Íme minden idők 5 legkiábrándítóbb filmje

Létezik-e rosszabb alkotás a népszerű mozis franchise-ok történetében, mint a Baljós árnyak, a Prometheus és az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága?

A máris „grandiózus, merész és gyönyörű” jelzőkkel illetett, új Gyűrűk Ura-tévésorozat kapcsán emlékezzünk meg egy fél pillanat erejéig arról, micsoda pompás filmtrilógia készült J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című kultregényéből – és mennyire hitványak lettek A babó című mesekönyvéből kanyarított Hobbit-filmek. Sok évtizedes jelenség, hogy amíg Hollywoodból számos fantasztikus adaptáció kerül ki, ugyanannyi (ha nem több) példa van a hatalmas csalódásokra is, amikor egy-egy stúdiónak valahogy nem sikerül megragadnia a történet forrásanyagának velejét. Az alábbi lista pont az efféle félresikerült blockbusterekről szól: akad benne borzalmas irodalmi adaptáció, de olyan folytatás is, ami egyáltalán nem méltó a rendező eredeti alapművéhez.

 

5. A hobbit - Az öt sereg csatája (2014)

Peter Jackson A hobbit-trilógiájának kétségtelenül az utolsó felvonása legrosszabb. Nemcsak egy egyébként sikeres franchise kiábrándító zárófejezete ez, de egy szomorú összegzése is egy szörnyűséges új trilógiának, amely több szempontból is igen halovány Jackson rendkívül sikeres, eredeti Gyűrűk Ura-trilógiája mellett. Az egyetlen nyúlfarknyi kis könyvecske három részre nyújtása eleve óriási hiba volt, ami miatt az egyes részek kiábrándítóan unalmasak lettek. Az olcsónak tűnő CGI-technológiára való túlzott hagyatkozás sem segített a végeredményen, így az elméletileg eposzi csúcspontnak számító, címbéli „öt sereg csatája” pont olyan volt, mintha egy özönvíz előtt, PlayStation 2-es videojáték átvezető videóját néznénk.

 

4. Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (2008)

Bár Quentin Tarantino meglepő módon rajong Steven Spielberg népszerű kalandfilmsorozatának negyedik darabjáért, azért lássuk be, jelentős kisebbségben van, mert még a megveszekedett Indiana Jones-rajongók között is csak igen kevesen dicsérik ezt a zavaros kavarást. Az idegenek létezésére és a  szovjetek okkult nácikéhoz hasonló, titkos kísérleteire utaló Indiana Jones és a kristálykoponya királysága egy egészen új, ostoba mélységbe lökte szegény Jones professzort, aki mostanra a közönségkedvenc, hős kalandorból egy okoskodó nagypapa lett. 2023-ban kerül mozikba az Indiana Jones-sorozat ötödik filmje, továbbra is Harrison Forddal a főszerepben. Ezzel kapcsolatban tényleg őszintén reméljük, hogy jobb lesz, mint A kristálykoponya királysága, máskülönben ezt a valaha jobb napokat látott franchise-t a Disney sajnos jó eséllyel lehúzhatja a vécén...

 

3. Prometheus (2012)

Vitán felül áll, hogy a Ridley Scott-féle A nyolcadik utas: a halál egy ikonikus alkotás, ami nemcsak sikeresen beemelte a horrort a tudományos-fantasztikus műfajba, de számos folytatást, spin-offot, könyvet, képregényt és videojátékot inspirált, amelyek a mai napig képesek lázban (és rettegésben) tartani a zsáner szerelmeseit. A 2012-es Prometheus Ridley Scott nagy visszatérését jelentette volna ahhoz a franchise-hoz, amelynek a fényét korábban alaposan megtépázták többek között a minősíthetetlenül gagyi AVP-filmek. A premier előtti is jelentős médiafigyelemmel bíró Prometheusról azonban elég hamar kiderült, hogy csak egy felejthető sci-fi akciófilm, amely egy teljesen új eredettörténettel bonyolította túl az egyébként faék egyszerű franchise-t (miszerint menekülj a fekete űrszörnyek elől, mert senki más nem tudja legyőzni őket, csak Sigourney Weaver). A Prometheus elvileg az a blockbuster lett volna, amely újra feléleszti a közönség érdeklődését az újabb Alienfilmek iránt, de ehelyett a franchise sírásója lett (a 2017-es Alien: Covenanttal együtt)...

 

2. Star Wars: Baljós árnyak (1999)

Bár a mai napig vannak hűséges rajongói, nehéz letagadni, hogy a Baljós árnyak minden idők egyik legnagyobb filmes csalódása. Az eredeti Star Wars-trilógia izgalmas kalandjait, no meg a kiválóan működő emberi karaktereket és változatosan kidolgozott űrlénymaszkokat sutba dobva a Csillagok háborúja atyja, George Lucas inkább bugyuta CGI-effekteknek hódolt be, és rászabadította az idióta Jar Jar Binkst a világra. A film legnagyobb bűne azonban mégiscsak az volt, hogy egy első sorban a csillogó szemű fiataloknak, és az örök gyerekeknek szóló történetet egy olyan nyitójelenettel indított el, amelyben a kereskedelmi útvonalak megadóztatásáról, csatahajók blokádjáról és egyéb, unalmas politikai csatározásokról volt szó – ahelyett, hogy villogtak volna a fénykardok és lézerütegek!

 

1. Az utolsó léghajlító (2010)

Azért került a lista első helyére M. Night Shyamalan, az egykori „új Spielberg” Az utolsó léghajlítója, mert az eredeti Avatar-rajzfilmek rajongói számára egy keserű pirulának bizonyult, az egyszeri mozilátogatók számára pedig egy zavaros katyvasznak tűnt. A Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko által készített Avatar: Az utolsó léghajlító című tévésorozatnak ugyanis világszerte hatalmas rajongótábora van, akik leginkább a káprázatos világa és a lenyűgöző akciójelenetei miatt imádják ezt a razfilmsorozatot. M. Night Shyamalan viszont nyilvánvalóan nem értette meg a szériát, amikor 2010-ben elkészítette Az utolsó léghajlítót, egy olyan filmet, amely mintha csak annyiból állna, amire a rendező fejből emlékezett, miután elolvasott pár mondatot a klasszikus sorozat Wikipédia-oldalán.

 

(via Faroutmagazine.co.uk)