Ilyen volt Brandon Lee élete

Bruce Lee fia mindössze 28 évet élt, de utolsó filmjével, A hollóval halhatatlan lett. Összeszedtünk 5+6 érdekességet a színészlegenda fájdalmasan rövid, de igen mozgalmas életéről.

1. Kaliforniában született, de Hongkongban volt kisgyerek. Brandon Lee, a legendás harcművész és színész Bruce Lee fia, Kaliforniában, Oaklandben született 1965. február 1-én. Hároméves korában a család Los Angelesbe költözött (Brandon Lee húga, Shannon Lee már Santa Monicában született 1969-ben), ám mivel az apja 1971-től egyre kevesebb szerepajánlatot kapott, visszaköltöztek inkább Hongkongba, ahol Bruce Lee korábban élt.

Bruce Lee az édesanyjával, Grace Hóval és a kis Brandon Lee-vel, az 1970-es évek legelején (forrás: Michael Ochs Archive/Getty Images)

 

2. Mindössze nyolcéves volt, amikor meghalt az apja. Bruce Lee nem sokkal az utolsó akciófilmje, A sárkány közbelép premierje előtt, 1973. július 20-án rejtélyes körülmények között meghalt. A boncolás szerint allergiás volt a korábban bevett fájdalomcsillapító egyik összetevőjére – mások azonban máig a fel nem ismert epilepsziás roham, vagy épp a gyilkosság teóriájához ragaszkodnak. Brandon Lee kisgyerekként élte át a tragédiát és az azzal járó újabb költözést, az anyja, Linda Lee ugyanis a férje halála után visszaköltöztette a családot az Amerikai Egyesült Államokba. Kis ideig Seattle-ben éltek, majd átköltöztek Los Angelesbe.

3. Brandon Lee égetnivalóan rossz kamaszfiú volt. A Chadwick középiskola hallgatója volt, de három hónappal az érettségi előtt kirúgták rossz magaviselete miatt. Végül 1983-ban sikeresen levizsgázott a Miraleste középiskolában, majd a bostoni Emerson College-ban folytatta tanulmányait, ahol a színészetet választotta főtárgynak.

4. Színpadi szerepek után jött az első hollywoodi film. A keleti parti évek után Brandon Lee 1985-ben visszatért Los Angelesbe, ahol a Ruddy Morgan Productionsnek dolgozott, mint a forgatókönyvek belsős véleményezője. Lyn Stalmaster casting director felajánlotta neki, hogy vegyen részt a Kung-fu - A film próbafelvételén, ami a '70-es években népszerű Kung Fu tévésorozat mozifilmes folytatása volt. Végül övé lett Chung Wang szerepe, aki a történet szerint Kwai Chang Caine (David Carradine) fia. A sors különös fintora, hogy Caine-t eredetileg pont Brandon apja, Bruce Lee játszotta volna az eredeti, de végül Carradine kapta meg a szerepet.

6. Sosem készült el a Kung Fu: A következő generáció című tévésorozat Brandon Lee főszereplésével. Mindössze egy pilot epizódot forgattak 1987-ben, amelyet le is vetített a CBS csatorna, de aztán nem követte több epizód. Végül az új Kung Fu sorozat csak évekkel később, 1992-ben startolt el Kung-fu: Egy legenda újjászületik címmel, de ebben már Chris Potter alakította Kwai Chang Caine fiát, Peter Caine-t.

7. Apja egyik legkiválóbb tanítványától, a filippínó Dan Inosatótól vett harcművész leckéket. Inosato tanítványa volt egyébként egy másik híres hollywoodi akciósztár, Chuck Norris is.

8. Apja nyomdokaiba lépve egy hongkongi akciófilmben is főszerepet kapott. Ez volt az 1986-os Akit csak a bosszú éltet, amelyben együtt szerepelt a szintén híres filmes harcművész Bolo Yeunggal, akivel annak idején az apja is együtt játszott A Sárkány közbelépben (és aki a '80-as valamint a '90-es években a Van Dame-filmek állandó rosszarcú, gonosz izomhegye lett).

9. Dolph Lundgrennel szerepelt együtt az 1991-es Leszámolás Kis-Tokióban című akciófilmben. Ez volt az első stúdiófilmje, és egyúttal az amerikai filmes debütálása is. Be is indította a karrierjét: ekkor írt alá egy több filmre szóló szerződést a 20th Century Fox stúdióval. 1992-re készült el a Mint a tűz, és tervben volt még további két akciófilm leforgatása is a Fox stúdió számára.

Eliza Hutton és Brandon Lee 1992-ben (forrás: Time Life Pictures/ DMI / The LIFE Picture Collection via Getty Images)

 

10. A Fox stúdióban érte utol a szerelem. Brandon Lee 1990-ben találkozott Eliza Huttonnal, a 20th Century Fox stúdió központjában, Renny Harlin (a Ford Fairlane és a Die Hard 2 rendezője) irodájában, ahol Eliza akkoriban titkárnőként dolgozott Harlinnak. Brandon és Eliza hamarosan össze is költöztek, és 1992 októberében eljegyezték egymást. Az esküvőjüket 1993. április 17-re tűzték ki, A holló forgatása utánra...

Forrás: InterCom

 

11. A holló lett Brandon Lee legjobb filmje, de sajnos a legutolsó is. Az 1994-es kultfilm forgatása során ugyanis Lee egy nem megfelelően hatástalanított és megtöltött kellékpisztoly okozta balesetben hasi sérülést szenvedett, és később a kórházban elhunyt. Mivel már csak nyolc nap lett volna hátra a forgatásból, Lee menyasszonya, Eliza Hutton, és az édesanyja, Linda Lee Cadwell is beleegyeztek Alex Proyas rendező döntésébe, hogy a tragédia miatt ne álljon le a munka, fejezzék be a filmet az eredeti terv szerint. Érdekesség, hogy a filmben a holtából visszatérő és a szerelme gyilkosain bosszút álló Eric Dravent az utoljára felvett jelenetekben Lee helyett egyik legjobb barátja, a kaszkadőr Chad Stahelski játszotta (például a tükör előtti sminkeléskor vagy amikor a Draven a tetőn fut a rendőrök elől), aki azóta Keanu Reeves állandó dublőre és a John Wick-trilógia rendezője lett.