Kiderült, ki kapja az irodalmi Nobel-díjat, filmes vonatkozása is van

Csütörtökön Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentette, hogy idén a francia Annie Ernaux-nak ítélték az irodalmi Alfred Nobel-emlékdíjat. Ernaux regényén alapul a magyar mozikban nemrég bemutatott Esemény című abortuszdráma.

Az írónő Annie Duchesne néven 1940. szeptember 1-jén született, és egy Les armoires vides című önéletrajzi regénnyel indította el irodalmi pályáját, 1974-ben. Későbbi könyvei is vegyítik a történelmi és személyes tapasztalatokat, így saját élményeken alapul a már említett L'événement (amelyből Esemény címmel készült hazánkban nemrégiben bemutatott film) és a szerző fő művének tekinthető Évek.

Ernaux idén nyáron egy mallorcai filmes eseményen. Forrás: Juan Naharro Gimenez / Getty Images


Utóbbi alkotásban Erneaux a II. világháború végétől egészen 2006-ig eleveníti fel Franciaország történelmét, keverve az egyéni és a társadalmi tapasztalatokat, így ezt a kollektív, személytelen önéletrajzot egy egész generáció a magáénak érezheti. Az író további fontos művei a Lánytörténet, a két kisregényt tartalmazó Árulás / Egy asszony és a La place.


A Svéd Királyi Tudományos Akadémia által a Nobel-díjak Twitter-oldalán közzétett indoklás szerint Erneaux az elismerést „azért a bátorságért és szinte klinikai éleslátásért” kapja,

„amellyel felfejti az egyéni emlékezet gyökereit, elidegenedésének okait és kollektív tilalmait”.

A díjat és a vele járó 10 millió svéd koronát (közel 389 millió forintot) az írónő a többi díjazottal együtt december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján veheti át.

Erneaux-nak már több regényéből is készült filmfeldolgozás, de hazánkban eddig egyedül az Eseményt mutatták be idén szeptember 29-én (így még mindig látható a mozikban). A megrázó abortuszdrámáról – ami 2021-ben a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az Arany Oroszlánt – nemrég született kritikánkban azt írtuk, hogy „Anne (a főhős) dacos kis arca (...)

egyszerre hordoz egy nagyon is személyes és egy mindennél univerzálisabb történetet, amelyben a sok keserű élmény és az életre szóló trauma mellett

a hősnő azért az együttérzést, a közösségvállalást és az idegenek jóságát is megtapasztalja.


(via Twitter / The Nobel Prize, index.hu)