Ijesztően hiteles sci-fi előzetest csinált az új AI

Most már nemcsak a szöveggyártók, de az animátorok és a filmesek is félthetik a munkájukat.

Február 15-én mutatta be a ChatGPT mögött álló OpenAI mesterséges intelligencia (AI) kutatólaboratórium a Sora nevű új szöveg-videó modellt. Ennek segítségével pár kulcsszó vagy mondat beírásával egy legfeljebb egyperces videót kapunk.

Az OpenAI az X-re (korábban Twitter) több példát is feltöltött arra, hogy mire képes a technológia, köztük egy Sora által generált filmtrailert, amelyben egy piros gyapjúsisakos férfi látható. Az eredmény több mint lenyűgöző, az emberek teljesen élethűnek tűnnek.

A videóhoz mindössze erre a parancssorra volt szükség:

"Egy filmtrailer a 30 éves űrhajós kalandjairól, aki piros gyapjúból kötött motoros sisakot visel, kék ég, sós sivatag, filmes stílus, 35 mm-es filmre felvéve, élénk színekkel."

A többi példaként feltöltött videó közt láthatunk egy utcán sétáló nőt, egy kis kutyát, ahogy az egyik ablak párkányáról átmászik a másikra, és egy animációt egy szörnyről egy gyertya mellett. Utóbbi akár egy Pixar-film részlete is lehetne, ami felveti a kérdést, hogy mennyire kell félteniük az állásukat az animátoroknak. Ha már most ilyen szinten jár a technológia, mi lesz pár év vagy évtized múlva? És hogyan lehet a jövőben bármilyen videóról eldönteni, hogy az valós felvétel vagy csak az AI által gyártott képsor?

Az OpenAI fejlesztői állításuk szerint dolgoznak azon, hogy a Sora-t némileg keretek közt tartsák, és olyan csapatokkal tesztelik a modellt, akik a félretájékoztatás, a gyűlöletkeltő tartalmak és a részlehajlás területének szakértői.

Az állásukért aggódókat ez aligha nyugtatja meg, hiszen nem nehéz elképzelni, hogy a rövid távú profit hajszolásában érdekelt filmstúdiókat megkísérti az a gondolat, hogy lecseréljék a VFX-művészek és animátorok nagy részét.

Tudom, szeretjük egymásnak azt mondani, hogy ez csak egy újabb eszköz, amit be kell építenünk a munkafolyamatainkba, de nem tudok úgy ránézni ezekre a hírekre és fejlesztésekre, hogy közben nem arra gondolok, hogy a következő 5-10 évben nem lesz munkám"

- írja az egyik Reddit-fórumon egy érintett kommentelő. Ugyanitt mások azt is felvetik, hogy az aggodalmakat eddig azzal söpörték félre, hogy az AI még nem olyan jó, de a technológia olyan ütemben javul, hogy ez a kifogás lassan érvényét veszti.

Nem nehéz elképzelni egy olyan (közel)jövőt, amikor egy filmstúdió egy teljesen (vagy legalábbis nagyrészt) mesterséges intelligencia által generált filmet gyártat majd le.

Művészetnek lehet majd nevezni azt a produkciót, amiből kivonjuk a művészet emberi komponensét, és élethű, de lélektelen látványvilággal helyettesítjük?

 

Via: Looper