Így reagált Scarlett Johansson, amikor kiderült, hogy a ChatGPT lenyúlta a hangját

A Skyt kifejlesztő OpenAI vezetője korábban hivatalosan is megkereste a színésznőt, hogy legyen ő a program hangja, ám ő nemet mondott. Miután kiderült, hogy mégis hasonlít a két hang, Scarlett Johansson jogi szakértőt fogadott.

Maga Scarlett Johansson is reagált arra, hogy az ő hangjára kísértetiesen hasonlító módon beszél Sky, vagyis az OpenAI által kifejlesztett ChatGPT új verziójának Voice Mode szolgáltatása. A program debütálásakor sokan meg is jegyezték, hogy Sky kísértetiesen emlékeztet a 2013-as A nő (Her) című filmre, amelyben Scarlett Johansson volt annak az operációs rendszernek a hangja, amelybe a történet főszereplőjét alakító Joaquin Phoenix beleszeret. A Voice Mode nyilvános bemutatóját megelőzően egyébként az OpenAI alapítója, Sam Altman maga is A nőt idézte fel az X-en (korábban: Twitter) egy posztjában, sőt, már tavaly is megemlítette a nyilvános szereplései alkalmával, hogy Spike Jonze sci-fije a kedvenc filmje.

 

Forrás: Amy Sussman / Getty Images

 

Scarlett Johansson a Sky hangjával kapcsolatos purparlé kirobbanása után elárulta, hogy Sam Altman korábban még meg is kereste őt azzal, hogy az ő hangján szólaljon meg az OpenAI egyik karaktere, de a színésznő akkor elutasította a felkérést:

[Altman] úgy érezte, azzal, hogy én adom a hangomat a rendszernek, áthidalhatom a szakadékot a technológiai cégek és a kreatívok között, és segíthetek a fogyasztóknak, hogy könnyebben befogadják az embereket és az AI-t érintő földcsuszamlásszerű változásokat. Azt mondta, úgy érzi, hogy a hangom megnyugtató lesz az emberek számára

Johansson a visszautasítás után úgy volt vele, hogy ezzel a dolog véget is ér. Csakhogy:

Kilenc hónappal később a barátaim, a családom és a nagyközönség is megjegyezte, hogy a legújabb, Sky nevű rendszer mennyire hasonlít rám. Amikor meghallgattam a kiadott demót, megdöbbentem, dühös lettem, és nem akartam elhinni, hogy Altman úr egy olyan hangot kreált, ami annyira kísértetiesen hasonlított az enyémhez, hogy még a legközelebbi barátaim és a média sem tudták megkülönböztetni a kettőt.

A sztár szerint a hasonlóság igenis szándékos volt, ezért lépéseket volt kénytelen tenni:

Két nappal a ChatGPT 4.0 demó megjelenése előtt Altman úr kapcsolatba lépett az ügynökömmel, és arra kért, hogy »gondoljam át a dolgot«. Ám mielőtt kapcsolatba léphettünk volna, a demó már kint volt. Az akciójuk eredményeként kénytelen voltam jogi tanácsadót fogadni, aki levelet írt Altman úrnak és az OpenAl-nak, amelyben arra kérte őket, hogy részletezzék a pontos folyamatot, amellyel létrehozták a Sky hangját. Ezt követően az OpenAl vonakodva ugyan, de beleegyezett a Sky eltávolításába.

A színésznő úgy véli, hogy ez a „hangutánzás” most már túlnőtt rajta, és sokkal nagyobb probléma, mint azt elsőre gondolnánk:

Egy olyan időszakban, amikor mindannyian a deepfake-ekkel és a saját képmásunk, a saját munkánk, a saját identitásunk védelmével küzdünk, úgy gondolom, hogy ezek olyan kérdések, amelyek teljes körű tisztázást kívánnak. Várom a megoldást az átláthatóság és a megfelelő jogszabályok elfogadása formájában, amelyek segítenek biztosítani a személyiségi jogok védelmét.

Az OpenAI korábban még tagadta, hogy a Sky hangja Scarlett Johanssonét utánozná, mivel a cég szerint „a mesterséges intelligencia által generált hangok nem utánozhatják szándékosan egy híresség jellegzetes hangját”. Ekkor még azzal védekeztek, hogy a hang valójában nem is Scarlett Johanssoné, hanem egy másik színésznőé, ám a magánélete védelme érdekében nem oszthatják meg a nyilvánossággal az illető nevét.

(via Faroutmagazine.co.uk)