Kiakadtak a Disney-re: festett arcú fehér statiszták szerepelnek az új Aladdinban

Keveslik az arab és pakisztáni szereplőket Guy Ritchie élőszereplős filmváltozatában.

Gőzerővel zajlik a 2019-re ígért élőszereplős Aladdin forgatása pár kilométerre Londontól, a Longcross stúdióban. Éppen ezért okozott nagy felháborodást, amikor kiderült: több olyan mellékszereplő és statiszta is feltűnik a filmben, akik bebarnított bőrű fehérek, holott csak Londonban összesen 1,1 millió indiai, pakisztáni, bangladesi és arab felmenőkkel rendelkező brit él, bőven lehetett volna kikből válogatni a filmhez – írja a Movieweb.

Az esetre a The Sunday Times forgatási beszámolója hívta fel a figyelmet. A lap egy Kaushal Odedra nevű statisztára hivatkozva írta le többek között azt, hogy a szultán palotaőrei például bebarnított brit színészek, a stábban pedig minden 10 ember közül kettő közel-keletinek maszkírozott, hófehér bőrű brit (ebben egyébként tényleg van valami: az IMDb is városi őrként nevezi meg a kaszkadőr  és a tévés veterán ). A Disney egy közleményben egyébként maga is elismerte ezt az arányt: a filmen dolgozó 500 statisztából 100-an valóban nem indiaiak, afrikaiak, közel-keletiek vagy ázsiaiak.

Nem ez az első eset, hogy a Disney-vel kapcsolatban „whitewashing”-ot kiáltanak. Már tavaly szeptemberben is egy kisebb botrányt kavart, hogy Jázmin hercegnő szerepét nem egy arab vagy perzsa felmenőkkel rendelkező brit színésznő kapta, hanem a Terra Nova és a Power Rangers sztárja, az anyai ágon félig indiai Naomi Scott. Aladdinnal szerencsére nincs ilyen gond: a kanadai sztár,  ugyanis egyiptomi kopt keresztény családban született, Kairóban (ő mindössze 1 éves volt, amikor az Aladdin 1992-ben mozikba került, Naomi Scott pedig még meg sem született).