Két keserédes sztori, ami megmutatja, milyen nehéz helyzetben vannak a színészek a koronavírus idején

Ismerd meg a New York-i pizzavonszoló patkányembert, és a srácot, akinek egy híres, de modortalan rendező élő Zoom-beszélgetésben fitymálta le a lakását!

Nemrég futótűzként söpört végig az interneten egy patkányruhába bújt New York-i színész produkciója, aki a világméretű koronavírus-járvány miatti színházbezárások miatt volt kénytelen újragondolni az emberek szórakoztatását. „Buddy, a pizzapatkány” mostanra már igazi mémmé vált, amiben közrejátszott az is, hogy a mai fiatalság körében igencsak népszerű TikTokra felkerült egy olyan videó, amin teljesen véletlenül kameráztak le egy kereszteződésben rágcsálójelmezben flangáló embert. A jelmez alatt megbújó Jonothon Lyons saját bevallása szerint épp Todd Strauss-Schulson (Kalandférgek karácsonya, Gyíkarcok, Szöktetés a pokolból) készülő filmjéhez vette fel az ominózus patkányjelmezes jelenetet, ami végül annyira híressé tette, hogy most már tele van az Instagram oldala újabb és újabb saját gyártású „Buddy, a pizzapatkány”-videókkal. Az egyik legviccesebb jelenetben egy óriási pizzaszeletet vonszol fel épp a metrólépcsőn, ami lényegében egy mémmé vált utalás egy másik híres mémre, a New York-i metrólépcsőn pizzaszeletet vonszoló patkányra, 2015-ből:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jonothon Lyons (@jonothonlyons) által megosztott bejegyzés

Lyons most, hogy a New York-i színházak bezártak a koronavírus miatt, valósággal sportot űz a patkányos mókavideókból:

Miután a Todd Strauss-Schulson rendezővel való forgatást felvette valaki az utcán, és a videó virálissá vált, egyedül kezdtem el kószálni patkányként. A járvány mindent elsöpört. Pont a Metropolitan Operába mentem volna a Pillangókisasszony főpróbájára, amikor jött a lezárás. Amit most csinálok, az igazából a színház kiköltöztetése az utcára, mivel nem kérhetem meg az embereket, hogy jöjjenek be a nézőtérre. Buddy él-hal a figyelemért. Mindössze annyit akar, hogy ide-oda járkál a világban, és mosolyt csal az emberek arcára. Az internetnek hála, most úgy tűnik, tényleg megnevetteti a világot. Remélem, amikor az emberek összefutnak Buddyval, egy pillanatra kicsit boldogabbnak érzik magukat.

A napokban egy másik színész rövid videója is villámgyorsan bejárta az internet összes létező szegletét: aki eddig nem ismerte a 25 éves Lukas Gage-et Zendaya Eufória című HBO-sorozatából, az most már biztos, hogy egy életre megjegyezte a nevét. Ő volt ugyanis az a fiatal és ambiciózus amerikai színész, aki a koronavírus miatt nemrég egy Zoomon keresztül lebonyolított casting során jelentkezett Tristram Shapeero rendezőnél, aki nem kis név Hollywoodban: olyan tévésorozatokat forgatott, mint a Balfékek, Az alelnök vagy a tavaly nagy sikerrel debütált Négy esküvő és egy temetés. Sajnos azonban a rendező elkövette azt a kapitális hibát, hogy nem némította le a beszélgetés alatt a mikrofonját, így Gage kénytelen volt azt is végighallgatni, ahogy a rendező hangosan megjegyzéseket tesz az egérlyuknyi otthonára. Íme az azóta mémmé vált videó, amelyben Gage azért annyira nem jött zavarba a modortalanság hallatán, hanem rögtön rávágta:

Tudom, hogy ez egy sz*r lakás, de pont azért adja nekem a melót, hogy jobbat tudjak venni!

No persze amikor Gage később kirakta a videót a Twitter-oldalára, ott már ő is erősebben fogalmazott:

Szolgálati közlemény: ha az emberek háta mögött pusmogó rendező vagy, bizonyosodj meg róla, hogy lenémítottad a sz*rodat a Zoom-os meetingen!

Tristram Shapeero a történtek után nyilvánosan is bocsánatot kért a Deadline magazin hasábjain:

Először is szívből jövő és őszinte bocsánatkéréssel fordulok Gage úrhoz a sértő szavaim miatt, a meghallgatás során való szakszerűtlen viselkedésemért, valamint azért, mert nem adtam meg neki a megérdemelt figyelmet. Az én munkám az, hogy kiértékeljem az előadóművészeket azzal a szereppel kapcsolatban, amelyre színészt próbálok találni. Lukas jobbat érdemel.

A rendező hozzátette azt is a bocsánatkérésében, hogy a videón hallható „ezek a szegény emberek” kifejezést igazából nem is egzisztenciális vagy gazdasági értelemben, lekicsinylően értette, hanem épp ellenkezőleg. Valójában az együttérzését akarta kifejezni a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások közepette nehéz helyzetbe kerülő, de még otthonról is szerepért küzdő színészek sorsa iránt. Hogy végül Gage és Shapeero fognak-e együtt dolgozni a történtek után, azt egyelőre nem tudni. (via The Guardian & NME.com)