Látványos trailert kapott Spielberg várva várt, új sci-fije!

Milliók olvasták és imádták a Ready Player One-t, amiben a retrómániás tini megmenti a világot.

Kijött még egy előzetes Steven Spielberg új sci-fijéhez, a bestseller sci-fi regény alapján elforgatott Redy Player One-hoz, ami nálunk március 29-én kerül a mozikba. Természetesen a retrórajongók máris elkezdték a képkockánkénti elemezgetést, hogy megkeressék az összes rejtett utalást és geek kikacsintást – én például rögtön kiszúrtam King Kongot, Deadpoolt, az Iron Giant rajzfilm címbéli fémóriását, Hello Kittyt, a Vissza a jövőbe DeLoreanját és a T-Rexet a Jurassic Parkból. Íme:

Csakhogy az eredeti regényváltozatban (amit itthon az Agave adta ki magyarul) nem volt benne sem az Iron Giant gigarobotja, sem King Kong, sem Deadpool, sem Hello Kitty, sem a Street Fighter szereplői, sem Tracer az Overwatch-ból. A regény írója, Ernest Cline ugyanis leginkább a '70-es és a '80-as évek filmjei, könyvei, videojátékai és asztali szerepjáték kiadványai köré épült kultstátuszt szőtte bele a könyvbéli virtuális világba, az OASIS mindent átszövő pixelhalmába. Nála a főszereplő, nincstelen geek tini még úgy tudta megoldani a mesés kincseket ígérő virtuális rejtvényeket, és ezzel végső soron megmenteni az utópisztikus diktatúrába fulladt világot, hogy kívülről fújta Matthew Broderick Háborús játékok című 1983-as filmjét, és az utolsó elágazásig ismerte Tomb of Horrors című, 1975-ös AD&D kalandmodult.

Ezeket azonban már kevés geek ismeri, így Spielberg is kénytelen volt olyan autóversenyt berakni a filmjébe, amitől nem alszanak majd el a pörgős filmekhez és akciójátékokhoz szokott tinik sem a nézőtéren. A nagy kérdés viszont az, hogy ezek a változtatások mennyire fognak bejönni a könyv olvasóinak?

És az sem mindegy, hogy az egykori „mozimágus”, generációk kedvenc rendezője, az Indiana Jones-filmeket és az E.T.-t jegyző, nagy mesemondó képes-e még 2018-ban is úgy ámulatba ejteni a nézőt, ahogy 30-40 évvel ezelőtt? Vagy csak rohan az események után, és már nem is képes tartani az iramot az új rendezőgenerációval, J.J. Abramsszel, Rian Johnsonnal, és a többiekkel, akik pont az ő köpönyegéből bújtak elő, és az ő filmjein nőttek fel. A Ready Player One mindenképpen vízválasztó lesz Spielberg karrierjében: vagy meg tud kapaszkodni a mai, menő blockbustergyárosok között, vagy pedig eltűnik a süllyesztőben, és csak egy lesz a filmes lexikonokban a nagy nevek között. (via movieweb)