Jar Jart tényleg vissza kéne hozni a Star Wars-kánonba?

Az Entertainment Weekly munkatársa szerint mindenképpen, mert egyáltalán nem olyan rossz karakter, mint amilyennek 1999 óta beskatulyázták az emberek.

Jar Jar Binksre, a Csillagok háborúja-előzményfilmek lökött gunganjára annyi savat zúdítottak a Baljós árnyak 1999-es bemutatója óta a rajongók, hogy a karaktert alakító Ahmed Best egy időben az öngyilkosságot fontolgatta... Pedig az egyedüli ember, akit hibáztatni lehet azért, mert Jar Jar karaktere nem jött be a nézőknek, az George Lucas, a Star Wars atyja és az előzményfilmek forgatókönyvíró-rendezője. Az Entertainment Weekly a napokban egy hosszú véleménycikkben méltatta Jar Jart, akit a szerző szerint

mindenképpen vissza kellene hozni egy későbbi Star Wars-produkcióban!

 

Forrás: InterCom

 

Az eredeti cikk szerzője, Emlyn Travis mindössze 3 éves volt, amikor először látta a Baljós árnyakat. Szerinte egy politikai machinációkkal és a kereskedelmi szövetség fenyegető blokádjával, valamint egyéb kétes ügyletekkel terhelt filmben Jar Jar igazi balzsam volt az ő fiatal lelkének. Így aztán (akárcsak többi gyerek, akiknek szintén ez a mókás karakter volt az egyetlen kapaszkodó a Baljós árnyak sokszor tényleg baljós univerzumában) ő is azonnal megszerette a kotnyeles gungant. Olyannyira, hogy volt egy felfújható Jar Jar-fotele is!

Travis ugyan megérti, hogy a felnőtt nézők miért nem lelkesedtek Jar Jar állandó csínytevéseiért, szerinte a karakter kulcsszerepet játszott abban, hogy a fiatalabb közönség is a magáénak érezze a Star Wars franchise-t. És azért ne felejtsük el: lényegében Jar Jar bohóckodásai lendítik előre a Baljós árnyak megfeneklett eseményeit, hiszen ha a derék űrlény nem szegődik kalauzként Qui-Gon (Liam Neeson) és Obi-Wan (Ewan McGregor) mellé, akkor a Naboo halemberei nem lépnek szövetségre a Amidala királynővel (Natalie Portman), és még a stáblista előtt győz a Palpatine szenátor, azaz a Darth Sidious által dróton rángatott kereskedelmi szövetség és a félelmetes robothadserege...

A legnagyobb probléma tehát Jar Jarral kapcsolatban nem az, hogy idétlen viccei vannak, hanem hogy az előzményfilmekben folyamatosan lecsökkentették a szerepét. Lucas ugyanis menet közben megriadt a kritikusok és a mozinézők haragjától... A klónok támadásában már egy igazi baleknak van beállítva szegény, aki immáron a Naboo bolygó szenátoraként vészhelyzeti felhatalmazást ad Palpatine kancellárnak, kulcsot adva a kezébe a diktátorrá váláshoz – holott itt pont tipródhatott volna azon, helyes-e ezt meglépni. És akkor egyből nem úgy tekintene rá senki, mint az előzményfilmek félcédulás bohóca.

 

 

A Sith-ek bosszújában pedig már csak annyi volt a szerepe, hogy szomorúan cammogott Amidala temetésén a koporsó mögött:

 

 

Szerencsére azonban a Disney számára most már minden eszköz adott ahhoz, hogy kijavítsa Lucas galaktikus léptékű hibáját. Jar Jart (néhány A klónok háborúja-rajzfilmepizódot leszámítva) régóta nem láttuk szerepelni a Star Wars-kánonban, szóval tökéletes jelölt lehetne arra, hogy régi ismerősként felbukkanjon egy jövőbeli Disney+ sorozatban.

Képzeljük csak el: Jar Jar idősebb, bölcsebb, de még mindig joviális változata a kis Grogut látva felidézhetné A Mandalóri egyik epizódjában, hogy Anakin is milyen aranyos kisgyerek volt, aztán lám, mi lett belőle... A lehetőségek száma szinte végtelen, és Jar Jar végre megkaphatná azt a jellemfejlődési ívet, amit mindig is kijárt volna neki. Addig viszont maradnak az olyan konteók, miszerint Jar Jar mindvégig a Sith-ekkel volt egy csapatban.