Kiderült a nagy titok: ezért szeretik annyira az emberek még ma is a Vissza a jövőbe-filmeket!

A trilógia forgatókönyvírója, Bob Gale árulta el a tuti siker receptjét.

Ha nem számoljuk a Star Warst, az Alieneket és a szuperhősöke, Hollywood történetében igen kevés franchise aratott olyan kultikus sikert, mint a Vissza a jövőbe és a folytatásai, amihez a rajongók 1990 óta szeretnének újabb folytatást, ám azóta sem készült ilyesmi. Nemrégiben a széria forgatókönyvírója és producere, Bob Gale mesélt arról egy interjúban, mi teszi olyan különlegessé a Vissza a jövőbe-filmeket.

Bob Gale és a legendás időgép, a fluxuskondenzátoros DeLorean DMC–12 (fotó: Gilbert Carrasquillo / Getty Images)

 

Az emberek nem mindig értik igazán, mitől működik jól valójában a Vissza a jövőbe. Sokan csak azt mondják:, ó, majd ők is csinálnak egy időutazós sorozatot. Nos, oké, hajrá! Csakhogy időutazós sorozatot nagyon nehéz csinálni. A Vissza a jövőbe azért működik, mert egy családnak a története, aminek része az időutazás. Teljes mértékben kéz a kézben jár a karakterekkel. Ez a film sokkoló dramatizálása annak a pillanatnak, amit minden ember átél, amikor gyerekkorában hirtelen rádöbben: »Ó, Istenem, a szüleim is voltak valamikor gyerekek!« Öt-hat éves korodban ha ránézel a szüleidre, akkor ők még valami Isten-szerű alakok, nem öregszenek, és biztosan mindig is itt voltak. Aztán mire hét, nyolc és kilenc éves leszel, hirtelen összeáll a kép: »A szüleim valamikor szintén gyerekek voltak!«
Forrás: Port.hu

 

Gale szerint nem is az időutazás és a futurisztikus DeLorean az igazi hajtómotorja ennek a történetnek, hanem a Doki (Christopher Lloyd) és Marty McFly (Michael J. Fox) jól eltalált karaktere, a kettejük barátsága, és ahogy mindent beleadva megpróbálják megmenteni a szülők házasságát, nehogy az a végén ne történjen meg. Ez az, ami miatt a Vissza a jövőbe Bob Gale szerint kiállta az idők próbáját.

Ez a Vissza a jövőbe igazi ereje. Az emberi tényező. Nem az időutazás kivitelezése a lényeg, mert őszintén szólva ha megnézel egy időutazós történetet a tévében, vagy elolvasol egy ilyet képregényben, akkor ott mindig beleesnek abba a csapdába, hogy az időutazást cselekménymechanizmusként kezelik.

És ha már képregények, Bob Gale ezekre részletesen is kitért a beszélgetésben, valamint arra is, mennyi minden készült már a franchise-hoz a filmes folytatásokon kívül:

Az IDW készített egy képregénysorozatot, ami nagyon-nagyon jó! Ott tanácsadó voltam. Most épp újranyomják az összeset, ezért azoknak, akik még több olyan Vissza a jövőbe-történetet szeretnének, amelyek tényleg szorosan kapcsolódnak a Vissza a jövőbe-kánonhoz, azoknak nagyon ajánlom ezeket. A Telltale még 2011-ben készített egy Vissza a jövőbe-videojátékot, abban is tanácsadó voltam. Az egy nagyon-nagyon jó Vissza a jövőbe-történet volt, rászolgált a Vissza a jövőbe évre. Két évadnyi Vissza a jövőbe animációt is készítettünk, szombat reggeli rajzfilm lett a CBS-nek. Szóval ezek mind léteznek, köszönik, jól vannak, és mindegyik igen-igen jó!

(via Movieweb & ComicBookcom)