva találják, felviszik az űrhajójukra, és a szokásos fogócskázás, a nevenincs szereplők elhalálozása után a néma gólem megváltozott külsővel, afféle szuper-Jasonként támad fel. A film végén elvileg végérvényésen megölik.

  • A Halloween Haddonfieldje a valóságban is létezik - tőle nyolcmérföldnyire pedig a Voorhees nevezetű várost találhatjuk a térképen. A település Foster McGowan Voorhees után kapta a nevét, aki 1899-től 1902-ig New Jersey kormányzója volt, egyébként az államban ez egy bevett, holland eredetű családnév.
  • A VHS-korszak legnépszerűbb slasher rémei közül Jason gyilkolt a legtöbbször - csak a Jason X-ben vagy 20 embert tett el láb alól. Aki kíváncsi rá, a kill count tételesen megtalálható ezen az oldalon.

A sorozat számozott részein túl készült egy kevéssé sikeres remake, egy tévésorozat, aminek nem sok köze volt Jasonhöz, regények, képregények, számítógépes játék, és egy csodálatosan bűnös élvezetet nyújtó film, a Freddy vs. Jason, amiben valóra vált minden horrorrajongó álma: a hokimaszkos gyilkos találkozott az Elm utca pengekesztyűs, kalapos szörnyetegével, Freddy Kruegerrel. Később pletykáltak egy folytatásról is, amiben Ash is felbukkant volna a Gonosz halottból, de sajnos nem lett az egészből semmi.