Itt a 10 legjobb film – a mesterséges intelligencia szerint

Megkérték a ChatGPT-t, hogy készítsen egy listát minden idők 10 legjobb filmjéről. Vajon A keresztapa, a Forrest Gump és a Csillagok háborúja bekerült a toplistájába?

Az, hogy melyek minden idők legjobb filmjei, örök beszédtéma. Mi itt a PORT.hu hasábjain számos toplistát felállítottunk már, de korántsem könnyű feladat pontosan meghatározni, hogy mely filmek a legjobbak legjobbjait, hiszen mindenkinek szubjektív és személyes a véleménye. Ha megpróbáljuk a rideg tényeket bevonni az egyenletbe, akkor némileg árnyalódik a kép. Megnézhetjük például, hogy melyek minden idők legtöbb bevételt hozó filmjei, vagy melyek kapták a legmagasabb pontszámokat a kritikusoktól és a közönségtől (a PORT.hunak például van egy TOP100-as filmes listája, ami az olvasóink osztályzatai alapján rangsorolja a nagy klasszikusokat). Egy másik hasznos mérőszám az, ha összehasonlítjuk, hogy mely filmek gyűjtötték össze a legtöbb rangos díjat. Az ilyen típusú statisztikák azonban nem adnak teljes képet a történetről, és nem vesznek figyelembe minden kulturális és társadalmi tényezőt.

A Loopernél viszont eljátszottak azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha átadhatnánk a rangsorolás jogát olyasvalakinek, akinek a döntése a színtiszta logikán alapul, és egyetlen filmmel szemben sem érzelmileg elfogult? A mesterséges intelligencia a közelmúltban számos alkalommal a címlapokra került, ezért adta magát a téma: a Looper munkatársai megkérték a ChatGPT-t, hogy készítsen egy listát minden idők 10 legjobb filmjéről. Íme a végeredmény:

 

10. A Gyűrűk Ura - A király visszatér

A Gyűrűk Ura-trilógia utolsó részében Aragorn (Viggo Mortensen) végül vállalja sorsát, és hű társaival harcba szólítja a hegyek közt élő holtakat – Középfölde jövője azonban egészen máshol fog eldőlni. Frodó (Elijah Wood) és Samu (Sean Astin) a Hatalom gyűrűjével Mordor sötét útvesztőit járja. De minél közelebb kerülnek a Végzet hegyéhez, Frodót annál jobban húzza a Gyűrű szörnyű súlya. A világ sorsa egy apró hobbit kezében van, aki kétséges, hogy ellen tud állni a legnagyobbakat is legyőző kísértésnek.

 

9. Csillagok háborúja

Réges régen, egy távoli galaxisban kezdődött a nagy kaland, amikor Leia Organa hercegnő (Carrie Fisher) két fura robottal egy alig értékelhető hologramot küldött az egyetlen Jedi lovagnak, a remeteként élő Ben Kenobinak (Alec Guinness). Az idős jedi Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford) és szőrős vukija, a hatalmas Chewbacca társaságában útra kel, hogy kiszabadítsa a hercegnőt Darth Vader fogságából, és győzelemre vigye az igaz ügyet az egész Galaxisban.

 

8. Forrest Gump

 Forrest Gump (Tom Hanks) rendkívül becsületes és jólelkű fiú, ám az IQ-ja nem szárnyal az egekig. A különös véletlenek sorozata azonban hozzásegíti, hogy az 1950-es évektől 1970-ig Amerika minden jelentős eseményén részt vegyen, és minden jelentős személyiségével találkozzon, köztük: Elvis Presley-vel, JFK-vel, Lyndon Johnsonnal, Richard Nixonnal. Forrest elvégzi a főiskolát, harcol Vietnamban, élsportoló lesz, az egyetlen probléma csak az, hogy túl buta ahhoz, hogy megértse ezen fontos események jelentőségét.

 

7. Tizenkét dühös ember

A tizenkét esküdtnek látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségét annyi tökéletesen egybevágó tény bizonyítja, hogy az egyik esküdtben felmerül a gyanú: a dolog túlságosan is egyszerű, és nem ártana alaposabban megbeszélni a tárgyalóteremben hallottakat. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám a helyzet fokozatosan változni kezd, és percek múlva már nem is egy gyilkossági ügyről szól ez a feszült és izgalmas, eredetileg tévéjátéknak szánt darab, hanem a bennünk lévő előítéletekről, félelmekről, szerepeinkről, vagy éppen rejtegetni kívánt gyöngeségeinkről, egyszóval az Emberről.

 

6. Schindler listája

A született üzletember és szerencsejátékos, valamint nácibarát Oskar Schindler (Liam Neeson) megmenti a gyárában dolgozó több száz zsidót a biztos haláltól.  A II. világháború legelején elkerül a megszállt Lengyelországba, és azonnal megérzi, milyen hatalmas üzleti lehetőségek nyílhatnak meg előtte. Kapcsolatok és némi ügyeskedés révén megszerez magának egy gyárat, a Deutsche Emailware Fabrikot, ami hamarosan az olcsó munkaerőt jelentő zsidók menedéke lesz. Némi korrupció árán rábeszéli a német hatóságokat, hogy a termelés szempontjából nélkülözhetetlen munkásokkal együtt a gyárat áttelepíthesse a cseh-lengyel határra, Brinnlitzbe. Ekkor készül el az a címbéli, 1100 nevet tartalmazó lista, amelynek résztvevői kalandos úton, de megmenekülhetnek a haláltáboroktól.

 

5. A sötét lovag

Batman (Christian Bale), Gordon felügyelő (Gary Oldman) és a megvesztegethetetlen ügyész, Harvey Dent (Aaron Eckhart) hatásos hadjáratot indítanak a bűnözők ellen. Önként vállalt feladatukat már-már siker koronázza, ám ekkor megjelenik Joker (Heath Ledger), aki a bűnözők között is rettegett, ravaszabb és veszélyesebb bárkinél. A városban újra a félelem az úr, kitör a káosz, és mindenkit megfertőz a romlottság.

 

4. Ponyvaregény

Vincent (John Travolta) és Jules (Samuel L. Jackson) igyekeznek főnöküknek visszaszerezni egy aktatáskát. Ehhez persze meg kell ölniük pár embert, de ez az egyszerű bérgyilkosokkal gyakran megesik. Jules a rá célzott golyókat csodával határos módon elkerüli, és ezt jelnek tekintvén úgy dönt, felhagy eddigi életével. Társának viszont el kell vinnie szórakozni a gengszterfőnök feleségét... Van továbbá egy bokszoló, Butch (Bruce Willis), aki a hírhedt maffiafőnök, Marselleus Wallace (Ving Rhames) átvágását tervezi. Hogy-hogy nem, odáig fajul a történet, hogy végül már inkább a megmentésére készül, mint a lelövésére...

 

3. Aranypolgár

Rózsabimbó - ez az utolsó szava a palotájában magányosan haldokló milliomosnak, s ezen a nyomon indul el egy újságíró, hogy megfejtse e páratlan karriert befutott ember titkát. A főszereplő Charles Foster Kane (Orson Welles), aki arra született, hogy nagy ember legyen. Egyszerű emberként indult, de kis szerencsével mindig felismerte a környezetében lévő lehetőségeket és képes volt azt saját hasznára fordítani. Újságjai voltak, rádióállomásai, a közvélemény kiszolgálója és befolyásolója volt. Kane története, aki alulról kapaszkodott fel és ezt elfelejtette, egy csapásra mindent elveszített. Magányosan halt meg - pedig halhatatlannak tűnt -, és vele együtt gazdagsága, hatalma és dicsősége is.

 

2. A remény rabjai

1946-ban egy Andy Dufresne nevű bankárt (Tim Robbins) kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne egy Maine állambeli fegyházba kerül és hamar meg kell ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival, a szadista börtönszemélyzettel, a szinte elállatiasodott rabokkal. Azonban Andy nem törik meg. A bankéletben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az őrök kegyét és azzal, hogy elvállalja egyik rabtársa illegális akcióiból származó bevételeinek könyvelését, kivívja társai elismerését is. Cserébe viszont lehetőséget kap a börtönkönyvtár fejlesztésére, ezzel némi emberi méltóságot csempészve a keserű körülmények között élő rabok mindennapjaiba.

 

1. A keresztapa

Minden idők legnagyobb gengszterfilmje azokat az embereket és azt a gépezetet mutatja be, ami az olasz maffiában gyökerezve a világ leghatalmasabb és legrettegettebb hatalmává vált az Egyesült Államokban. Figyelemmel követhetjük a kegyetlen, gyilkos módszereket, amivel a Corleone család feje dolgozik. Tanúi lehetünk a hihetetlen összetartásnak, az érdekek és a félelem összetartó erejének, ami ezt a világot jellemzi. Emberek sorsa, élet és halál kérdése dől el Don Vito Corleone (Marlon Brando) dolgozószobájában. Egyesek védelemért fordulnak a nagyúrhoz, mások hadüzenettel érkeznek. A rivális maffia, a Tattaglia család ugyanis végső leszámolásra szólította fel a Corleonékat. És a hadüzenet után az egész város lángba borul...

 

Összehasonlításképpen pedig íme a PORT.hu olvasók TOP10 kedvenc filmje:

10. Hetedik

9. Elrabolva

8. Szerelmünk lapjai

7. Vissza a jövőbe

6. A keresztapa

5. Terminátor 2. - Az ítélet napja

4. Életrevalók

3. Halálsoron

2. Forrest Gump

1. A remény rabjai