Itt a filmtörténet 10 legütősebb befejezése!

Vajon az Ez egy gyönyörű barátság kezdete benne van? És az, hogy Ahová mi megyünk, ott nincs szükség utakra?

Izgalmas összeállítást közölt nemrég a The Independent magazin: összeszedték a mozgókép-történelem 49 legemlékezetesebb filmvégi záró mondatát. A listából természetesen nem hiányozhatnak olyan gyakran idézgetett klasszikusok, mint az Utak? Ahová megyünk, ott nincs szükség utakra! vagy a Casablanca sűrűn idézett búcsúmondata, a Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete. – ami érdekes módon a film magyar szinkronjában nem is hangzott el! Ráadásul több olyan film is van az Independent listáján, ami Magyarországon nem lett kultikus alkotás, és sokaknak a címe sem mond semmit, nem hogy az utolsó mondata (Fehér izzás, Nyom, Szenvedélyes bűnök és társai). Íme tehát a megkurtított, de annál izgalmasabb lista a filmtörténet legütősebb filmvégi zárómondataival.

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L E R V E S Z É L Y ! ! !

1. A nyolcadik utas: a Halál

A hajó és rakománya megsemmisült. Körülbelül 6 hét múlva érem el a határt. Ha egy kis szerencsém lesz, felvesz valaki. Ripley vagyok, a Nostromo utolsó túlélője. Végeztem. Jól van, cicuskám.

Máig emlékezetes, felejthetetlen monológ az 1979-es Alien végéről. 40 év távlatából pedig már nagyon furcsa belegondolni, hogy Ridley Scott eredeti befejezésében az űrszörny nem halt volna meg, hanem a mentőhajóban letépi Ripley fejét, beül a pilótaülésbe, megnyom néhány gombot a kommunikációs konzolon, majd Dallas kapitány hangján(!!!) rádióüzenetet ad le egy ismeretlen félnek.

 

2. Vissza a jövőbe

Utak? Ahová mi megyünk, ott nincs szükség utakra!

Szintén gyakran emlegetett idézet a fenti, és biztos vagyok benne, hogy minden geek azt várja 1985 óta, hogy ha az időutazás nem is lesz egyhamar a tömegek szórakozása, azért lebegő DeLoreant még vezethetünk a nem túl távoli jövőben. Az első Vissza a jövőbe-film érdekessége, hogy a vége ugyanaz, mint az 1989-es Vissza a jövőbe 2 eleje – viszont teljesen újra kellett forgatni kockáról kockára mindent, miután kiderült, hogy Claudia Wells, aki az első részben játszotta Jennifert, a rákbeteg édesanyja mellett már nem vállalta a folytatást, így azokban Elisabeth Shue lett Marty McFly szerelme.

 

3. Szárnyas fejvadász

A Blade Runner esetében kicsit becsapós, hogy mit veszünk zárójelenetnek és utolsó mondatnak. Az Amerikában bemutatott, 1982-es eredeti moziváltozatban Deckard azon monologizál a hegyek fölött légikocsikázva a szaxofonszóló alatt, hogy vajon Rachel egyedi replikáns-e, van-e kőbe vésett szavatossága, ami után inaktiválódik, mint a többi Nexus-6-os, vagy boldogan élnek majd együtt, amíg meg nem halnak. Ridley Scott egyik alternatív lezárásban Deckard és Rachel a boldogabb élet reményében szintén maguk mögött hagyják a zsúfolt nagyvárost (ezúttal már egy négykerekű autóval), és egy hegyi úton kanyarogva arról elmélkednek, hogy ők egymásnak vannak teremtve. A kánon lezárás, vagyis a rendezői változat vége pedig az, amikor Deckard megtalálja a lakásán Rachelt, valamint egy origami unikornist, és bevillannak neki Gaff utolsó szavai (vagyis hogy ő és a lány is Nexus 7-es replikáns):

Kár, hogy ő sem él majd. De hát ki él?

 

4. Casablanca

Számomra is nagy meglepetés volt, hogy Humphrey Bogart ma már klasszikus, filmvégi mondata, a „Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.” a magyar szinkronban ilyen kurtán-furcsán lett lefordítva:

Louis, maga éppen olyan szentimentális, mint én.

 

5. E.T. - A földönkívüli

Én itt leszek mindig.

A film utolsó mondata a fenti, a csúf, de aranyszívű űrlény mondta a kis Elliottnak – és aki nem pityeredett el legkésőbb itt, annak kőből van a szíve! 

 

6. Harcosok klubja

Számos idézetet lehetne sorolni David Fincher idén 20 éves kultfilmjéből. Álljon itt most az utolsó mondat, amit a tudathasadásos főhős akkor mondott Marlának, amikor elkezdtek sorra összedőlni körülöttük a felhőkarcolók a Káosz Brigád bombáitól (ez az eredeti Chuck Palahniuk-regényben egyébként nem volt benne, ott egy diliházban ébredt fel a főhős, és az ápolók azzal nyugtatták, hogy minden Tyler tervei szerint halad):

Tudod, zűrös időszak volt ez az életemben.

 

7. Becstelen brigantyk

Jöjjön még egy Brad Pitt-klasszikus, ezúttal Tarantino 2009-es második világháborús szatírája, ami egyben egy óda a hagyományos, filmtekercseket vetítő mozikhoz is (hiszen egy ilyenben ölik meg Hitlert és a teljes náci vezérkart). A skalpvadász Brad Pitt filmvégi utolsó mondata egyúttal a saját karrierjét is hűen jellemezte:

Mondjak valamit? Ez lett a kib*szott mesterművem!

 

8. Terminator 2 - Az Ítélet napja

James Cmaeron kasszarobbantó sikerfilmjeivel kapcsolatban általában azzal szokás viccelődni, hogy a lányok akkor sírtak, amikor Leonardo DiCaprio elsüllyedt a fagyos vízben, a fiúk pedig akkor, amikor a jó oldalra állt Terminator elsüllyedt a kohóban fortyogó fémben. Mindkét befejezés vérprofin összerakott lezárás, nem csoda, hogy a mai napig etalonként emlegetjük. Sarah Connor filmvégi utolsó szavai pedig igencsak megszívlelendőek:

Ismeretlen jövő közelít felénk. Most érzem először, hogy bízhatok benne. Mert ha egy gép, egy Terminátor fel tudta ismerni az élet értékét, akkor talán van még remény.

 

 

9. A bárányok hallgatnak

Szívesen elcsevegnék még, de egy régi barátomat várom... vacsorára.

Akármennyire is büszkék vagyunk színészóriásaink régi szinkronmunkáira, a magyar verzió általában csak lerontja a moziélmény, mivel megfosztja a nézőt a színész eredeti hangjától. Vannak viszont olyan kivételes esetek, amikor a magyar verzió sokkal jobb, mint az eredeti: ilyen volt például az, amikor a 2015-ben elhunyt Sinkó László kölcsönözte a sorozatgyilkos Hannibal Lectert alakító Anthony Hopkins magyar hangját A bárányok hallgatnakban.

 

10. A majmok bolygója

Őrültek! Felrobbantottátok! Átkozottak! Átkozott pokolfajzatok!

Hiába 51 éves a Charlton Heston-féle Majmok bolygója, ez a befejezés, miszerint a főszereplő űrhajós nem egy idegen bolygón, hanem végig a posztapokaliptikus Földön volt, azért még mindig igen ütős (bocs a spoilerért, ha valaki esetleg még nem látta volna a sci-fi egyik legnagyobb klasszikusát)!