Hősök, akik nem látnak, mégis bárkivel feltörlik a padlót

Íme, 8 remek film olyan vak főhősökkel, akiket cseppet sem hátráltat, hogy nem látnak, és akikkel nem ajánlatos ujjat húzni

Várj, míg sötét lesz (1967) - Susy Hendrix

Ki gondolná: Audrey Hepburn mint vak akcióhős Stephen King egyik kedvenc filmjében? Pedig így van, még akkor is, ha Terence Young egy színdarab alapján készült filmje főleg kamaradrámaként működik, hiszen néhány, egyetlen lakásba összezárt karakter viszi a történetet. Ahol a repülőtéren egy drogfutár kiszúrja, hogy megfigyelik, azért a nála lévő heroinnal tömött babát egy mit sem sejtő férfinak adja. Akinek a lakásán hamarosan három bűnöző jelenik meg, akik

azt hiszik, az egyedül otthon lévő vak feleséget, Susy-t (Hepburn) könnyen manipulálhatják.

Ő azonban hamar rájön arra, hogy mire megy ki a játék, és sikerül egymás ellen kijátszania a rosszfiúkat, de az egyikük (Alan Arkin) így is halálos veszélyt jelent rá, és megkezdődik a végső macska-egér játék, ahol minden fényforrás hősnőnk ellensége. Állítólag a legvégén, amikor a lakás teljesen sötét lett, a moziban is mozikban is lekapcsoltak minden irányjelző lámpát, hogy a nézők is megtapasztalják az „élményt”.

Forrás: Örökmozgó

 

Vak végzet (1989)

Nick Parker (Rutger Hauer), a vietnami veterán egy aknarobbanásban veszítette el a szeme világát, de ez szinte semmiben nem akadályozza. A Távol-Keleten megismeri a kard használatát és a fegyver mestere lesz, majd 20 év távollét után hazatér az Egyesült Államokba, ahol rögtön meg is találja a baj, amikor egy régi bajtársát próbálja felkutatni. Az illető ugyanis a helyi maffia célpontja, akik a kisfia elrablásával akarják a férfit sakkban tartani – csakhogy a srácot Parker veszi védelmébe.

A végeredmény egyszerre véres és vicces,

a film készítői ugyanis nem tragikus gyengeségként, hanem poénként használták fel a főhős vakságát – mint amikor aranyos kutyusnak hisz egy arra tévedt aligátort -, és ez remekül működik. Ehhez persze kellett a jó alapanyag - Phillip Noyce rendező ugyanis a japán Zatoichi-filmekből lopta az ötletét, de a japán verzió erre a listára is felkerült.

Forrás: Columbia Tristar

 

Daredevil, a fenegyerek (2002) - Matt Murdoch

Daredevil figurája 1964 áprilisában látta meg a napvilágot Stan Lee , Bill Everett és Jack Kirby közös munkájaként, majd 1979-től Frank Miller lett a „felelőse”. Miller neve pedig  éjsötét hangulatot és véres erőszakot garantál, ám Avi Arad, a Marvel akkori atyaúristene

közönségbarát verzióban gondolkodott, amikor vászonra vitték Matt Murdoch, a titokban igazságosztó vak ügyvéd történetét.

Akinek a legfőbb ellenfele Kingpin (Michael Clarke Duncan), a New York-i alvilág ura és jobbkeze és az életveszélyes Bullseye (Colin Farrell), akinek minden tárgy fegyverré válik a kezében. Sajnos a film Daredevil annyira rossz sajtót generált, hogy az magával rántotta a jobb sorsra érdemes spinoff filmet, az Elektrát (2005) is – Elektra Natchios (Jennifer Garner) Daredevil ellensége, majd szerelme volt, akit ugyan megöltek a filmben, de a folytatásban visszahozták.  Murdock aztán saját sorozatot kapott Daredevil (2015) címmel a Netflixen, ami három évadot élt meg és az első crossover széria lett a Marvel kisképernyős moziverzumában.

Forrás: InterCom

 

Szamuráj (2003) - Zatoichi

A cím megtévesztő, de a magyar forgalmazó vagy nem ismerte Zatoichi, a vak masszőz történetét vagy attól tartott, hogy ez a név nem hozna be elég nézőt.

Pedig Zatoichi az egyik leghosszabb japán filmszéria hőse,

a legendás Shintaro Katsu 1962 és 1989 között 26 filmben játszotta el a vándorló, régi bűneiért vezeklő világtalant. Ezt egy több mint száz epizódból  álló tévésorozat követte, hogy végül a kultikus színész-rendező-műsorvezető Takeshi Kitano dolgozza fel a történetét. Amely egy eldugott hegyi városkába vezeti hősét, aki, látszatra csupán egy vak vándor, de az álarc mögött valójában egy zseniális kardforgató mester rejtőzik. A várost egy kegyetlen bandája tartja hatalmában, aki ráadásul felfogadtak egy félelmetes hírű ronint. Zatoichi egy játékbarlangban találkozik két gésával, akik éppoly veszélyesek, mint amilyen gyönyörűek, és együtt indulnak felszabadítani a várost.

Forrás: Mokép

 

Éli könyve (2010) - Éli

A Földet 30 évvel a történet kezdete előtt atomháború pusztította el. Az utakon lerobbant, holtestekkel teli autók állnak, fosztogatók leselkednek a vándorokra. Éli, a magányos harcos (Denzel Washington) nyugatra akar eljutni, hogy beteljesítse küldetését.

Van nála valami, ami értékesebb minden fegyvernél

és az élelmiszernél is, valami, ami hitet adhat az embereknek – valami, amiért egyesek ölni is hajlandóak, hogy megszerezzék. Éli egy poros kisvárosban keresztezi a környéket uraló hadúr (Gary Oldman) útját, de itt siet a segítségére egy talpraesett pincérlány (Mila Kunis) is. Bár a tömény vallásos üzenet elriaszthat egyeseket, a film posztapokaliptikus road movie-ként is remekül működik, Éli szerepét pedig mintha Washingtonra öntötték volna, aki elképesztő hatékonysággal forgatja bozótvágó kését.

Forrás: InterCom

 

A repülő tőrök klánja (2004) – Mei, a táncoslány

A hajdan virágzó Tang dinasztiára sanyarú idők járnak, egymást követik a lázadások, és az ellenálló csoportok közül az egyik legjelentősebb a Repülő Tőrök klánja. Két ifjú parancsnok, Jin (Takeshi Kaneshiro) és Leo (Andy Lau) azt a feladatot kapja, hogy ejtsék foglyul a klán ismeretlen vezérét. Jin magányos harcosnak adja ki magát, és megmenti a börtönből Meit (Ziyi Zhang), a vak forradalmárlányt, majd elnyerve bizalmát, elkíséri a titkos szervezet főhadiszállására.  

Csakhogy Mei maga is képzett harcos,

kifinomult érzékszervei pedig nem csak a harcban segítik, így sokszor előbbre jár üldözőinél. Yimou Zhang a klasszikus wuxia filmek kereti között mozogva meséli el a különös szerelmi háromszög történetét, amelyet csodaszép képekkel és lélegzetelállító képekkel mutat meg.

Forrás: InterSonic

 

Vaksötét (2016) - Norman Nordstrom

Néhány fiatal a környékbeli házakat fosztja ki, és amikor kinéznek maguknak egy a világtól visszavonultan élő vak veteránt (Stephen Lang), akiről az a hír járja, hogy milliókat rejteget otthon, azt hiszik, még az eddigieknél is könnyebb dolguk lesz. Tévednek: a férfi ugyanis őrült.

Kegyetlen, gátlástalan pszichopata, és a három betörő fogollyá válik a házában.

Attól kezdve a túlélésért küzdenek. A vak férfi azonban mintha olvasna a gondolataikban, mintha látna a sötétben, mindig előttük jár, és mindig okosabbnak bizonyul náluk. Játszik a támadóival. Méghozzá egy nagyon kegyetlen játékot. Fede Alvarez elképesztően feszesre, izgalmasra és nyomasztóra hozta ki a viszonylag egyszerű, de nagyon hatásos alaphelyzetből a filmet, amihez készült egy kevésbé sikerült folytatás is.

Forrás: InterCom

 

John Wick: 4. felvonás (2023) - Caine, a vak gyilkos

Nem ez a hongkongi félisten, Donnie Yen első hollywoodi kiruccanása, láthattuk a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történetben (2016) és az xXx: Újra akcióban-ban (2017) , és vicces, mert az előbbiben is egy vak harcos volt. Itt azért veszítette el a látását, mert egy küldetés során kudarcot vallott, és „cserébe” a szemeit ajánlotta fel, de most újra akcióba kell lépnie, mert a lányával zsarolják. Aki nagyon szépen hegedül.

Nincs más választása, mint John Wick nyomába eredni,

akivel egykor jóban voltak, és mivel az útjába áll, kénytelen végezni egy közös baráttal (Hiroyuki Sanada) – ami egy újabb bosszútörténet kezdete. Ezek után az is kiderül, hogy a végső párbajban neki kell majd a gyilkosságot megrendelő gyáva márki (Bill Skarsgård) helyett megmérkőznie Wickkel, és pont ezért mindent megtesz, hogy az oda is érjen a kitűzött időpontban a megfelelő helyre, és ezzel gyakorlatilag régi barátja új szövetségese lesz, ami a végeredményre is kihat majd. Yen pedig tökéletesen hozza a kissé flegma, de végsőkig profi harcost.

Forrás: Fórum Hungary