Letartóztatták a japán animációs stúdió gyújtogatóját

A halálos áldozatokat is követelő bűncselekmény gyanúsítottjának kihallgatására tíz hónapot kellett várni, olyan súlyosan megégett ő maga is a tűzben.

A 42 éves Shinji Aoba volt már a gyújtogatás után is a népszerű Kyoto Animation ellen elkövetett támadás fő gyanúsítottja, ám az elmúlt közel egy évet kórházban töltötte, így letartóztatására csak most szerdán került sor. A japán rendőrség közlése szerint a férfi a kihallgatás során bevallotta bűneit, de nem bánt meg semmit.

Forrás: Carl Court / Getty Images

 

Aoba még a múlt év júliusában követett el példátlan támadást a Kyoto Animation épületében: a hatalmas kiterjedésű tűz, amit gyújtott, 36 ember életét követelte, harminchárman pedig megsérültek – köztük ő maga is, méghozzá olyan súlyosan, hogy egy ideig mesterséges kómában tartották, és a mai napig sem képes önállóan járni és enni.

Szemtanúk szerint a férfi úgy hajtotta végre példátlan tettét (ez volt Japán legnagyobb tömeggyilkossága a II. világháború óta), hogy betolt a stúdió előcsarnokába egy kocsit, amelyen két nagy kanna benzin volt elhelyezve. Majd miközben azt kiáltotta, hogy „meghaltok!”, felgyújtotta őket. A tűzben megégettek mellett sokan úgy haltak meg, hogy menekülés közben belélegezték a mérgező szén-monoxidot, amit a lángoló kocsi árasztott.

Forrás: Carl Court / Getty Images

 

A rendőrség már nem sokkal a bűncselekmény után megtudta, hogy Aoba bosszúból gyilkolt: azt állította, hogy a cég ellopta az általa írt regényt. A Kyoto Animation ugyanis rendszeresen hirdetett olyan pályázatokat rajongóknak és kezdő íróknak, amelyeknek a győztes munkájából később filmet vagy sorozatot fejlesztettek. A stúdió utánajárt, és valóban kaptak korábban pályaművet a gyújtogatótól, ám annak sztorija semmilyen hasonlóságot nem mutat egyetlen projektjükkel sem. A regény azóta a rendőrség birtokában van, de nem hozták nyilvánosságra a tartalmát.


(via The Hollywood Reporter)