Izmos és táncol - Channing Tatum portré

A testével kereste a kenyerét, rendre felkerül a legvonzóbb pasik minden listájára, de tud jól választani, és szeret a legjobb rendezőkkel dolgozni. Főleg Steven Soderbergh-gel.

Channing Matthew Tatum 1980. április 26-án született az alabamai Cullmanben, ami nem egy túl nagy vagy különösebben ismert hely. Édesanyja, Kay légitársaságnál, édesapja, Glenn Tatum pedig az építőiparban dolgozik, ő maga ír, francia, német és indián felmenőkkel is rendelkezik. Amikor hatéves volt, a család Cullmanből Mississippibe költözött, így Channing a Mississippi folyó holtágai mellett nőtt fel, igazi vidéki környezetben. Gyerekként figyelemhiányos rendellenességben, valamint diszlexiában szenvedett, ami megnehezítette számára, hogy jól teljesítsen az iskolában, de alkatánál fogva remek sportoló volt. Érettségi után (amerikai) futball-ösztöndíjjal a Glenville Állami Egyetemre ment, de nem fejezte be tanulmányait.

Hazatérve bármilyen munkát elvállalt. Dolgozott építőipari munkásként, brókerként, áruházi eladóként és egy kisállatbölcsődében is, és természetesen sztriptíztáncos volt egy helyi éjszakai klubban Chan Crawford művésznéven – ezt a tapasztalatot kamatoztatta később a Magic Mike-ban. 2000-ben beválasztották táncosként Ricky Martin She Bangs című számának videóklipjébe. A munkáért 400 dollárt kapott, és hamarosan modellkedni kezdett, olyan neves márkáknak dolgozott, mint az Armani, a Dolce & Gabbana vagy az Abercrombie & Fitch, és olyan cégek reklámjaiban szerepelt, mint a Pepsi vagy a Mountain Dew, majd szerepet kapott 2004-ben a Miami helyszínelők című sorozat egyik részében. Ezután döntötte el, hogy színészkedni akar. Első filmje a 2005-ös középiskolai dráma, a Carter edző volt, amiben egy kosárlabda játékost formált meg Samuel L. Jackson oldalán.

Kisebb szerepek jöttek, de nem kellett sokáig várni az áttörésre: 2006-ban Channing szerepelt a Step Upban, ahol egy lázadó hip-hop táncost alakított, akinek egy balerinával kellett párba állnia. A balerinát későbbi felesége, Jenna Dewan formálta meg. Ebben az évben látható volt az 1980-as években játszódó Őrangyallal, védtelenül című drámában Robert Downey Jr. és Shia LaBeouf oldalán, egy kőkemény utcakölyköt alakítva – amiért az Independent Spirit Awards-on jelölték a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. 2008-ban Channing egy iraki háborúból hazatérő katonát alakított a Kimberly Peirce által rendezett A sereg nem enged című háborús drámában. A Bunyó című akciódrámájában Channing egy fiatal fiút játszott, aki egy szélhámos segítségével bekerül az illegális ökölharc kegyetlen világába. Duke-ot alakította a G. I. Joe: A kobra árnyékában, és bár karaktere viszonylag hamar elhullott volna az eredeti verzióban, a kedvéért még a 2013-as folyatásban is szerepeltették.

2010-ben jött a Kedves John! című romantikus dráma Lasse Hallström rendezésében, majd az első közös munka Steven Soderbergh-gel, a hihetetlenül feszes A bűn hálójában, és a részben nálunk forgatott római légiós film, A sas. Ezt követte a 21 Jump Street - A kopasz osztag, ami a hasonló című sorozat alapján készült és Jonah Hill a másik főszereplője, majd jött hősünk karrierjének fénypontja, a Magic Mike, ami sztriptízes tapasztalatain alapult, és Steven Soderbergh rendezte, az egyik producer pedig maga Channing volt. Ismét Steven Soderbergh-gel dolgozott együtt a Mellékhatások című thrillerben, majd jött a G.I. Joe: Megtorlás, illetve egy felejthető akciófilm, Az elnök végveszélyben.

2014-ben Steve Carell oldalán szerepelt a Foxcatcherben, élete talán legnehezebb és legjobb alakítását nyújtva - a történet a milliárdos, de beszámíthatatlan John Du Pontról szól, aki paranoiás skizofréniában szenvedett, és meggyilkolta Dave Schultz olimpiai birkózót. Ugyanebben az évben került bemutatásra a 21 Jump Street folytatása, 22 Jump Street - A túlkoros osztag címmel, melyben Channing visszatért, hogy eljátssza a nem túl okos, de izmos Greg Jenko szerepét. 2013-ban Channing szinte az egész évet a Jupiter felemelkedése című sci-fi forgatásával töltötte, melyet az egykor férfi, ma már nő Wachowski-testvérek írtak és rendeztek – a zavaros film óriási bukás lett, épp csak visszahozta a költségeit. Következő filmje a Magic Mike folytatása, a Magic Mike XXL lett, ami 122 millió dolláros bevételével a költségvetés majdnem tízszeresét kereste meg, Ugyanebben az évben mutatták be Quentin Tarantino Aljas nyolcas című westernjét, amiben talán először láthattuk igazán gonoszként, bár csak kisebb szerepben.

Szintén mellékszereplőként, ám fontos karaktert alakítva láthattuk a Coen-testvérek Ave, Cézár! című vígjátékában, most pedig itt az új Soderbergh film, a Logan Lucky - A tuti balhé, ami amolyan Ocean’s Eleven paródia, de önmagában is éppen elég izgalmas ún. heist film, amiben két elég egyszerű testvér úgy dönt, kirabolnak egy Nascar-versenyt. Nyomában pedig szeptemberben jön a Kingsman: Az aranykör, ami viszont egy Bond-paródia, és hősünk egy amerikai titkos ügynököt alakít majd, akinek együtt kell működnie a brit kollégákkal. És lehet, hogy valóra válik a nagy terv is, a régóta dédelgetett Gambit projekt, Channing saját szuperhős filmje, de azért ne kiabáljuk el a dolgot.