Íme minden idők 5 legrosszabb nyitójelenete

A David Lynch-féle Dűne, A végső megoldás: Halál és a Terminátor: Sötét végzet is harmatgyenge intróval haragította magára a nézőket.

1. Dűne (1984)

Frank Herbert Dűne című kultregényét sokáig megfilmesíthetetlennek tartották – egészen addig, amíg meg nem jelent a színen Denis Villeneuve, és fel nem darabolta a történetet két grandiózus sci-fi blockbusterre. David Lynch viszont sajnos már 1984-ben bebizonyította, hogy egy ilyen terjedelmes könyvet nem lehet csakúgy önkényesen játékfilmmé alakítani, még egy hozzá hasonló tehetségű zseninek sem... Hiszen mi a legrosszabb módja annak, hogy a közönséget megismertessük egy hatalmas sci-fi univerzum temérdek új szavával?

Forgass Irulan hercegnővel (Virginia Madsen) egy kínosan hosszú expozíciót, és rakd tele csupa olyan kifejezéssel, mint a „fűszer”, a „padisah császár”, „fremen”, ami mind borzasztó sokat elárul ugyan az Arrakis bolygóról, de valójában nem tud meg róla a néző semmit.

 

2. Halloween - Feltámadás (2002)

Bár az 1998-as H20 - Halloween 20 évvel később végén úgy tűnt, Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) végre örökre elintézte Michael Myerst azzal, hogy lefejezte, ezt végül a pénzsóvár producerek átírták, hogy még többet kaszálhassanak a maszkos sorozatgyilkossal. A 2002-es Halloween - Feltámadás ugyanis azzal kezdődik, hogy két nővér borzongva megbeszéli:

Laurie nem is Michaelt fejét vágta le, hanem egy ártatlan emebrét, aki be lett öltöztetve a gyilkosnak, miközben maga Michael is álruhát húzott, és magát hórihorgas mentősnek álcázva eltűnt a közeli erdőben...

 

3. Terminátor: Sötét végzet (2019)

Az 1991-es Terminátor 2. - Az ítélet napja óta sokan, sokféleképpen próbálták már folytatni a Halálosztó franchise-t – inkább kevesebb, mint több sikerrel. Bár a Magyarországon forgatott Terminátor: Sötét végzet stábjában maga James Cameron is jelen volt producerként, ami bizakodásra adott okot, a film már a legelső jelenetével teljesen világossá tette, hogy értelmetlen ez az egész hóbelevanc, és a Terminátor franchise-t jobb, ha inkább örökre elfelejtjük.

Egy digitálisan megfiatalított  Schwarzenegger ugyanis lelőtte benne a digitálisan megfiatalított Edward Furlongotot a digitálisan megfiatalított Linda Hamilton a szeme láttára,

aki ugyebár az egész T2-t azért harcolta végig, hogy a fiának ne legyen semmi baja, és John Connor lehessen majd a Skynet elleni felkelés vezére. Viszont ha John már gyerekkorában meghal, akkor a jövőben ki fogja visszaküldeni a múltba Kyle Reese-t és a jók oldalára átállított T-800-ast?!? Se füle, se farka ennek a nyitójelenetnek, nem csoda, hogy totális bukás lett a sztori vége, és valószínűleg örökre sírba szállt a Terminator franchise...

 

4. Sikoly 4 (2011)

Wes Craven, a Sikoly franchise atyja mindig is híres volt arról, hogy telepakolta metapoénokkal a belezős tinihorrojait, amik valahol mindig is a belezős tinihorrorok paródiái voltak. A negyedik rész nyitányában azonban elérte a mélypontot a sok kikacsintáscunamival, itt ugyanis a nyitójelenet arról szólt, hogy

az álarcos gyilkos első két áldozata valójában nem is a Sikoly 4-ben hal meg, hanem a Döfés 6-ban, amit Anna Paquin és Kristen Bell néznek a tévében, de miután Bell leszúrja a horrorfilmeket kinevető kolléganőjét, kiderül, hogy ez valójában a Döfés 7-ben történt meg, amit a Sikoly 4 szereplői néztek!

Ez ugyan egy mókás próbálkozás volt, ami új szintre emelte a „film a filmben”-trükköt, de eléggé öncélú húzás volt, és már ott előrevetítette, hogy a Sikoly 4 lesz az eddigi leggyengébb Sikoly-film.

 

5. A végső megoldás: Halál (1992)

Kétségtelen tény, hogy David Fincher korunk egyik legnagyobb élő rendezőzsenije. Azt viszont valószínűleg sosem bocsátják meg neki az Alien-rajongók, hogy A végső megoldás: Halál elején megölte A bolygó neve: halálban megkedvelt mellékszereplőket, Newtot és Hickst, Ripley-ből pedig egy szánni való idegroncsot kreált egy fura, csak férfiakat fogva tartó börtönbolygón... Nem csoda, hogy maga James Cameron is azt nyilatkozta még évekkel ezelőtt, hogy

óriási hiba volt leforgatni az Alien 3-at!

James Cameron: Óriási hiba volt leforgatni az Alien 3-at

A rendező szerint ostobaság és a rajongók arcul csapása volt megölni Hickset és a kislányt. Neill Blomkamp Alien 5-forgatókönyve viszont nagyon tetszik neki.

Tovább

 

(via Faroutmagazine.co.uk)